Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проблем с усилвател - Респром Model 2090 (2 х 90 W)

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
tito_trifonov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София, Благоевград

МнениеПуснато на: Вто Ное 03, 2009 12:45    Заглавие: Проблем с усилвател - Респром Model 2090 (2 х 90 W) Отговорете с цитат

Здравейте!
Един приятел ме помоли да му ремонтирам усилвател Resprom Model 2090. Български бая стар, но доста добър за времето си. Проблема му беше че работеше само на едни канал. Отворих го изчистих го от прахта смених 2 бр. изгоряли крайни транзистора 2N3055, един BD140 и 2 диода при захранването на въпросния канал. Всичко дrуго мерих с мултицета, тъй като тогава а и сега нямам генератор и осцилоскоп и всичко друго си беше ОК. включих го и имаше звук, но много много лош и глъхнеше. Аз не можах да го оправя, тъй като където работя нямам подобаваща апаратура и за това го дадох на едни техник от Студентски град и въпреки че и схема му дадох, вече 2 месеца ме мотае.
Обади ми се преди 1 месец и ми каза че сега и двата канала са с подобен проблем и глъхнат и бучат и той не знае какво му е. Според мен просто го мързи да го погледне. Ако някой знае какъв може да му е проблема моля да пише! Или ако има желание да го ремонтира в София се намира. Приятеля ми е музикант и много му трябва. Прилагам и схемата на тоя усилвател,

Последната промяна е направена от tito_trifonov на Вто Ное 03, 2009 19:53; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла MSN Messenger
hapy_boy_21
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Вто Ное 03, 2009 19:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Привет.
Усилвателя е добър не само за времето си, а и за сега. Много български стъпала от периода 80 до 89 са много кадърно направени. Сега конкретно на проблема.
2 N 3055 са неподходящи. А и в схемата виждам, че са дадени КД-та. Все още някъде ги има. Препоръчвам ти да ги смениш с кд.
Но без апаратура за измерване малко на сляпо ще се действа. Като за начало може да измериш постоянно токовите режими на транзисторите. Ако нещо някъде те осъмни, сваляш внимателно транзистора и го премерваш с уред. Все някъде има проблем. Ако имаше генератор и осцилоскоп, щеше да се установи по-лесно къде точно (в кое рамо) да се търси проблема.
Ако пък не ти се занимава, можеш да го отнесеш в някой сервиз на сериозни хора. Из София невярвам да няма такива.
tito_trifonov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 03, 2009 20:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами то на схемата наистина са други транзисторите, но когато го отворих крайните транзистори всичките бяха 2N3055. Може би са сменявани някога въпреки че не си личеше....Замерих ги и видях, че 2 от тях са заминали точчьно на този канал дето не работи Smile Смених ги с нови + 2-та диода и замерих всички полупроводникови елементи които има усилвателя и си бяха наред. Чак след това го включих, и единия канал си беше кристален а другия, дето не бачкаше сега вече работи но много лошо.... Видях че няма начин да го оправя без апаратура и го дадох на тоя техник, и сме се разбрали до четвъртък ако не го направи ще ми го върне..... И по неговите думи сега вече и двата канала са мазало.... Кажете ми сега какво да правя?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла MSN Messenger
tito_trifonov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Ное 06, 2009 11:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Иска ли някой да го ремонтира тоя усилвател?
За София става въпрос...
Върнете се в началото
tito_trifonov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 18, 2009 19:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Днеска си го оправих Smile
Върнете се в началото
hapy_boy_21
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Сря Ное 18, 2009 19:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Браво на тебе!
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети