|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vanko_2 Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 14, 2009 21:01 Заглавие: преобразувател 24->12 волта |
|
|
Здравейте! Мой приятел ме помоли да потърся помощ от вашия форум. Проблема е следния, трябва му схема на преобразувател от 24 на 12 волта, но има малко подробности. Схемата не трябва да е с трансформатор, а със интегрална схема 3842. И втората подробност, входа и изхода не трябва да имат обща маса. Това е задание на неговия преподавател. Ако може да ми дадете някаква подобна схема и да ми кажете дали е възможно да се реализира тази която е зададена. Защото дори и аз който не съм в час с електрониката си мисля че или трябва да е с интеграла и обща маса или трябва да е с трансформатор и различна маса... Даскала държи и на интегралата 3842 защото се намирала по лесно. Та ако някой има идеи да помага. Поне да разберем дали не му е задал невъзможна задача. Очаквам отговорите ви. Благодаря предварително! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Пон Дек 14, 2009 23:03 Заглавие: Re: преобразувател 24->12 волта |
|
|
Има такава схема ама не е с този чип. Но по-добра с LM2575 ако не се лъжа.. Използвай търсачката. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com
Последната промяна е направена от DJ69VN на Пон Дек 14, 2009 23:34; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 14, 2009 23:10 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Схемата не трябва да е с трансформатор, а със интегрална схема 3842. И втората подробност, входа и изхода не трябва да имат обща маса. |
Двете неща са взаимно -изключващи се ,освен ако не става въпрос за много малки тоци -към 1-2mA . И стига вече с курсови проекти ,това не е училищен форум ! |
|
|
 |
gdelev Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 15, 2009 1:05 Заглавие: |
|
|
//офф
Ето това не го разбирам: питането е свързано с курсов проект, така че си гледай работата.
Трябва да приемете, че сега повечетп студенти, които учат я електроника, я ееео, или друга електро-специалност, са били не в техникум, ами в мг., или ег.. Първите две години учат математика физика и ТЕ. Дойде 3ти курс и хоп, проектирай ми сифу, или ел. двигател. Съгласен съм, трябва да четат, но не мога да се съглася, че човек който през живота си не е виждал поялник, може да почне да проектира разни ел. апарати, или ел. машини само със знания по ТЕ.
Доколкото виждам, момчето иска идея как може да стане, не иска решение с изчисления и прочее. Даваш му идея как може да стане, ако почне да пита напосоки, тогава го режи с: "ходи прочети малко".
Форумите са за известна взаимопомощ, все пак.
edit: верно, че момчето малко късно се е сетило да пита, но все пак говорим по принцип :].. _________________ когато бях дете, родителите ми често се местиха, но аз винаги ги откривах |
|
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 15, 2009 1:50 Заглавие: |
|
|
Съветвам те да се съобразяваш с тона!
И какво като е свързано с курсов проект? Да не би да си дал пълното задание? Или пък си изчел достатъчно за да си зададеш въпроса тук?
Може би искаш всичко да бъде направено от някои друг, а не от самия теб и в случая (от този Х приятел!).
За последните няколко дни ти си 3тия мисля, които иска курсов проект ... Иде края на семестъра и ... |
|
|
 |
ГОГО ТОК Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 15, 2009 2:55 Заглавие: |
|
|
Защо не потърсиш едно телевизионно захранване , има такива телевизори с такъ чип в захранването , остав само да го опишеш.
Търси в сайтовете за ел схеми на телевизори. Успех .
Последната промяна е направена от ГОГО ТОК на Вто Дек 15, 2009 3:00; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
gdelev Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 15, 2009 2:58 Заглавие: |
|
|
@mishomvp
нито аз съм на зор с тоя проект, нито познавам човека който е на зор с тоя проект - просто изразявам мнение..
Аз курсовите проекти съм ги направил, когато му е било времето ;] _________________ когато бях дете, родителите ми често се местиха, но аз винаги ги откривах |
|
|
 |
pilgrim Опитен потребител

Регистриран на: 24 Яну 2007 Мнения: 347 Местожителство: wild,wild world
|
Пуснато на: Вто Дек 15, 2009 6:05 Заглавие: |
|
|
Малко е късно преди Коледа да му набиваме канчето в главата.
Альооо, студента!
/ама къф тон държа, а?/
Схемата е възможна и елементарна- ще използваш примерно оптронно разделяне на обратната връзка, всъщност виж:
http://www.datasheetcatalog.org/datasheets/105/502405_DS.pdf
прочети го и половината ти работа е свършена- има и примерна схема.
Поне да беше написал и какъв ток е задал този търнокоп преподавателя! _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп. |
|
|
 |
vanko_2 Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 15, 2009 16:29 Заглавие: |
|
|
Вижте сега приятели... Първо благодаря ви за отговорите, пък били те и подигравателни. Второ и много важно, аз нито уча електроника, нито ми трябва проект, нито си имам хал хабер, освен елементарни познания. Въпроса го зададох, както съм написа ЗА ДА ПОМОГНА НА ПРИЯТЕЛ, който няма интернет вкъщи. И не искам някой да ми направи схемата, а просто да ми каже дали е възможно това което са му задали, на което ми беше отговорено и благодаря за което. Просто даскала използва студентите за реализиране на схеми с евтини компоненти с цел и аз незнам каква, но най-вероятно облагодетелстване (на даскала...). Момчето си е намерило схеми, просто искаше да е сигурен че така както му е зададено е практически невъзможно. А колегата който е питал за задание, даскала не го интересува какъв е тока, важното да е 24->12 волта, без траф, и без обща маса, което вече ми казахте че е невъзможно и най-вече с въпросния интеграл, щото бил ефтин и се намирал лесно... Както и да е пак ви благодаря за отговорите и съм съгласен че късно се е сетил и че неможе всичко на готово, но просто върша услуга... Аз моите проекти съм си ги намерил (направил) . |
|
|
 |
toltec Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 15, 2009 21:46 Заглавие: |
|
|
Това че " интеграла " е евтин не е проблем .Проблема е че искаш да е без трансформатор и да не е с обща маса . Сещам се за една идея - от едната страна лампи ( 24 V ) - от другата фотоволтаик .Това на шега .Мога да ти изпратя схема на прав преобразувател с 3842 само с дросел ( без трансформатор ) и с токово управление . Правил съм го за камиони . _________________ LZ1VTX |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|