| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
zahri Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 11, 2009 1:43 Заглавие: пускане на асинхронен двигател |
|
|
Имам една задачка с повишена трудност поне за мен имам един стар(1975г.) руски двуфазен асинхронен двигател който работи на 127в.50хц. напрейението го оставяме на страна то е лесна работа. намотките са 4 разположени на 90 градуса сресхтуположните са сварзани последователно така че от мотора излизат 4 проводника. та вапроса ми е някой сеща ли се формулата по коят се смяташе работния кондензатор. Предварително благодаря на всички отзовали се  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Пет Дек 11, 2009 8:52 Заглавие: |
|
|
Намотките с еднакво сечение на проводника ли са?
Съпротивлението еднакво ли е и на двете намотки?
За каква мощност е двигателя?
Руснаците имаха модификации на такива двигатели при които не се използва кондензатор. А също така имаха и модификации при които се използва пусково реле, след което пусковата намотка се изключва. Нещо като компресорите на българските хладилници "Мраз 120" |
|
|
 |
zahri Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 15, 2009 21:17 Заглавие: |
|
|
Благодаря за проявения интерес значи намотките са абсолютно еднакви като брой навивки и сечение на проводника както и разположение на бубините е на 90 градуса. Интересното при този двигател е че навивките не са стандартно навинити на 90 електрически градуса с определена стапка, а 4 еднакви бубини като за електромагнит разположени по средата на квадрат. Незнам как се пращат снимки в тез форуми щото сам нов но най-добре ще е да го снимам за да го видиш. Такав мотор не бях виждал до сега а смея да твардя че сам виждал доста мощността не я знам сабира се в вдна шепа и няма никви канали за охлждане. като габарит малко по голям от двигателцхето от тез вентилатори койт се продават по пазарите за офиси. вчера ми хрумна идея да му направя инверторно управление но бая труд ще хварля докато с един траф и един дефазиращ кондензатор ще стане но като нз стойността на кондензатора а и формулите сам ги забравил и материалите ми изгоряха кофти касмет  |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
|
|
 |
sbirov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 15, 2009 22:11 Заглавие: |
|
|
Като чета обясненията ти,си мисля за електродвигател от стар руски грамофон
Жалко, че изхвърлих всичкия скрап,който се беше събрал през годините.
Поне 5 такива се мотаеха...Да беше написал модела му... |
|
|
 |
zahri Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 16, 2009 2:09 Заглавие: |
|
|
Благодаря за барзото садействие ето и снимките странно моторче поне за мен
вжте тук |
|
|
 |
Sniks Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 16, 2009 8:44 Заглавие: |
|
|
| Да, това е точно двигател от грамофон.Ако не ме лъже паметта такива се използваха и в някои български грамофони с руско шаси. |
|
|
 |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 16, 2009 11:23 Заглавие: Re: пускане на асинхронен двигател |
|
|
| zahri написа: | ...двуфазен асинхронен двигател... |
Не е двуфазен, а си е монофазен. А дали го определят като асинхронен не съм сигурен, но май си имаше термин за тоя тип. Мисля, че в ротора му имаше поставена "намотка на късо" - за да може да се развърти. Точно от руски грамофон е и ако тоя е за 127V се захранваше от специална намотка на мрежовия траф на радиограмофона, като мисля, че имаше и такива на 220V. Освен това сега като пиша, си спомням, че на шасито на грамофона имаше и едно мощно жично (зелено на цвят) съпротивление, не му помня стойността, но едната намотка се захранваше през него и определено не е сигурно, че са еднакви намотките. Май имаше значение коя как се свързва. _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Сря Дек 16, 2009 12:00 Заглавие: |
|
|
Мисля че точното му име беше Асинхронен двигател с разцепени полюси.
Мощността му май беше от порядъка на 5 - 10 вата. Характерна особеност на този тип двигател е че е със ниско ниво на вибрациите. |
|
|
 |
zahri Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 16, 2009 19:38 Заглавие: |
|
|
хммммм аз нямах щастието да чупя какъвто и да е грамофон затова бях изненадан от тоз двигател. Все пак тез на грамофоните на 2800 об/мин ли са? щот този е толкоз И един тап въпрос това моторче си мислех че ще изкара повече мощност ако е 10w не си заслужава да се занимавам с него А и щях да забравя двигател абсолютно на една фаза няма винаги има поне една допалнителна за да се саздаде кръгово вартящо магнитно поле за да се разварти. този двигател сам сагласен че може да работи на една фаза но с дефазиращ кондензатор за който аджаба питам какъв да е(с каква стойност), но все пак това не е монофазен (трифазен асинхронен мотор пуснат на една фаза прави ли го монофазен - не бих казал )  |
|
|
 |
|