Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

IBM T30
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
jjjjjk
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Ное 14, 2009 18:05    Заглавие: IBM T30 Отговорете с цитат

Натискам бутона за включване светва индикаторът,че е включен но не се въртят вентилатори,няма картина на дисплея,няма активност по харддиска и не писука.
След определен брой опити-Различни на брой всеки път,тръгва и след това работи перфектно.
От знанията си,знам че една интегрална схема,чип и т.н или работят или не,средно положение няма.
Дъното не писука,което би значило че е дефектирало,но лаптопът се включва и работи перфектно след това-значи е здраво.
Четох че може видеокартата(Видео-Чипсетът се разпоява) но нали това е малко вероятно?Аз не съм виждал подобно нещо никога.
А и ако видеото дефектира,но дъното работи,то ще издаде поредица от писъци-за Award бяха две дълги и едно късо,а за моят IBM-мисля че е с AMI биос,ще проверя.
Няма писъци,през периодите когато не се включва,а при видео проблем те биха били налице.
Значи дъното е здраво-защото Работи.
Видеото си работи перфектно като го включа,и когато не мога компютърът НЕ писука,значи не е от него
Лаптопът е IBM T30
Тези изводи ги направих по своите скромни познания по микропроцесорна техника и електроника.
Търся съвет къде може евентуално да се крие въпросният проблем,защото не искам ако го занеса на ремонт да ми направят някаква мизерия и после да минат с тъпи оправдания.
Днес отворих единият капак и го разглобих на половина за да видя за какво иде реч.Преглеждам всичко с фенерче и като че ли не видях нищо разтопено,или разпоено,поне в частта където гледах.
Свалих всички устройства и отказва да стартира?
Мамам батерия за часовника на дъното,памет и пробвам-не писукаше и изглеждаше като напълно умрял.След дълги мъчения-сигурно час и половина успях да го включа.Моля за идеи,някакви съвети или евентуално ако не моа да го поправя,колко ще ми излезе ремонта.
Моляза помощ,че съм се отчаял много...
След като се включи както писах си работи перфектно.Но включването е истинско мъчение.
П.П НЕ СЪМ префлашвал или по какъвто и да е начин краквал или пипал BIOS-С какъвто BIOS дойде при мен-с такъв е и в момента.
Ако се налага ще видя точната му версия
Само да добавя,че понякога включвам,без активност по харддиска,индикаторите си светят по нормалному,няма нищо на екрана,но вентилаторите се въртят и се подава захранване на CD/DVD устройството и мога да си го отварям и затварям,но до там.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
pocoloco
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Ное 14, 2009 19:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Моят съвет(не съм специалист,но съм се занимавал с такъв тип машини)е да го разглобиш нацяло,щом си го докарал до половината Wink ,да почистиш цялото дъно с четка с мек косъм,като внимаваш и да пробваш отново.Освен това пробвай и с друг хард диск,друга рам.Пробвай и да разкачиш модема и ако има други подобни и го виж как се държи без тях.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Съб Ное 14, 2009 19:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Може би все пак трябва да се довери на сервиз? Разбира се, там работят различни по квалификация специалисти и е добре да разпиташ предварително кой какво.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
jjjjjk
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Ное 14, 2009 20:46    Заглавие: Отговорете с цитат

pocoloco написа:
....

Разкачил съм всички външни,периферни и устройства на Слот/Конектор като Mini PCI Wi-Fi карта,DVD-ROM/CD-RW устройство за да проверя дали проблемът не е "някъде там"
В интерес на истината модемът не съм разкачал,защото не мислех че проблемът може да е от него
Няма-Направих тест-През периода през който не можеше да се включва махнах RAM паметта,и пак не издаде нито звук.Какво ще значи това-Пищялката си работи,защото после като тръгна,го изасих и извадих паметта за тест,включих го и веднага започна да писука.
Значи щом не писука въобще,когато не иска да се включи,трябва да е дъно или нещо по захранването на компонентите.Но щом дъното запалва все някога,значи може да има кофти спойки.Точно това искам аз-Да изолирам проблема по някакъв начин защото "звуковата" диагностика не е от помощ-Звук липсва!? когато не иска да се включи.
Знам какви ламери са в голяма част от сервизите,защото съм виждал техни отговори на мои въпроси,и аз като любител разбирам повече от тях.Ако беше телевизор да знам долу горе къде го боли,но тук синптомите са много противоречиви и това просто ме обърква.Ако някой има идеи-Да казва,ще бъда благодарен.Поне да знам какво е долу горе,за да не ме измамят в сервиза.
П.П В момента пиша от същият лаптоп.
П.П 2 Почти не беше замърсен с прах,когато го отворих.Много слабо имаше налепи от прах по вентилатора на охлаждането,който почистих.
Благодаря за всякакви идеи-Виждам че тук хората са по-знаещи от мене,аз съм просто един много млад любител,който учи и микропроцесорна техника(на 18 съм и нямам годините опит) Smile
Върнете се в началото
chwor
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Ное 14, 2009 23:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Има вероятност тактовия генератор да не тръгва винаги.
А дали проблема е в кварца или синтезатора на честота не е ясно.
Имах дъно с подобен проблем и беше решен с ново.
Върнете се в началото
jjjjjk
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Ное 15, 2009 0:05    Заглавие: Отговорете с цитат

