|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Ogre Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 22, 2009 2:17 Заглавие: Усилвател ONKYO A-8670 Servo Operation и релетата не работят |
|
|
Усилвателя си работеше без грешка,оставих го включен без сигнал,и докато ме няма са включили в нас много мощна помпа за парното при която пада напрежението до 180-200 Волта(инсталацията явно е зле).
Прибирам се и диода Servo Operation не сведи.Изключвам и пак включвам и пак го няма и релето не включва и съответно няма звук.
Занесах го на друго място със 100% добра инсталация и 220Волта,но пак е така.Отворих го,мерих трафа и греца и напреженията са ОК(-+55Волта).Крайните също са здрави и явно е от релето или нещо което подава напрежение на релето,но незнам какво точно е,ще потърся схемата на усилвателя,но ако някой я има да я даде.
Някакви съвети?
Схемата я намерих,ако някой може да погледне сервото и да каже от каде точно може да е,и да ли може релетата просто да изгорят(но от какво пък).Аз я разгледах,но според мен може да е от много места и не мога да конкретизирам точно от каде.
onkyo_a-8670_a-8700_sm_3340_%5BET%5D.pdf
П.С Всичко свеждам до кръга около Q851 = TA7317P интеграла за защита(поне аз така ги виждам нещата да имат връзка и със светодиода за сервото който не свети и със релетата също) ,но не върви да тръгна наред да сменям сичко около нея и нея включително,трябва точно да се разбере от каде е.-
На Scheme diagram(цялата схема) се откриват доста трудно връзките,но на Block diagram се виждат по-лесно нещата.Като гледам светодиода за сервото D881 как и каде е свързан и като гледам релетата как са,ми се струва,че Q852 подава ток,за светването на този светодиод и за задействането на релетата,поправете ме,ако греша.Значи или транзистора си е заминал поради някаква причина(не ми е ясно каква при описаните обстоятелства),или protection circuit-а не подава сигнал на дадения транзистор. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 22, 2009 5:40 Заглавие: Re: Усилвател ONKYO A-8670 Servo Operation и релетата не раб |
|
|
| Ogre написа: | | ...Крайните също са здрави ... |
Това как го разбра? |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 22, 2009 10:07 Заглавие: Re: Усилвател ONKYO A-8670 Servo Operation и релетата не раб |
|
|
| Ogre написа: | | или транзистора си е заминал |
Ами освен да дойде некой от форума до вас да го измери тоя транзистор,дали аджеба си е заминал или не си е заминал...
Аман от гадателски теми.Почваш и мериш.Ако има нещо неясно-питаш.
Другите варианти са ясни
-ходене на сервиз.
-опъване на конец на платката и поголовна смяна на елементите "по домова книжка".  _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
rolling_heads Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 22, 2009 12:16 Заглавие: |
|
|
Премери напрежението на L601 трябва да е +- 100mV
Ако е повече защитата TA7317P сработва. _________________ "Някои неща не могат да се обяснят"
Стара нигерийска поговорка |
|
|
 |
Ogre Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 22, 2009 20:01 Заглавие: |
|
|
крайните ги мерих на платката,така не мога да съм сигурен,че работят,но поне мога да разбера,че не са станали цели проводници от нещо.А тоя транзистор също трябва да го сваля за да го меря,а сваля ли го 100% ще го сменя,няма кво да си играя,ще измеря бобината и ще видим.
проблема е само в единия канал,защото в крайните на единия канал имам -49В и на колектор и на база и на емитер,на другия канал е по 7мВ в емитер и сичко е ОК.По едно време се нещо се обърка и включиха релетата и светна сервото,но после пак изключи.Значи релетата работят и транзистора който подава ток на тях също,но ще свалям и ще меря крайните.Ако те са здрави,кой предходен транзистор може да прави батака? |
|
|
 |
rolling_heads Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 22, 2009 22:07 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | кой предходен транзистор може да прави батака? |
Всички в споменатия канал.
| Цитат: | | А тоя транзистор също трябва да го сваля за да го меря |
| Цитат: | | По едно време се нещо се обърка и включиха релетата и светна сервото |
Това означава че защитата,която ти наричаш серво си е напълно изправна и си върши работата.
| Цитат: | | проблема е само в единия канал,защото в крайните на единия канал имам -49В и на колектор и на база и на емитер |
Точно в това стъпало ти е проблема.
Остави защитата на мира здрава е. _________________ "Някои неща не могат да се обяснят"
Стара нигерийска поговорка |
|
|
 |
andrey1988 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 22, 2009 22:21 Заглавие: |
|
|
| Я погледни в изходите на крайните стъпала (преди релето) дали има постоянно напрежение, ако има вообще не се чуди кво им е на релетата ами виж кво става с крайните стъпала. |
|
|
 |
Ogre Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 22, 2009 23:02 Заглавие: |
|
|
възможно ли е понякога уреда да не ме излъже,да показва,че има преход(няма късо или безкрайност),но прехода нещо да не е ОК,но по уреда да си мислиш,че транзистора е здрав.И абсолютно всички транзистори на канала трябва да сменя,дори входните,така ли ?
Ще пада израчка,щото са около 20 на канал.
Направо да приготвям помпата за калай. |
|
|
 |
andrey1988 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 22, 2009 23:06 Заглавие: |
|
|
Ти вообще знаеш ли как се мери PN преход и какво е напрежението върху него в права посока в случай че е силициев (какъвто е твоя) ?
От 0.5V до 0.7V е напрежението на здрав и право включен силициев преход. |
|
|
 |
Ogre Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 22, 2009 23:23 Заглавие: |
|
|
| Знам,че се мери в режим на мерене на диоди и щом е PN преход,червената сонда на извода с P,черната на N,и трябва да има някакво съпротивление,в обратна посока трябва да има безкрайност.Ако не е така ми обясни как. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|