Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за зарядното на Младконструктор

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
stereofonix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Нова Загора

МнениеПуснато на: Пон Ное 09, 2009 21:19    Заглавие: Въпрос за зарядното на Младконструктор Отговорете с цитат

Здравейте колеги. Имам едно странно проблемче с зарядното за акумулатори на Младконструктор. Схемата е изпълнена с тороидален трансформатор 150 вата 220/15 волта. След пускането на зарядното ми гърмят резисторите и транзистора на входа на 220-то волта. Къде точно е грешката ми ?

joda
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Ное 09, 2009 23:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Транзистора може да гърми ако е за по-ниско напрежение от указаното, или поради лошо охлаждане.

Мисля си и че при отваряне на контактите на релето възникват опасни за транзистора високи напрежения (в намотката на трафа, особено ако вторичната е без товар). Контактите вярно прекъсват веригата, но има един период на искруване, през който транзистора като нищо може да пробие.

Малко идиотско изпълнение според мен. Този вид регулиране има много големи загуби в топлина. Има къде по свестни схеми за зарядни.
Stambolov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Ное 09, 2009 23:56    Заглавие: Вапрос относно зарядното от млад конструктор Отговорете с цитат

Махни транзистора и всичко покраи него.Сложи един семистор на входа и си гледаи кефа ,иначе другата част от схемата след трафа е желязна ....добре.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
sheki
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Вто Ное 10, 2009 1:13    Заглавие: Re: Въпрос за зарядното на Младконструктор Отговорете с цитат

stereofonix написа:
Здравейте колеги. Имам едно странно проблемче с зарядното за акумулатори на Младконструктор. ..

Не знам каква е стойността на R2 но за да гори значи трафа нещо не ти е наред или имаш късо съединение някаде по схемата или объркани диоди, резистора трява да работи дори и с изгорял транзистор.
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Вто Ное 10, 2009 1:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Е такова изпълнение досега не съм виждал. Rolling Eyes Като се замисля транзистора ако е еднопреходен ще има по голам смисъл.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 10, 2009 13:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Къде точно е грешката ми ?
Ако някой може да отговори на този въпрос -да се запише за трети сезон на ясновидци ! Нито си писал с какви елементи си го направил ,проверил ли си правилността на монтажа и прочие. Пък пусни го без транзистора и виж дали ще работи на максимален ток ,вържи все пак един 2-3А бушон на мястото на греца в първичната .
Върнете се в началото
stereofonix
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 10, 2009 14:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Елементите с които е изпълнена схемата са точно тези който са описани в списанието. Монтажа на елементите е правилен. Управляващата част на схемата си работи безупречно. Проблема ми е в регулирането на напрежението на 1-вичната намотка. Може да сложа едно симисторно регулиране на мястото на транзисторното но се полуача един дразнещ брум след намаляне на напрежението под номиналното . Ще послушам колегата и ще пусна трансформатора директно към 220 волта през един 2 амперов предпазител.
bongo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 12, 2009 19:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами като се замислиш... тороид ... голям пусков ток... Аз не бих правил тази схема. Обикновенно се слага тиристор или симистор във вторичната намотка.В нета има хиляди схеми, които са по-добри от тази. Чичко Гугул знае много за тях...Само да го попиташ. Question
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Сря Ное 18, 2009 5:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Да не сърдят авторите на схемата но за да се използва е нужна преработка.Така както е не се знае в кой момент на синусоидата ще се включи устройството-транзисторите не държат на "ударен ток" и затова при теб изгарят.За да се използва успешно трябва да се сложи оптосимистор който да се включва в нулата на синусоидата и през него да се подаде захранване към схемата в 220-те волта.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 18, 2009 12:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Cableman написа:
Намери си брой 6 от 2000год, на Списание Млад конструктор.схемата е перфектна ,аз съм я направил и с нея си зареждам акумулатора,че и по махлата ходи зарядното. Laughing Платката и елементите можеш да си поръчаш от тук: http://constructor.bg/shop/product_info.php?cPath=190_256&products_id=10822&osCsid=777e074279edeb9983294fb68759d6fa
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети