| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 603 Местожителство: По света и у нас
|
Пуснато на: Пет Окт 23, 2009 19:45 Заглавие: Товар за тестване на усилватели |
|
|
Интересувам се тези товари само теоритично нямам намерение засега да правя такъв но цените на мощните резистори в http://www.ljclub.net в отдел Електронна скрап ми привлякоха вниманието.
Та въпроса ми е ако свържа успоредно 4 групи от по 7,5R + 7,5R + 1R последователно свързани резистора по 50W дали ще дадат товар 4 ома на 600W?
За 8 ома се чудя 8 по 1R/50W последователно дали ще дадат 400W.
Пак повтарям говоря теоритично, не съм седнал да го правя.
А и като се правят товари вкарва ли се нещо допълнително като капацитет или индуктивност? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Radko Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 23, 2009 20:19 Заглавие: |
|
|
При първия вариант - за 4Ω мощността ще бъде съвсем малко над 400 W, а при втория вариант -за 8Ω мощността е 400 W. Просто при първия вариант резисторите от 1 Ω няма да се натоварят до пълната им мощност преди тези от 7,5 Ω да предадат Богу дух. _________________ skype: radko56 |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Окт 23, 2009 20:50 Заглавие: |
|
|
Значи 2-ри вариант за 4 ома - 2 групи свързани успоредно от 4 последователни 1R/50W. Две от гореописаните групи последователно трябва да дадат 4R/800W.
Още остава въпроса ми за капацитета и индуктивността. |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 23, 2009 21:07 Заглавие: |
|
|
А дали не е по добре 1мм навит кантал с отвод на 3.2ом по средата.При по големи мощности потопен във вода.
Измерването се прави в/у активен товар. _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Окт 24, 2009 7:24 Заглавие: |
|
|
Чел съм малко характеристики на канталови нагреватели и там пишеше че си променят съпротивлението при нагряване.
С резисторите ми се струва по-лесно - като го направя веднъж почти няма нужда от поддръжка. А кантала ми е малко непозната материя и нямам намерение да опитвам с него. |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 24, 2009 7:50 Заглавие: |
|
|
Как не ти е познат печка с реотан не си ли виждал.Можеш и 2000W усилватели да си тестваш.Колкото до температурата то тя е катализатор на проводимоста,та да не задълбаваме в тая посока.Успех _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 24, 2009 8:31 Заглавие: |
|
|
| radev написа: | | ....Колкото до температурата то тя е катализатор на проводимоста... |
ей това не го разбрах?!
Последната промяна е направена от ikarlo на Съб Окт 24, 2009 8:32; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
hapy_boy_21 Опитен потребител

Регистриран на: 22 Май 2005 Мнения: 448 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Окт 24, 2009 8:31 Заглавие: |
|
|
Моя товар е точно нагревател от акумулираща печка и два изолатора пак от такъв нагревател. Реотана е от края на нагревателя, защото да се пречупи успоредно и да влезе в двете дупки на изолатора. Общо имам четири реотанчета, които съм ги прекъснал от единия край и са към 4.5 ома всеки. В края на всеки реотан съм оставил дълги изводи да могат да се захванат за устър клеми. Имам избор за мощноста при различното им свързване. Скоро бях тествал с него 600 вата. Паралелно включени три реотана. Целия товар потопен в голям буркан (такива за туршия ... мисля, че са 5 литра) с вода. За 10 минути водата завря, кабелите към товара станаха като локум за 3 минути, като се има на предвид сечението им от 0.75 мм. _________________ http://extrahost.bg |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Окт 24, 2009 22:06 Заглавие: |
|
|
Добре де разбрах каквото ми трябваше за резисторите.
Все още се надявам някой да ми отговори на другия въпрос за индуктивност и капацитет. |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 25, 2009 11:04 Заглавие: |
|
|
| gueswhoaz написа: |
Все още се надявам някой да ми отговори на другия въпрос за индуктивност и капацитет. |
За изследване на НЧ усилватели е достатъчно товарът да е чисто активен. За целта се използват безиндуктивни резистори (каквито са повечето фабрични). Самите ВГ имат индуктивен характер, затова в изхода на усилвателя се поставя RC- група. При съвременните безтрансформаторни крайни стъпала въпросът за съгласуване на импеданси е несъществен тъй като отношението товар/вътрешно съпротивление е много голямо, например усилвател с вътрешен (изходен) импеданс 0.01ом се товари с 4ома, но работи и с 8 и 16ома, при това дори с по-добро качество. Долната граница на допустимото товарно съпротивление е лимитирана от максималната мощност. Въпросът за въвеждане на капацитети в товара при обикновените усилватели няма смисъл. Ако става въпрос за задълбочено изследване поведението на един усилвател при различен характер на товара (да не се възбужда, например) това задължително се прави в сериозните лаборатории, но, щом задаваш този въпрос, струма ми се нямаш намерение да им отнемаш хляба...
Да му мислят "лампистите" техните изходни трафове... |
|
|
 |
|