| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
importante Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 12, 2009 14:17 Заглавие: Схема на генератор 38khz |
|
|
Здравейте! Имам нужда от изпитана и правена схема ,която да генерира 38кхз.Целта ми е да командвам TSOP1138.Целта ми е само на изхода на приемника от логическа 1 да стане на 0.Раглеждах схеми в гугъл обаче една не проработи..Затова се нуждая от някоя изпитана схемичка Благодаря на отзовалите се!  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 12, 2009 14:51 Заглавие: Re: Схема на генератор 38khz |
|
|
| importante написа: | | ...Раглеждах схеми в гугъл обаче една не проработи... |
Имаш друг проблем.
Отклонението от централната носеща честота не е толкова критичен фактор. Говорим за отклонение от няколко kHz. Колко ще е капризен фотомодула зависи от производителя му, но изобщо да не се получи - проблема е друг.
Елементарен вариант - таймер 555.
Разгледай обаче внимателно datasheet-a на фотомодула!
Подозирам, че очакваш като му "пуснеш" тази честота - да си смени състоянието и да е в такова докато не спре облъчването.
Ако е това, то няма да стане с този тип приемници.
Или поне не по този начин. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Окт 12, 2009 16:32 Заглавие: |
|
|
Да!Точно правилно подозираш...Искам да объча приемника със светодиода който свети с тази генерираната честота и той(приемника TSOP1138) да смени състоянието си на изхода...Имам отделна схема на този приемник за да задържи състоянието си ще я пусна тук да си кажеш мнението за нея..обаче на мен проблема ми е (или така си мисля аз) ,че не успявам да генерирам тази честота,и точно схеми с таймер 555 използвах и не успях.
Може и да не измервам правилно с мултицета честотата..но със друг генератор, успявам да задържа стабилно ниво на изхода на приемника..но е така сложно направен този генератор ,че немога да го направя.Мисля ,че проблема е в това ,че не мога да направя правилно генератор на 38khz и затова искам схема която някой е правил и знае че работи и генерира тази честота..(подозирам го ,понеже с другия генератор приемника си работи)
Ето я схемата на приемника
http://pics.data.bg/zoom/shared/01e96464e5693a707996c92a846d8c00
При тази схема мотора работи когато няма модулирана светлина |
|
|
 |
danyguit2000 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 12, 2009 16:54 Заглавие: |
|
|
Пробва ли с дистанционно на 38кHz да видиш дали се "шашка" ? _________________ Skype user: gipson92494524 |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 12, 2009 17:01 Заглавие: |
|
|
| importante написа: | | ...При тази схема мотора работи когато няма модулирана светлина |
Така и трябва да бъде.
Само че в случая да се говори за модулирана светлина не е много коректно.
Ето ти проста схемичка която работи и е напълно достатъчна като точност за този приемник:
Давайки 4-ти крак на маса на изхода няма да има никой, а давайки го към захранване - на изхода ще имаш въпросната честота.
Проблема ти е друг (освен генератора, ако въобще е той)!
Този приемник НЕ МОЖЕ да работи да го наречем в "непрекъснат" режим!
За това те карах да четеш Datasheet-a.
За да се получи това което искаш - тази носеща честота която ще получиш с генератора трябва да я модулираш с друг генератор с по-ниска честота (може за тази цел да се ползва 4-ти крак), а след фотомодула в приемната част да интегрираш ниската. (Фотомодула ще ти даде на изхода си демодулиран сигнал - само ниската честота).
П.П. Между другото от картинката която си дал - резистора 1k е много по-смислено да е м/у изхода на фотомодула и базата, а не както е сега. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Окт 12, 2009 17:43 Заглавие: |
|
|
Благодаря ти за схемичката!Дано да ми свърши работа и после ще споделя какво съм направил.На практика на мен не ми е необходим така наречения ''непрекъснат'' режим понеже ще спира и ще се пуска мотора доста често.
Сега ,при моята схема на картинката ,която съм качил е ''работеща'' при отсъствие на сигнал.И сега тъй като съм чел datasheet-а ,когато изхода е неактивен и няма подаден сигнал към приемника,на изхода му се получава високо ниво (до тука ясно) ,което ниво се осигурява през един резистор 80К и изходния ток е много малък и неможе да задвижи мотора.
Получава се V/R ,което е 5V/80K ,и това е 62.5mA.За да получиме по голям ток трябва да включиме външен резистор ,паралелно на вътрешния (80К) (вътрешния е точно между Vcc и Out) ,затова е този резистор между базата и + ,паралелно на вътрешния.  |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 12, 2009 17:57 Заглавие: |
|
|
| importante написа: | | .... понеже ще спира и ще се пуска мотора доста често..... |
Относително е това понятие
| importante написа: | | ....Получава се V/R ,което е 5V/80K ,и това е 62.5mA.... |
Мдам , при тази серия действително "опъващия" резистор е доста високоомен. Само дето в сметките си сбъркал с три порядъка, но резистора си е добре така  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Окт 12, 2009 18:45 Заглавие: |
|
|
Супер..Схемата ти работи идеално ..благодаря ти много,не веднъж съм мъчил да я направя.Обаче тя е на честота 36Khz ,затова смених резистора между краче 6 и 7,което е 1к,поставих потенциометър 4.7к и настроих генератора на 38Khz.
Сега ще връзвам схемата на TSOP1138 ,която бях дал и ще се кефя.
Благодаря отново  |
|
|
 |
|