|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
polty Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 11, 2010 18:10 Заглавие: Въпрос за контур Фаза - Нула(защитен проводник)? |
|
|
Ситуацията е следната:
Има 10 гаража, които са захранени от електромерно табло през общ електромер за всичките.Кабелът е 5х6 кв. мм (3 фази, нула и земя). През моя гараж е оставен спусък и кабелът продължава към следващите гаражи. Аз разполагам с кабел 2х4 кв. мм. Мога ли в таблото на гаража да вържа заедно нулата и защитния проводник, при условие , че не знам как са вързани в главното табло? Извинявам се, ако съм задал неточно въпроса. Благодаря ви предварително.  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
mvz Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 11, 2010 20:28 Заглавие: |
|
|
Аз разполагам с кабел 2х4 кв. мм. Мога ли в таблото на гаража да вържа заедно нулата и защитния проводник, при условие , че не знам как са вързани в главното табло? Извинявам се, ако съм задал неточно въпроса. Благодаря ви предварително. Smile
Да разбира ли, че имаш три-проводна мрежа?
Не, при условие, че найстина е изградена три-проводна мрежа! Вероятно е монтирана дефектно-токова защита! Тя следи тока, както между фаза и земя, така и между нула и земя(ако не се лъжа максималният ток който може да протече между гореспоменетите случай беше от сорта на 40мА, това значи, че дори и крушка да вържеш м/у фаза и земя, защитата трябва да сработи). Не е на 100% сигурен метод, но може да премериш има ли напрежение между нула и земя(отчете ли напрежение, мрежата вероятно е три-проводна)! |
|
|
 |
penkeler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 11, 2010 21:08 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Не, при условие, че найстина е изградена три-проводна мрежа! Вероятно е монтирана дефектно-токова защита! |
Точно!!!
Ако, обаче можеш да провериш, или си сигурен че няма дефектно-токова защита, няма никакъв проблем да ги обединиш. Не нарушаваш никакви правила, (ако такъв е подтекста на въпроса). |
|
|
 |
кязъм Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 11, 2010 21:19 Заглавие: |
|
|
Вероятно е монтирана дефектно-токова защита! Тя следи тока, както между фаза и земя, така и между нула и земя(ако не се лъжа максималният ток който може да протече между гореспоменетите случай беше от сорта на 40мА,
10мА,30мА,100мА,300мА,500мА,1000мА и 2000мА.
Това са праговете на задействане на различните видове дефектно-токови защити!
За Polty - Не разбрах и аз,дали в гаража ти е оставен спусък 5х6мм за подтабло? За 2х4мм-ясно,имаш си го.Можеш да ползваш по една фаза и нула с 2х4мм,но ще трябва да си занулиш контактите.При условие,че има монтирана ДТЗ в главното табло(което ме съмнява ),няма начин да ползваш заземителния проводник.
Но е по-добре ,викни някой който си вади хляба от тази работа ,за да нямаш главоболия!
И имате ли монтирани електромери в гаражите?Ако нямате ,не ми е ясно как десетимата собственника ще си поделяте сметката на общия електромер?
За Penkeler - Не давайте акъл с лека ръка,как ще върже защитния с нулата при условие че не е сам към тая инсталация!Ами другите девет?Все един може да рачи да си монтира ДТЗ!И после?
Последната промяна е направена от кязъм на Пон Яну 11, 2010 21:30; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
polty Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 11, 2010 21:28 Заглавие: |
|
|
Да, спусъкът е 5х6 мм за подтаблото. За тази дефектнотокова защита - мисля, че няма в главното табло - има 3ф предпазител и 3ф електромер.
За сметката - всеки от нас си слага електромер, без да му открива партида. И един ще организира нещата, което е супер глупаво, ама...
Благодаря за бързите отговори. Разбрах какво да правя.  |
|
|
 |
Милен Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 12, 2010 18:36 Заглавие: |
|
|
Ами че купи си кабел 3х4кв не са толкова скъпи 3-4метра кабел. Или поне си вземи едно жило 4кв и го добави към двойния кабел външно. Но не събирай заедно на захранващия кабел нулата със защитния, така ще опорочиш хубавата работа която са направили.  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Яну 12, 2010 19:37 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | как ще върже защитния с нулата при условие че не е сам към тая инсталация!Ами другите девет?Все един може да рачи да си монтира ДТЗ! |
А защо си мислиш, че те никъде не са обединени?
http://www.burkotiya.info/2009/07/blog-post_17.html
И какво, ако някой си постави ДТЗ в собствения гараж, а обединението на N и PE е преди нея? |
|
|
 |
mvz Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 12, 2010 20:18 Заглавие: |
|
|
Схемите в линка, който сте дали са за система със заземен земен център. Доколкото Ми е ивестно "Енергото" работят с изолиран земен център(за три проводни мрежи). Дори и трафото да е със заземен звезден център много често в практиката се наблюдава появата на интезитет м/у земя и нула(това се дължи на факта, че връзките на "Енерго-то" се "по-окисляват лекинко", както и дължината на кабела "N" от Трафото до потребителя)! Имал съм случай да горат меките връзки на бойлера в домакинството и при замерване излизат 60В. м/у земя и нула. Също по спомен, когато се вика лаборатория съпротивлението м/у зануляващият проводник и тяхната земя(колчето на лабораторията забито на 20м. от Вашето), не бива да надвишава 4Ом.!
Смятам, че колегата вече се е ориентирал какво да направи, така че едва ли е нужно да Му пълним главата с подробности!
Като уточнение за собственника на темата, ако е възможно пуснете трети проводник, чието сечение не е необходимо да е повече от 1 - 1.5 мм2(многожичен е зе предпочитане, но е по труден за свързване)!
Поздрави, М. Захариев! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Яну 12, 2010 20:50 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Доколкото Ми е ивестно "Енергото" работят с изолиран земен център(за три проводни мрежи) |
Това пък откъде?
| Цитат: | ПРАВИЛА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ МРЕЖИ
Чл. 23. (1) В електроразпределителната мрежа средно напрежение се прилагат следните начини на заземяване на звездния център:
1. с активно съпротивление в кабелни мрежи;
2. с дъгогасителна бобина във въздушни мрежи;
3. комбинирано с дъгогасителна бобина и активно съпротивление, което се включва автоматично с прекъсвач при еднофазно късо съединение в мрежи с въздушни и кабелни електропроводни линии.
(2) Електроразпределителната мрежа ниско напрежение работи с директно заземен звезден център.
|
|
|
|
 |
кязъм Опитен потребител

|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|