Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

problem s dvupoliarno zahranvane na shema(za op amp TL084)

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
duni
Гост

МнениеПуснато на: Вто Фев 03, 2004 22:12    Заглавие: problem s dvupoliarno zahranvane na shema(za op amp TL084) Отговорете с цитат

priqteli, imam maluk problem s edna shema deto sam si q pravih i nakraq ne moga da vklu4a trafa kum neq.stava vupros za razpredelitel na stereo signal s 1 vhod i 5 izhoda - na bazata na 4 oper. usilvatelq TL084. shemata e mnogo prosta- Tl-kata se sustoi ot 4 otdelni usilvatelq i v diniq ot tqh vliza signala ot ediniq kanal a ot izhoda mu izliza kum vhodovete na drugite tri. ot tehnite izhodi izlizat suotvetno 3-te "razmnojeni" signala. na men mi triabvaha 5 zatova povtorih nomera s o6te 1 TL084 zad purviq-edin ot trite izhoda vliza v drugata TL-ka i ot neq ->hop o6te tri izhoda-s prednite dva-ob6to 5.i tova samo za ediniq kanal suotvetno, i za drugiq su6toto.masata si e edna - tazi ot vhodniq signal.
dotuk vsi4ko ok.(na teoriq) TL084 ima dvupolqrno zahranvane- kra4e 4 za +15V i kra4e 11 za -15V.kato vklu4a normalna 9V bateriq kum + i - raboti dobre.e,malko ponijava signala, ama to trqbva da e na 15V vse pak. kupih si zahranvane 2x12V sus sredna to4ka i kato re6ih da go slagam se usetih ne6to - AZ ZABRAVIH ZA MASATA NA CQLATA SISTEMA!!!!!!!!!
i sega ne znam kude da vklu4a masata, za6toto kato pusna samo + i -12V usilvatelite se nagrqvat adski i zvuka e slab, a se 4uva edno super bu4ene!pls pomognete ako mojete:)
mersi predvaritelno
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Фев 03, 2004 22:58    Заглавие: за масата Отговорете с цитат

Би ли обяснил по подробно тези разклонители как са вързани всеки ОУ -като повторители или като инвертиращи усилватели и в двата случая трябва да имаш съпротивления към масата и там да вържеш и входната маса и тази на токоизправителя! За да съм по наясно прати ми част от схемата си по е-майл да я видя за да мога да ти помогна по успешно!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Гост

МнениеПуснато на: Вто Фев 03, 2004 23:25    Заглавие: Отговорете с цитат

eto i dvete shemi(obiknoveni jpg-ta):

na tl084
i shemata moqta(za edin 4ip tl084)

PS:znam 4e ne sa super profesionalni,ama tova uspqh da izmislq
Very Happy Smile
Върнете се в началото
duni
Гост

МнениеПуснато на: Сря Фев 04, 2004 8:39    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP, shemite na Gost-a sa moi, samo 4e zabravih da si napi6a user-a.nadqvam se 4e ti stana qsno...ako moje6 kaji ne6to.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Фев 04, 2004 19:33    Заглавие: всичко е ясно-да влезе убития Отговорете с цитат

Стана ми ясно какво си направил-не можеш да оставиш висящ входа на първия ОУ трябва да е свързан към маса през 10-100килоома и
би било добре и да го разделиш галванично от източника на сигнал с кондензатор 1-0,1 микрофарада. Така ще получиш масата за която се чудиш къде е! Колко е амплитудата на сигнала ,че искаш да го захранваш с +-15В за аудиосигнал до 1-2В ти стига +-6В или го направи с ОУ LM324 ,който не изисква двуполярно захранване и е напълно съвместим с TL084 по изводи,само виж поляритета на захранването 4 и 11 да не е обратно-но и той няма да работи с висящ вход!
успех!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 04, 2004 20:25    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP, много се съмнявам, че би могъл да разбереш питащия какво точно е направил съдейки по въпросите му.

duni, като захранваше схемата с
Цитат:
normalna 9V bateriq kum + i - raboti dobre
като как подаваше входния сигнал???
При положение, че всеки един сигнал е спрямо някакъв потенциал т.е.
би трябвало да имаш два извода (проводника или както искаш ги наричай) подозирам, че при захранването с батерията за маса ВЕРОЯТНО си ползвал МИНУСА на батерията.
Това така ли е?
Ако е така и ако същата "хватка" си приложил при "новото" захранване, то не се учудвай на "резултатите" които си постигнал.

ELP, галванично разделяне се постига например с трансформатор, оптрон и т.н. но в никакъв случай не с
Цитат:
кондензатор 1-0,1 микрофарада
.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
duni
Гост

МнениеПуснато на: Сря Фев 04, 2004 23:53    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP, mnogo blagodarq za upatvaneto, stana mi qsno i si dovar6ih shemata:). toka e visok, oba4e mi var6i rabota i taka.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети