| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
gost23 Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 08, 2009 21:23 Заглавие: Въпрос за потенциометри |
|
|
Значи имам един въпрос за линейните потенциометри. За тях знам, че има значение къде ще запоиш някой от елементите ако става дума за 2-рото краче(средното) Но не съм сигурен за другите, при тях има ли значение и ако има, това което е показано в статията вярно ли е(за кое краче как е показано на схемата става въпрос) - http://www.beavisaudio.com/techpages/Pots/
Блогодаря предварително
П.п Може да затворите темата след като ми отговорят, да не се получи както преди... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 08, 2009 21:59 Заглавие: |
|
|
За самата схема където е свързан потенциометъра, дали ще е 1-2-3 или 3-2-1 (ако се предположи че 2 е средния извод - онова със стрелката) значение няма.
За удобство обаче се предполага че въртейки наляво някаква величина се намаля, а надясно се увеличава.
От гледна точка на изменението на съпротивлението, ще рече че за линейните няма значение как са свързани. При логаритмичния, въртейки надясно съпротивлението в началото ще се изменя плавно, а към края доста по-бързо. При експоненциалния е обратно. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Дек 08, 2009 22:17 Заглавие: |
|
|
Блогодаря Иначе както е дадено на схемата се усилва надясно и се намаля наляво ли? Защото ако е така, така както съм ги направил аз, въобще няма да ми е удобно... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Дек 08, 2009 22:56 Заглавие: |
|
|
Ей ти го на:
, като извод 1 е към маса ако става въпрос за "volume', "master" и от тоя род. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Дек 08, 2009 23:00 Заглавие: |
|
|
Ами това е схемата, в единия случай е към маса, а втория не е...
http://runoffgroove.com/ruby.html Иначе примерно на тази - http://runoffgroove.com/flipster.html стрелката която означава потенциометъра за средите(treble) е наобратно, но предполагам не би трябвало да има значение, пак трябва да е същото 3-то ще си е към кондензатора 220 пикофарада на 1-вото към 4,7нанофарада...
Макар че имам лееки притеснения |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 08, 2009 23:15 Заглавие: |
|
|
gost23, в предишната ти тема ти писах | Цитат: | | да почнеш доста по отдалече | което се оказа, че не си разбрал.
А това на прост език означава, че електроника и схемотехника не се учи само по форумите.
Ако имаш желание да се занивамаш с подобни неща вземи се запознай с елементарни и основни неща преди да почваш да правиш каквото и да било.
Въпросите които задаваш са меко казано глупави (не го приемай лично) и това е така защото нямаш елементарна представа за какво става дума в това с което си се захванал. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Дек 08, 2009 23:17 Заглавие: |
|
|
Дам стана като старата, жалко Иначе би ли ми казал от къде мога да си набавя някаква литаратура, защото търсих по книжарниците книги свързани с електроника и нямаше и да питам по форумите си остава единствения изход...
Последната промяна е направена от gost23 на Вто Дек 08, 2009 23:21; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Дек 08, 2009 23:20 Заглавие: |
|
|
| Сигурно си забелязал че никъде на схемите няма означения 1, 2, 3. Така че сам решавай как да свържеш двата крайни извода (1 и 3 на картинката) |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Дек 08, 2009 23:27 Заглавие: |
|
|
Разбрах, блогодаря че ми помогнахте Сетих се че под схемата има кой елемент към кое краче е, аз само не бях сигурен кои са крачетата 1 и 3. БЛОГОДАРЯ МНОГО  |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 08, 2009 23:29 Заглавие: |
|
|
Като няма по книжарниците,то форума си има търсачка.И ако я беше пуснал щеше да попаднеш на това-
http://www.kn34pc.com _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
|