chwor написа:
....

Уча микрпроцесорна техника и това което ми каза,нещо не е на добре...Тактовият генератор осигуряваше подаването на тактовите импулси към процесора,които са със стабилизирана честота за задвижване и синхронизиране на работата на компютърните елементи,мисля...Мога само да се надявам,че проблемът не е там,защото е невъзможно да бъде отремонтиран от мен,а дали въобще може от някой техник вече не знам...
И все пак,забравих да спомена интересен и съмнителен факт-Ако лаптопа е от студен старт,много се мъчи докато запали.
Ако обаче го включа и оставя да загрее,да поработи 1 час например,ако го изгася,и скоро след това включа т.нар мисля "топъл старт" то колкото и пъти да го включвам и гася,тръгва без проблеми,и все едно проблем няма.Проблемът излиза чак когато го спра за дълго време като през ноща например и после се опитвам да го включа.
Интересен ми е този факт и като,че ли ме навежда на мисълта че проблемът е другаде.Съжелявам,че не го споменах по-рано,просто изключих.
П.П Ново дъно за този лаптоп-Олеле майчице...Ако е така,те то това е трагично за мен.Ползвам го като основен компютър и си го нося навсякъде.
Върнете се в началото
pocoloco
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Ное 15, 2009 10:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Пробвай варианти със и без батерия,само на адаптер. Виж и тук: http://www.fixya.com/support/t372214-t30_turn имаше някакъв ресет май из мненията.
Върнете се в началото
machinow
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Ное 15, 2009 12:16    Заглавие: Отговорете с цитат

При тези машини не правеха ли проблеми вентилаторите? Виж дали твоя се върти безпроблемно, ако има проблеми с перката дъното разбира и май спира работата на компа. Случвало се е на мой познат дори нещо по дъното, управляващо перката, да даде фира /или така уж му казаха в сервиза/.
Върнете се в началото
jjjjjk
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Ное 15, 2009 14:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Вентилаторъте се върти безпроблемно,вчера когато отворих лаптова видях,че не е мръсен.Ако е изгорял я датчика,я нещо-нямаше да работи въобще нали?
Лапопа работи и на захранващ адаптер и на батерия,но имам усещането,че на захранващ адаптер пали малко по-мъчно.
Пробвал съм паметта и на двата слота и пак прави така.Не мисля,че е от слотовете за RAM памет,защото би ми сигнализирало звуково с писукане.
Не съм гледал състоянието на контактните клеми на бутоните на клавиатурата и тези за включване,но по презумция ги приемам за работещи,защото се гаси безпроблемно с продължително натискае.Но нещо ме дърпа към мисълта за проблемни спойки "някъде там"
Благодаря все пак за съветите.Оценявам опитите ви за помощ.
П.П От много Форуми по които съм писал,само вие дадохте добри отговори,а не отговори от "ламески тип",за което благодаря.
Аз по принцип разбирам много на настолните компютри,но не съм се занимавал с лаптопи и за мен това е почти в мрак.
Edit-Според вас добре ли е лаптопът в термично отношение?
Процесор- 68-69градуса максимално. Процесорът е Pentium 4 Mobile
Харддиск-Към 42-45 градуса. Харддискът е FUJITSU MHT2040AT (40 GB, 4200 RPM, Ultra-ATA/100)
Върнете се в началото
Ilian359
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Ное 15, 2009 15:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Всъщност, отговорите до момента са доста ламерски. Очевидно е, че има прекъсване, което се влияе от температурата. Може да е спойка, може да е и писта. Решението в случая е едно - "духане". Т.е. внимателно нагряване от опитен човек на цялото дъно. Ако е спойка, вероятно ще се оправи за някакъв период. Ако е скъсана писта - не. В краен случай нещата не са толкова трагични - това е масов модел и в eBay има работещи дъна по стотина лева.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 1 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети