| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Kirilpm Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 24, 2009 17:03 Заглавие: Ремонт на електромотор |
|
|
| Здравейте.Търсих информация за схема на електромотор и попаднах на вашият форум.Днес шмиргела ми се предаде след 20 години вярна служба.Та проблема е в една от намотките на статора след като я замерих с мултицет ми показа съпротивление от 61ома,а другата за мойто просто око идентична намотка си дава чиста верига без съпротивление.С помощта на многото ми акъл не обърнах внимание как е бил вързан.Та сега се питам как да вържа намотките към ротора към двужилен шнур...Имам 4 края на намотки,2 кабела от ротор и празна тиква.Eлектромоторът е еднофазен за променлив ток ако има значение.А ротора има някакъв странен механизъм който замества четките едни пружини и шайби на оста,които при натиск потъват. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Милен Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 24, 2009 20:59 Заглавие: |
|
|
| Първо го занеси в някоя работилница да го пренавият те ще ти кажат на място ка да си го вържеш. От вътрешната страна на капачката няма ли схема? |
|
|
 |
sbirov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 24, 2009 21:03 Заглавие: |
|
|
| Това ако си го писал сериозно - по-добре не пипай нищо.Занеси го на човек, който разбира... |
|
|
 |
Kirilpm Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 24, 2009 21:27 Заглавие: |
|
|
| За пренавиване ми поискаха 65 лева,което поне за моите възможности е прекалено.А тук в района никой няма да се навие да проверява и да ми обяснява кое как да направя.А на потребителя от горния пост,кое в темата ти се видя несериозно?Имам 2 края от четки и 4 края от намотки толкова ли е трудно да се вържат??Проблема който е довел до късото съединение е прегоряла изолация и съм го отстранил.Проблем ли е и съпротивлението което дават 2та полюса на намотката? |
|
|
 |
Georgi_73 Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 24, 2009 21:56 Заглавие: |
|
|
| Колега или незнам дали точно си такъв.Първо странният механизъм с пружините според моите скромни познания трябва да е центробежен изключвател.Тои се свързва последователно на пусковата намотка (едната от двете) и я изключва при достигане на необходимите обороти на двигателя.По някога към тях се свързва и кондензатор.Двата края на другата намотка (работна) заедно с единия извод на пусковата и центробежния се свързват към захранващия кабел.Относно съпротивлението то трябва да е различно но провери да не са окъсяли към корпуса на двигателя.Тогава единственото решение е пренавиване. |
|
|
 |
Kirilpm Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 24, 2009 22:12 Заглавие: |
|
|
| Не приятелю,не съм колега.Аз съм в областта където всичко го върти колянов вал и затова се изразявам като първобитен.Правил съм безбройни ремонти на стартери динама моторчета на чистачки на дрелки и тем подобни и не ми е минавало и през ум,че ще видя такъв зор с този привидно по-глупа от мен електромотор.Благодаря ти за бързия и полезен за мен отговор.А в този регулатор сигурно се крият четките?Между другото по заучен метод от книгите за лада и по специално за стартерите проверих краищата на намотките за верига към корпуса на статора - такава няма.Ротора след проверка също го набедиха за здрав.Сега остана да издиря тея четки... |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 24, 2009 22:47 Заглавие: |
|
|
| Kirilpm написа: | | .....Сега остана да издиря тея четки... |
Ами ако се окаже, че няма  |
|
|
 |
Kirilpm Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 24, 2009 23:06 Заглавие: |
|
|
http://www.napravisam.bg/forum/files/1f_mot_c_179.jpg
Това е схемата на маторя...Някой ще ме светне ли какво означава подчертаното М По силата на логиката си мисля че трябва да е маса но не съм сигурен.Обеснявам си ситуацията така:
Регулатора единия край вързан към фаза другия към края на пусковата намотка(тази с по голямо съпротивление) а другия и край към маса.А другата намотка тази с по-слабото съпротивление директно единия край към фаза другия към маса. |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Нед Окт 25, 2009 0:06 Заглавие: |
|
|
| Kirilpm написа: | | Регулатора... |
Какъв регулатор? По начина, по който се пише в тази тема не мога да разбера за колекторен мотор ли става дума, или за асинхронен.По всичко личи, че е асинхронен тогава какви четки се появяват не мога да си представа. Ако има регулатор значи е колекторен щото много ме съмнява подобно чудо да има честотен инвертор за регулиране.
А това от схемата не е никаква маса така, че не се подвеждай. Изясни си първо какъв е мотора. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
Kirilpm Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 25, 2009 0:11 Заглавие: |
|
|
Грешката е моя имах предвид центробежен изключвател.А иначе няма ни колектор ни чети като другите...Явно е асинхронен защото двете пластинки скачени с 2 пружини точно на буквата А напомнят
А схемата по която съм го замислил правилна ли е?Какво все пак е това М в кръгчето? |
|
|
 |
|