| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
banchev Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 12, 2005 16:07 Заглавие: Пренавиване на траф. |
|
|
| Имам следния въпрос. Хванах се с един траф 100ВА да го пренавия за вторично напрежение 2Х20 В. По наръчника на Клисаров сметнах навивките и сечнието на вторичната намотка. Оказа се ,че ми трябва проводник с диаметър 1мм. Аз имам обаче 0.5мм. Въпроса ми е, ако пусна в паралел 2 Х 0.5 мм ще измена ли нещо в трансформатора.Изобщо влияе ли това по някакъв начин на характеристиките му? Трансформатора е мантиен правен е в Годеч. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Vladi Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 12, 2005 16:39 Заглавие: Re: Пренавиване на траф. |
|
|
| banchev написа: | | Имам следния въпрос. Хванах се с един траф 100ВА да го пренавия за вторично напрежение 2Х20 В. По наръчника на Клисаров сметнах навивките и сечнието на вторичната намотка. Оказа се ,че ми трябва проводник с диаметър 1мм. Аз имам обаче 0.5мм. Въпроса ми е, ако пусна в паралел 2 Х 0.5 мм ще измена ли нещо в трансформатора.Изобщо влияе ли това по някакъв начин на характеристиките му? Трансформатора е мантиен правен е в Годеч. | .
Навивай, 2 Х 0.5 мм едновременно и няма да имаш проблеми. Макар, че като се замисля на 1мм диаметър сечението е 0.78мм2, а на 2 Х 0.5 мм е 0.39мм2, може да се наложи 4 Х 0.5 мм. Нека все пак и другите да се включат.
Edit: elektronchika, внесох леки корекции в поста си.
П.С. Отначало се подлъгах по диаметъра, но се сетих че се работи със сечението на проводника. _________________ BE ON EDGE
Последната промяна е направена от Vladi на Вто Юли 12, 2005 19:29; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |
elektronchika Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 12, 2005 16:48 Заглавие: |
|
|
говорим за сечение с квадратни милимерта, нали тъй като и двамата сте написали само милиметри
banchev пише че това е диаметъра, а според мен 2х0,5мм няма да замести 1х1мм трябва ти сечението да е същото, а не диаметъра  |
|
|
 |
madjurov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 12, 2005 17:25 Заглавие: |
|
|
Според моите изчисления ти трябва проводник 1.3 мм диаметър за 2.5 А ток във вторичната. Това сечение е 1.33 мм2. Ако проводника е по 0.5 мм диаметър има сечение 0.2 мм2 и ако разделиш необходимото ти сечение 1.3 на 0,2 получаваш 6.5, т.е ще заместиш един проводник от 1.3 мм диаметър с 6 и половина проводника с 0.5 мм диаметър. Като закръглиш нагоре или надолу - получаваш 5 или 6 жила с 0.5 вместо едно с 1.3 мм диаметър! _________________ Бъдете здрави! |
|
|
 |
Radko Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 12, 2005 17:30 Заглавие: |
|
|
Диаметърът на проводника се избира от необходимото сечение, а то - от тока през тази намотка. Така че би трябвало да го навиеш с четири проводника по 0,5 мм. Но сигурно ще имаш проблем да събереш намотките в прозореца на трансформатора. _________________ skype: radko56 |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Юли 12, 2005 20:20 Заглавие: |
|
|
Хей колко съм тъп!!! Верно, че за да хваана сечение 0,9 мм2 с проводник 0,5 мм диаметър трябват 5 жила. А бре ще мина през магазина и ще си взема 500 грама жица няма какво да се стискам.Но все пак ми е ясно ,че сечението е важното. Обаче аз мера с микрометъра диаметъра а не сечението  |
|
|
 |
madjurov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 12, 2005 23:30 Заглавие: |
|
|
| Radko написа: | | Диаметърът на проводника се избира от необходимото сечение, а то - от тока през тази намотка. Така че би трябвало да го навиеш с четири проводника по 0,5 мм. Но сигурно ще имаш проблем да събереш намотките в прозореца на трансформатора. |
Само в интерес на точността: когато определиш необходимото сечение, нямаш избор за диаметъра- той се получава по формула! А дали проводника ще се събере в прозореца - също може да бъде изчислено. Представи си разрез на прозореца и преминаващите проводници като квадратчета със страна равна на техния диаметър и т. н. Не забравяй да предвидиш място и за хартията за изолация между слоевете намотки! _________________ Бъдете здрави! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Юли 13, 2005 15:04 Заглавие: |
|
|
Спарвих се момчета и тук там момичета . Трафа работи перфектно. Освен изолация между слоевете го изпекох и с импрегнационен лак.Стана като от магазина.Само дето не дадох 30лв.  |
|
|
 |
jorko Гост
|
Пуснато на: Пет Юли 29, 2005 11:09 Заглавие: |
|
|
| от къде купувате ПЕЛ (емайлиран проводник)? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Юли 29, 2005 12:10 Заглавие: |
|
|
| Има един магазин до банята. На Екзарх Йосив. Не знам номера за съжаление. Но е след централна баня. А бе не го обесних добре. В този район е и е с червени врати. |
|
|
 |
|