Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

пускане на асинхронен двигател
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
zahri
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: plowdiw

МнениеПуснато на: Пет Дек 11, 2009 1:43    Заглавие: пускане на асинхронен двигател Отговорете с цитат

Имам една задачка с повишена трудност поне за мен Rolling Eyes имам един стар(1975г.) руски двуфазен асинхронен двигател който работи на 127в.50хц. напрейението го оставяме на страна то е лесна работа. намотките са 4 разположени на 90 градуса сресхтуположните са сварзани последователно така че от мотора излизат 4 проводника. та вапроса ми е Exclamation някой сеща ли се формулата по коят се смяташе работния кондензатор. Предварително благодаря на всички отзовали се Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
plamil
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна

МнениеПуснато на: Пет Дек 11, 2009 8:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Намотките с еднакво сечение на проводника ли са?
Съпротивлението еднакво ли е и на двете намотки?
За каква мощност е двигателя?
Руснаците имаха модификации на такива двигатели при които не се използва кондензатор. А също така имаха и модификации при които се използва пусково реле, след което пусковата намотка се изключва. Нещо като компресорите на българските хладилници "Мраз 120"
Върнете се в началото
zahri
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 15, 2009 21:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за проявения интерес Smile значи намотките са абсолютно еднакви като брой навивки и сечение на проводника както и разположение на бубините е на 90 градуса. Интересното при този двигател е че навивките не са стандартно навинити на 90 електрически градуса с определена стапка, а 4 еднакви бубини като за електромагнит разположени по средата на квадрат. Незнам как се пращат снимки в тез форуми щото сам нов но най-добре ще е да го снимам за да го видиш. Такав мотор не бях виждал до сега а смея да твардя че сам виждал доста Sad мощността не я знам сабира се в вдна шепа и няма никви канали за охлждане. като габарит малко по голям от двигателцхето от тез вентилатори койт се продават по пазарите за офиси. вчера ми хрумна идея да му направя инверторно управление но бая труд ще хварля докато с един траф и един дефазиращ кондензатор ще стане но като нз стойността на кондензатора Question а и формулите сам ги забравил и материалите ми изгоряха кофти касмет Very Happy
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 15, 2009 21:27    Заглавие: Отговорете с цитат

zahri написа:
Незнам как се пращат снимки в тез форуми щото сам нов

То си пише.
http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=41355&topicshow=Прикачване%20на%20изображения%20и%20линкове%20към%20постовете
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
sbirov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 15, 2009 22:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Като чета обясненията ти,си мисля за електродвигател от стар руски грамофон Very Happy
Жалко, че изхвърлих всичкия скрап,който се беше събрал през годините.
Поне 5 такива се мотаеха...Да беше написал модела му...
Върнете се в началото
zahri
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 16, 2009 2:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за барзото садействие Smile ето и снимките Very Happy странно моторче поне за мен Smile
вжте тук
Върнете се в началото
Sniks
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: В.Търново

МнениеПуснато на: Сря Дек 16, 2009 8:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, това е точно двигател от грамофон.Ако не ме лъже паметта такива се използваха и в някои български грамофони с руско шаси.
Върнете се в началото
ivankrivodol
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 16, 2009 11:23    Заглавие: Re: пускане на асинхронен двигател Отговорете с цитат

zahri написа:
...двуфазен асинхронен двигател...Smile

Не е двуфазен, а си е монофазен. А дали го определят като асинхронен не съм сигурен, но май си имаше термин за тоя тип. Мисля, че в ротора му имаше поставена "намотка на късо" - за да може да се развърти. Точно от руски грамофон е и ако тоя е за 127V се захранваше от специална намотка на мрежовия траф на радиограмофона, като мисля, че имаше и такива на 220V. Освен това сега като пиша, си спомням, че на шасито на грамофона имаше и едно мощно жично (зелено на цвят) съпротивление, не му помня стойността, но едната намотка се захранваше през него и определено не е сигурно, че са еднакви намотките. Май имаше значение коя как се свързва.
plamil
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна

МнениеПуснато на: Сря Дек 16, 2009 12:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Мисля че точното му име беше Асинхронен двигател с разцепени полюси.
Мощността му май беше от порядъка на 5 - 10 вата. Характерна особеност на този тип двигател е че е със ниско ниво на вибрациите.
Върнете се в началото
zahri
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 16, 2009 19:38    Заглавие: Отговорете с цитат

хммммм Shocked аз нямах щастието да чупя какъвто и да е грамофон затова бях изненадан от тоз двигател. Все пак тез на грамофоните на 2800 об/мин ли са? щот този е толкоз Smile И един тап въпрос това моторче си мислех че ще изкара повече мощност ако е 10w не си заслужава да се занимавам с него Sad А и щях да забравя двигател абсолютно на една фаза няма винаги има поне една допалнителна за да се саздаде кръгово вартящо магнитно поле за да се разварти. този двигател сам сагласен че може да работи на една фаза но с дефазиращ кондензатор за който аджаба питам какъв да е(с каква стойност), но все пак това не е монофазен Smile (трифазен асинхронен мотор пуснат на една фаза прави ли го монофазен - не бих казал ) Smile
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети