|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 29, 2009 7:57 Заглавие: Търся схема на Crown CP2120PTX |
|
|
На шасито пише, че е CY-PH2529PD. Състав: CPU - TDA9351PS/N3/3/1997, захранване с транзистори - 2SC5287 (V513), 2SC3807 (V502), 2SB764 (V501), оптрон EL817, TL431 (V551) - тоя Shunt Regulator е маркиран като транзистор, а на това място е предвидено и изпълнение с транзистор, както и е оставено място за интегрална схема вместо крайния транзистор. Захранването дава изходни напрежения B+12V (след D556), +12V (D555), +24V (D552), +12V (D553), +110V (D), -12V (D554). Вертикална LA78040N (N301). Предполагам, че точна схема може би няма да намеря, но все пак да опитам. _________________ All Rights Reserved
Последната промяна е направена от ivankrivodol на Чет Окт 29, 2009 11:42; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
evgevg Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 29, 2009 11:21 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Вертикална LA7804N |
Това ще е LA7840N нали?Да не стане объркване.За точната схема незнам не съм търсил ама в тоя състав има доста китайски дървета и схеми.Довечера ще потърся и аз. |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 29, 2009 11:37 Заглавие: |
|
|
Със същия ентусиазъм потърси и с LA78040N (N301)  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Окт 29, 2009 11:41 Заглавие: |
|
|
LA78040N - това е вертикалната, бях изпуснал втората нула... (както и Shift-a ми беше погодил номер).
Вярно е, че има доста такива шасита, но тук има особености покрай TL-a. Искам да кажа, че по- точно на захранването ми трябва схема. _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
evgevg Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 29, 2009 20:53 Заглавие: |
|
|
| Иване кажи какво му е на телевизора?Такава схема незнам дали ще намерим-TL431 гледам,че използват,когато в горещата част има STR.Нормалното изпълнение си е с транзистор и ценер в студената част.Ако се чудиш с какво да замениш 2SC5287 (V513) то BU 508AF ще свърши работа. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Окт 29, 2009 22:01 Заглавие: |
|
|
Е да ама тук е с TL и транзисторна "гореща" част като е предвидено и за интегрална схема, а в "студената" част е предвидено и вместо TL да е с транзистор. Бяха гръмнали мощния транзистор в захранването (2SC5287), тоя преди него (2SC3807), маломощния преди него - 2SB764 (V501) на мерене е здрав, но го смених, дефектен е и TL431 (V551) и оптрона EL817 - него обаче го нямам и слагам два други - TLP721F и CNX82A, като резултата е един и същ - понижени напрежения - някъде наполовина. Понеже исках да уточня къде е причината - в "горещата" или "студената" част сложих вместо транзистора на оптрона един потенциометър, но и с него си остава така. След това сложих пак оптрона и като обмислих ситуацията установих, че на светодиода на оптрона се подава напрежение, което поддържа транзисторната част в отпушено състояние и в резултат ниски напрежения. Затова свързах последователно със светодиода един тример 22kOm и при около 15 килоома се нагласяват напреженията, но оригиналния тример за регулирането не променя нищо, което ми показва, че нещо около тоя TL431 не е наред, но засега не намирам какво - всичко, което меря е в нормите (поне аз така го установявам, а то, че има нещо, което не е в норма е ясно). Сега ми е интересно дали причината е в TL431 или различния оптрон дава отражение. Като ме озадачава и това, че при въртене на оригиналния тример напреженията на TL431 си остават едни и същи - на извод R има 2.6V, а на катода 1.8V. Обмислям варианта да сложа транзисторната версия на тоя TL. Малко дългичко стана, но ако не е интересно просто го игнорирайте  _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
evgevg Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 29, 2009 22:17 Заглавие: |
|
|
| Едва ли е толкова сложна работата.EL 817 си е PC817-по-масов оптрон незнам да има напоследък може да се замени с много други.Разкачи ТХО и вържи лампа на изхода да видим как ще са напреженията.Може да имаш изгорял резистор в горещата част-провери ги всички с повдигане на единия край. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Окт 29, 2009 22:21 Заглавие: |
|
|
Е аз на лампа само работя. Имаше резистор в горещата част, но съм го сменил, само че го пропуснах да напиша. Според мен горещата уж вече работи - струва ми се, че в студената част веригата за стабилизиране нещо ми бяга. _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
evgevg Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 30, 2009 0:49 Заглавие: |
|
|
Добре то ще нещо от този сорт ама тук +В е 130v.Резисторите около TL431 ще са различни,но идеята е същата.Смени тримера,оптрон PC123 мисля,че заменяше PC817 или свали оптрон от нещо китайско-DVD,TV каквото имаш подръка.Пробвай с нагряване и охлаждане елементите около TL431.
Или направи транзисторния вариант на обемен монтаж за проба-няма да ти отнеме повече от 15-20 минути.
 |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Окт 30, 2009 11:19 Заглавие: |
|
|
Оф, то затова не се работи до късно, щото като е изморен човек прави елементарни грешки - аз съм го бил оправил захранването, но се бях заблудил, че транзистора за StBy (тук е V561 - 2SC1815) трябва да е запушен, за да е в работен режим телевизора, и му бях отпоил базата. Заблуди ме и това, че всъщност след откачване на базата и подмяна на дефектните елементи нищо не се промени. Така, че сега на лампа заработи със стабилно захранване. След това, като махнах лампата и отпуших крайния на ХО лъсна истинската причина за повредата - пробив на високо напрежение от ТХО към радиатора на транзистора. За миг прехвърли тъничка искра и историята се повтори - захранването пак думна, с изключение на крайния захранващ и бушона. Оправих го и като пуснах +В през лампа видях къде е пробива. Сега съм го замазал и чакам да се втвърди да видя ще има ли ефект. Aко не - ще търся някое ново - може би HR80362 му е аналога. _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|