| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
tito_trifonov Опитен потребител

Регистриран на: 28 Сеп 2007 Мнения: 116 Местожителство: София, Благоевград
|
Пуснато на: Вто Ное 03, 2009 12:45 Заглавие: Проблем с усилвател - Респром Model 2090 (2 х 90 W) |
|
|
Здравейте!
Един приятел ме помоли да му ремонтирам усилвател Resprom Model 2090. Български бая стар, но доста добър за времето си. Проблема му беше че работеше само на едни канал. Отворих го изчистих го от прахта смених 2 бр. изгоряли крайни транзистора 2N3055, един BD140 и 2 диода при захранването на въпросния канал. Всичко дrуго мерих с мултицета, тъй като тогава а и сега нямам генератор и осцилоскоп и всичко друго си беше ОК. включих го и имаше звук, но много много лош и глъхнеше. Аз не можах да го оправя, тъй като където работя нямам подобаваща апаратура и за това го дадох на едни техник от Студентски град и въпреки че и схема му дадох, вече 2 месеца ме мотае.
Обади ми се преди 1 месец и ми каза че сега и двата канала са с подобен проблем и глъхнат и бучат и той не знае какво му е. Според мен просто го мързи да го погледне. Ако някой знае какъв може да му е проблема моля да пише! Или ако има желание да го ремонтира в София се намира. Приятеля ми е музикант и много му трябва. Прилагам и схемата на тоя усилвател,
Последната промяна е направена от tito_trifonov на Вто Ное 03, 2009 19:53; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
hapy_boy_21 Опитен потребител

Регистриран на: 22 Май 2005 Мнения: 448 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Ное 03, 2009 19:53 Заглавие: |
|
|
Привет.
Усилвателя е добър не само за времето си, а и за сега. Много български стъпала от периода 80 до 89 са много кадърно направени. Сега конкретно на проблема.
2 N 3055 са неподходящи. А и в схемата виждам, че са дадени КД-та. Все още някъде ги има. Препоръчвам ти да ги смениш с кд.
Но без апаратура за измерване малко на сляпо ще се действа. Като за начало може да измериш постоянно токовите режими на транзисторите. Ако нещо някъде те осъмни, сваляш внимателно транзистора и го премерваш с уред. Все някъде има проблем. Ако имаше генератор и осцилоскоп, щеше да се установи по-лесно къде точно (в кое рамо) да се търси проблема.
Ако пък не ти се занимава, можеш да го отнесеш в някой сервиз на сериозни хора. Из София невярвам да няма такива. _________________ http://extrahost.bg |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Ное 03, 2009 20:07 Заглавие: |
|
|
Ами то на схемата наистина са други транзисторите, но когато го отворих крайните транзистори всичките бяха 2N3055. Може би са сменявани някога въпреки че не си личеше....Замерих ги и видях, че 2 от тях са заминали точчьно на този канал дето не работи Смених ги с нови + 2-та диода и замерих всички полупроводникови елементи които има усилвателя и си бяха наред. Чак след това го включих, и единия канал си беше кристален а другия, дето не бачкаше сега вече работи но много лошо.... Видях че няма начин да го оправя без апаратура и го дадох на тоя техник, и сме се разбрали до четвъртък ако не го направи ще ми го върне..... И по неговите думи сега вече и двата канала са мазало.... Кажете ми сега какво да правя? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Ное 06, 2009 11:22 Заглавие: |
|
|
Иска ли някой да го ремонтира тоя усилвател?
За София става въпрос... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Ное 18, 2009 19:46 Заглавие: |
|
|
Днеска си го оправих  |