| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
hapy_boy_21 Опитен потребител

Регистриран на: 22 Май 2005 Мнения: 448 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Сря Окт 21, 2009 17:36 Заглавие: Задействане на защита при усилвател |
|
|
Крайното стъпало е това:
http://www.kn34pc.com/sch/sch_ampl/sch_ampl_um_100.pdf
Схемата на конкретния модел е на страница 2.
Конкретно на проблема: при включване на товар (лампа 200 W) на изхода, се включва защита, която ограничава изходния сигнал. Без товар, с включена директно радиоточка проблеми няма. Напрежението се достига, синусоидата е без видими изкривявания. Стъпалото работи добре в двата класа на работа. Включи ли се лампа умира. Проверих транзисторите по защитите - здрави. Преходите база-емитер, база-колектор по 670 ома всеки. Между емитер-колектор отчита 700 и нагоре омове, което е нормално при положение, че транзисторите ги меря върху платката. Диодите също съм ги проверил, няма пробили или прекъснати.
Понеже идеите ми са до тук се обръщам за помощ. _________________ http://extrahost.bg |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Сря Окт 21, 2009 17:40 Заглавие: Re: Задействане на защита при усилвател |
|
|
Като си почнал да мериш я измери тая лампа колко ома е? Незнам каква ти е идеята да има лампа в изхода но тоя усилвател е с високоволтов изход и е за високоомен товар! _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Окт 21, 2009 17:46 Заглавие: |
|
|
Лампата за сега е решение за товар, при липса на друг. 20 ома е лампата. Принципно съм си мислил, че е възможно точно това да е причината. Преди седмица беше дошло едно стъпало на 120 волтов изход. Нямаше проблеми с него. Но там пък е друг (по-нисък) изходния импеданс.
Утре мисля да го натоваря с един товар преди изходния трансформатор, да видя какво ще се получи.
Интересно е, че и стъпала на 120 волтов изход са ми правили същия проблем. _________________ http://extrahost.bg |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Сря Окт 21, 2009 17:56 Заглавие: |
|
|
Според мен не е желателно да го товариш преди трафа но решението си е твое . Няколко нагревателя от печка последователно и ще направиш 20 ома. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Окт 21, 2009 18:03 Заглавие: |
|
|
Преди трафа изхода е за 4 ома ... какво не му е хубавото ? За нагревателите да, то до нас има един склад, там има товар 4 Kw.Ще взема с него да пробвам.
Или почвам да си мисля, че има някъде прекъснат преход на диод от защитата и като меря ми отчита паразитно съпротивление от съседни елементи ... _________________ http://extrahost.bg |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 21, 2009 19:34 Заглавие: |
|
|
С какъв уред мериш тези омове по преходите на транзисторите? _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
zapad Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 21, 2009 19:39 Заглавие: |
|
|
в студено състояния на лампата ли измери 20ома съпротивление ? _________________ който не знае закону на ому да си оди у дому |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Окт 21, 2009 19:55 Заглавие: |
|
|
Уреда е цифров мултимер DM 95XX ... или 65XX. Сега точно не мога да кажа модела му.
Лампата я меря в студено състояние.
Но мисля, че проблема идва точно от нея. _________________ http://extrahost.bg |
|
|
 |
vladimir_ki4ev Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 21, 2009 20:28 Заглавие: |
|
|
Стига бе хора !
Лампата е двеста вата ма като е работила.В първия момент е киловат.Когато включиш киловат към усилвателя защитата няма начин да се не обади.А при това положение лампата си остава студена и си е киловат.С реотаните пак ще има подобен ефект ,щото и те си сменяха съпротивлението при нагряване ма по-малко.За чистота трябва да ползваш константан,или да можеш плавно да регулираш натоварването. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 21, 2009 21:28 Заглавие: |
|
|
| Е киловат ,ама на 230V ,на 120V при 20 ома в студено състояние -сметни си го сам-няма толкова. Ако пък е преди трафа ( нещо което не видях написано от автора) ,там е още по-малко. Качеството на схемите е доста лошо обаче ,това B+C ли са ? |
|
|
 |
|