Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

TV Crown DMQ2045- дефектира D408
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Bengata
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Окт 31, 2009 18:11    Заглавие: TV Crown DMQ2045- дефектира D408 Отговорете с цитат

Състав:
Захранване STR451
Краен 2SD807
НЧУ и ВО ТА7698
Процесор М50431-101SP

Бая работи бяха изгоряли .
D801 , D802 , D803 , D804 , STR451 , D408 (този диод влиза в второто краче на ТХО-то) и краен 2SD807 на КСХО.
Смених всичко тръгна работи 10 секунди и изгоря D408 смених го пак работи около 10 секунди и пак изгоря. Сложих по як диод EGP30G работи с него 1 минута и изгоря STR-a и краиния транзистор.
Резисторите във веригата на ABL R438 10k и R416 7,5k здрави , здрaв е и диода D205.
Дали не е дефектно ТХО-то.Според мен има някакъв пробив в самото ТХО , и има висока консумация но в момента не мога да го докажа защото нямам части .

Последната промяна е направена от Bengata на Съб Окт 31, 2009 19:39; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Tokio
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ямбол

МнениеПуснато на: Съб Окт 31, 2009 19:32    Заглавие: Отговорете с цитат

По принцип това шаси (има го в доста марки телевизори) така си гори, всичко наред. Предполагам, че първо дефектира STR-a, който окъсява и пуска 300 волта към крайния на ХО и нататък е ясно какво става. Обратния вариант също е възможен - ако дефектира крайния на развивката, той също повлича всичко останало след себе си. Според мен първото предположение е по вероятно.
Сега конкретно по темата: Сигурен ли си в STR-a, който си сложил, щото отдавна на пазара няма читави такива, но имайки в предвид достопочтената възраст на този телевизор едва ли си заслужава да се ремонтира, защото и кинескопа му няма как да не си е тръгнал вече.
П.П. Това, което си написал за НЧУ и ВО всъщност е процесора на телевизора. НЧУ и ВО са изпълнени с транзистори, а генератора и на двете е в ТА7698, в същия чип е и видеото.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Bengata
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 31, 2009 19:44    Заглавие: Отговорете с цитат

За STR-a не знам 7.50 стуваше видима разлика с оригиналният не видях и на новия си пише SanKen.Oправих си грешката.
Цитат:
заслужава да се ремонтира
Хоби
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
vladi46
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Нед Ное 01, 2009 1:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Как се проверява ТХО сме писали неведнъж. Вземи захранване от "Е-н 380" и го провери на него. Как разбра, че STR451 е изгорял отново? Опита ли да го пуснеш на крушка при откачено КСХО? За да изгори и греца ти преди това, както обясняваш значи и мрежовият бушон е бил доста подсилен. Сложи ли нормален? Щом е горял този диод, който си сменял 2-3 пъти, е трябвало да се усъмниш в ТХО, в крайния транзистор и в кондензаторите около ТХО и да провериш вс.тези елементи основно, а не да сменяш само диода. Предишните години при Светла и при Емилия имаше хубави такива STR-и, а сега как е положението не зная. Отдвна не съм сменял точно такъв. Но, обръщам внимание на всички колеги, че за толкова години на съм купил от тях дори 1фалшив STR! Същото бих казал и за Тони до яп. посолство. Не е изключено и самият STR да е изпратил по веригите високо напрежение. Затова първо той се пробва с крушка. Дори и за 5лв. съм купувал такъв STR от тези магазини и не е имало проблеми. Мисля, че го заместваше STR5412, в случай че го няма. Но той е в съвсем друг корпус.
fikret
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Ное 01, 2009 8:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Защо не извадиш ОС и да погледнеш вътре. Окъсяват им отклонителните системи , и не се ли окопитиш овреме, става това което е станало. А се вижда добре, като я свалиш, обикновено е позеленяло или почерняло около мястото на к.с.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Ное 01, 2009 10:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Самото захранване се разбира лесно.На товар крушка с разкачено ТХО трябва да вади 80-90В,които играят постоянно.
Bengata
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Ное 01, 2009 12:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Вземи захранване от "Е-н 380" и го провери на него

Това мисля да направя . Предполагам , че трябва да намаля захранващото напрежение.Сколко ?
Цитат:
Самото захранване се разбира лесно.На товар крушка с разкачено ТХО трябва да вади 80-90В

Натоварих го преди да сменя кариния транзистор разбирасе разкачен с крушка 100 вата напрежението беше 103 волта .
Сега откачам едно захранване от Е380 и ще го пусна с него.
Върнете се в началото
Bengata
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Ное 01, 2009 14:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Така монтирах захранването от Ен380 , но B+ е ниско при закачен колектор на краиният транзистор 60 волта при разкачен колектор и натоварено с 100 ватова крушка е 104 колкото съм го пъснал от захранването.За краен транзистор ползвам BU208D.Картината която показа е с не пълен растер по вертикала.
Върнете се в началото
ivpav
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Нед Ное 01, 2009 15:21    Заглавие: Отговорете с цитат

За да ти изгори диода на волтдобавката ( както е прието май да се казва ) значи имаш повишена консумация в ХО . Картината освен, че е свита по вертикал , разпъната ли е по хоризонтал. Ако е разпъната смени кондензатора на волтдобавката. Нямам схема сега но мисля че беше 33uF/160v точно до ТХО-то . Плюсът му е директно в извод на ТХО, не е като изправителните през диод . STR отдавна не съм купувал защото си ги правя с дискретни елементи . Знам, че ти ще искаш да си го направиш оригинално . Най-оригиналните STR451 и STR5412 се намират на стари шасита от ТВ Smile . Такива разкулачени бараки с умрели кинескопи вече има много. Може и да ти се усмихне щастието.
Bengata
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Ное 01, 2009 16:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето къде е дефекта
Цитат:
Защо не извадиш ОС и да погледнеш вътре. Окъсяват им отклонителните системи

http://picbg.net/u/24325/30571/364685.jpg
http://picbg.net/u/24325/30571/364684.jpg
И поставих една друга
http://picbg.net/u/24325/30571/364686.jpg
Не се разпъва по вертикала но това е ясно от какво е.

П.П.Новата ОС беше свързана паралелно , свързах я последователно не пак не се распъва . Търся ОС за тази бангия.

Последната промяна е направена от Bengata на Нед Ное 01, 2009 16:48; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети