Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за схема на комутатор на кола
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
SlowDead
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Чет Окт 08, 2009 23:55    Заглавие: Въпрос за схема на комутатор на кола Отговорете с цитат

Здравейте .. карам мицубиши колт 1.6 16в и ми се прецака комутатора явно ...
Колата не пали .. няма искра в свещите...
Комутатора , датчика на хол и бубината са вътре в самото делко....
Отворих го .. бубината има 2 първични намотки .. под един ом всяка от тях .. (едната е с малко по-високо съпротивление) ... вторичната намотка е 24 килоома .. то ест не е пробила никъде..
Надявам се проблема да е в комутатора защото вече му ... мамицата...
залят е с смола... отлепих смолата и се разцепи самия транзистор .... които ако краката му са 1-гейт 2-дрейн 3-сорс то гейта и сорса отиват към буксата която е 6 пинова към 1-ви и 2-ри пин .. предполагам другите пинчета са за датчика на хол (за бубината си има отделно друга 2 пинова букса) средния крак (то ест корпус на транзистора) отива към 3-тия извод на 2-рата първична намотка.. предполагам там влиза някакво напрежение 12 волта примерно което минава през бубината.. това с цел филтрация ли са го направили ... незнам...
Ако е трудно за разбиране мога да начертая схема...
Между краката 1-3 има резистор.. когато меря с уреда показва 1100 ома и в 2-те посоки ....
Идеята ми е да си извадя комутатора извън делкото .. някой може ли да ми предложи схема защото незнам в самата смола дали има още елементи .. тъй като гледам мисля че няма но все пак да попитам Smile
------------
Сега видях че от 3-тия крак до пина на 6 пиновата букса има резистор които показа 33 ома след замерване ...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
mitaka_1
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Пет Окт 09, 2009 7:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Това което си замислил няма да стане. Ако комутатора е като на Галанта вътре има не само транзистор ами и цяла платка с електроника, която също е залята със смола. Моя съвет е да си търсиш нещо от моргите,че това май никак не е евтино (мой приятел миналата година му изгоря на Галанта този комутатор и го купи за 1350лв. Shocked нов, че втора употреба не можа да открие никъде)
chavdar68
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: В.Търново

МнениеПуснато на: Пет Окт 09, 2009 8:02    Заглавие: комутатор Отговорете с цитат

Да постне една снимка да видим все пак какво е ос..л , пък може и да са поправими нещата .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
fugata
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: около Монтана

МнениеПуснато на: Пет Окт 09, 2009 9:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако става въпрос за такива пари, много добре се е насочил, а и не е невъзможно.
Допуснал е грешка, че първо не си е проверил датчика на Хол със светодиод.
Любопитно ми е, за какво са две първични?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 09, 2009 9:56    Заглавие: Отговорете с цитат

fugata написа:
...че първо не си е проверил датчика на Хол със светодиод....

Много ми е любопитно как се прави тази проверка?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
fugata
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 09, 2009 10:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Надявам се да не ми се налага да чертая схема... и дано, действително от любопитство:
На моята кола (VW), от делкото излизат три кабела, +, -, изход... и в комутатора.
Понеже отиват 12В., затова през съпротивление към анода, катод - изход.
Някой върти на стартер, ако работи, светодиода мига.
Изпробвано!

п.п. От бързането съм допуснал грешка... Embarassed
От датчика отива в компа, а той управлява комутатора, така че ако от датчика има, а на комутатора няма, имаме още един заподозрян. Sad

п.п.п... другото си остава в сила, разглеждаме датчика, като фотоприемник, от който сме си направили пробник за ДУ ... Idea

Последната промяна е направена от fugata на Пет Окт 09, 2009 12:20; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 09, 2009 10:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Написано по този начин е вече съвсем друго.
Горното (предишното) е малко неясно да го наречем Confused
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mitaka_1
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Пет Окт 09, 2009 14:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако е така залято, както беше на този Галант просто е невъзможно да се махне тази смола без да се направи поразия по платката. Преди да почне да го ръчка трябваше да е на 100% сигурен, че е там проблема, в това имах предвид и цената му. На този Галант това изгоря от една глупост дето беше монтирана против кражба. А относно проверката на датчика на Холд по този начин с диода не е на 100% сигурен, а има и датчици, които са само с два кабела (на Фиат Типо, Темпра са така).
fugata
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 09, 2009 16:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Дали е с два или с три извода - все тая. Пак е датчик и неговата работа е да казва, къде са буталата и кога трябва компа да подаде сигнал за искрата. Ако не може да се провери (едва ли), поне може да се емулира...
И на скоростната кутия има и с два и три извода, ама това не пречи някое такси да вдигне 200 от място... (случвало ми се е).
Редактирах си поста, защото принципно нещата са по-сложни, та да няма излишни спорове. Заради една идея дето дадох, всъщност трябва да пиша..., безмислено е преди да се знаят факти, ама все пак:
Точният момент, кога да щракне комутатора е в зависимост от:
- сигнал от въпросният датчик за положението на коляновият вал.
- сигнали от датчици на температура на въздух, охл. течност, ТПС-а, датчик за детонации...
и всичко това се обработва от компютъра и той си прави необходимото предварение (закъснение).
Друг е въпросът, че ако някой от вторичните дефектира, компа минава в авариен режим, така че колата да продължи да се движи. Може да гори двойно повече, но се движи. С две думи пак стигаме до веригата:
датчик - компютър - комутатор - бобина - дистр. капачка - палец - свещи. (говоря в частност за моят случай). Когато стане ясно как е тук в действителност, тогава ще му мислим. Аз затова питам, защо са две първични - не ми е ясно и съм любопитен.
Въпросът в този случай е дали комутатора е виновен, т.е. правилно ли се е насочил към него, без да изключи другите опции. Това че повишаващата има съпротивление, въобще не е атестат, че е здрава. Idea

Относно светодиода - при мен работи на 100% (три извода). Пробника ми е малко модифициран - сложил съм транзистор, просто "усложних" идеята, а тя не е моя. За два извода - пак смятам че е възможно, но сигурно не с този пробник ...
Пета година, комутатора си ми работи - отремонтиран, макар че моят е в пъти по-евтин. Реализиран е с L484D и BUT13. Вярно транзисторът го хванах с подложка и скоба, изнесен на радиатора, но това не ми пречи. Ако ставаше въпрос за 1000+ лв., пак да е отремонтиран, дори да се е наложило да го нахакам в жабката.
Вярно, при по-новите коли е усложнено, но принципът е един и същ...

... и все пак тази тема, в точният раздел ли е? Rolling Eyes
Върнете се в началото
plamen petrov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Шумен

МнениеПуснато на: Пет Окт 09, 2009 17:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Наистина няма оправия , ремонт де . Сменя се с ново втора ръка.Мога да ти намеря за около 300лв.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети