| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
milenjs Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 25, 2009 10:21 Заглавие: Схема LCD монитор Belinea 10 17 15 (11 17 17) |
|
|
| Колеги, на някой да му се намира схема за това мониторче? Интересува ме SMPS-то, изпълнено е с ncp1203, беше изгорял mos транзистора + един диод или ценер в дрейна му, окъсял е и не пише нищо на него. По схемите в нета е само резистор но тук явно е така с диод паралел. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
emoome Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Окт 26, 2009 8:43 Заглавие: |
|
|
Прав си, не е диод, май е ценер както се съмнявах защото е означен със Z101. Стъклен, цилиндричен, червеникав с жълт пръстен накрая, SMD. На мерене е къс, останалите 3-4 на платката се държат като диоди на мерене. Странно за какво е този ценер паралел на токовия резистор в сорса?
Все още не мога да намеря схема изпълнена така. |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 26, 2009 9:01 Заглавие: |
|
|
| milenjs написа: | | ... + един диод или ценер в дрейна му... |
| milenjs написа: | | ...за какво е този ценер паралел на токовия резистор в сорса? .. |
Обаче имаме напредък, почваме да си говорим по-конкретно и технически:
| milenjs написа: | | ... означен със Z101.... |
Какво пречи да изпълниш схемата в атача? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Окт 26, 2009 9:14 Заглавие: |
|
|
Не знам дали си струва да се преведе в вида от pdf-то на ncp1203 понеже след като свалих въпросния ценер захранването - съответно монитора заработи. Но дали може без него... затова исках да видя какъв е този ценер или какво е там.
emoome, дрейн и сорс не са ли понякога заменяеми, все пак от двете страни на един канал стоят абе не внимавам като пиша, доста разсеян съм което не е добре. |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 26, 2009 9:25 Заглавие: |
|
|
| milenjs написа: |
emoome, дрейн и сорс не са ли понякога заменяеми... |
Ама, разбира се Има едно специално отредено място за това, където всичко е взаимозаменяемо. От екипажа до софтуера -всичко!
Когато се налага да си изпишеш ЕГН-то някъде от кой път се справяш?
По темата > Ценера предпазва входа на ИС в случай, че прекъсне токовия датчик в ... сорса  |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 26, 2009 9:25 Заглавие: |
|
|
| milenjs написа: | | ....дрейн и сорс не са ли понякога заменяеми, все пак от двете страни на един канал стоят ... | УАУ...  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Окт 26, 2009 9:48 Заглавие: |
|
|
За ценера си го изясних донякъде, защо обаче е в паралел на токовия резистор а не до CS входа на NCP1203 след последователен резистор...явно конструкторско решение.
Така и така оцапах темата и хумора ми нещо не хваща рано сутрин -> според мен теоретично погледнато не би трябвало да има разлика м/у дрейна и сорса на MOS транзистор /практически е друго обаче/ както не би трябвало да има и разлика м/у А1 и А2 на симистора
който не вярва - да намери разликите по картинката
http://www.tf.uni-kiel.de/matwis/amat/elmat_en/kap_5/illustr/mos_basic.gif |
|
|
 |
bai_tishan Опитен потребител

Регистриран на: 12 Фев 2005 Мнения: 5792 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пон Окт 26, 2009 11:45 Заглавие: |
|
|
milenjs то един водопроводен кран има значение на къде ще го сложиш ,а ти говориш за полупроводник.Чети малко повече литература преди да напишеш нещо.  _________________ Хайде няма какво да се залъгваме, и по- хубави сме виждали и по- грозни сме е***и. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Окт 26, 2009 11:56 Заглавие: |
|
|
От конструкцията на MOS транзистора следва че дрейна и сорса по принцип са обратими като нормалните и инверсните параметри практически не се различават помежду си. Все пак при работа с MOS транзистори се препоръчва да се спазват местата на дрейна и сорса .... и.т.н.
Това съм го чел доста отдавана и съм го запомнил, ха познайте кой го е казал ? |
|
|
 |
|