Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

TV Condor -събрал екрана
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Съб Фев 13, 2010 18:51    Заглавие: TV Condor -събрал екрана Отговорете с цитат

Здравейте, днес ходих да гледам един такъв телевизор със следния дефект: беше събрал екрана по средата на една тясна ивица като лъч на осцилоскоп, но по вертикала.Състава му е:
CPU:PCA84C841P
74HCT157N
SAA5246AP
TDA4661
TEA5101B това мисля е за RGB то щото е на платката на кинескопа.
TDA8361
GM76C88AL
PCA8581
Някакви предложения каква може да е повредата. Като го оглеждах видях една бобина, която е точно до ТХО то и беше разпоена(имаше студена спойка) и доста окислена. Аз я почистих и споих от тогава вече и лъча изчезна, явно има доста по сложна повреда и го оставих за ремонт при специалист. Но все пак от любопитство питам каква може да е повредата и тази бобина до ТХО то каква и е функцията. Предполагам е свързана с хоризонталната развивка.Пак повтарям понеже видях, че е извън моите възможности съм се отказал от каквито и да е манипулации да не стане по зле. Но сега се опитвам поне да науча нещо което за друг път може да ми е от полза.

Последната промяна е направена от the_bull на Съб Фев 13, 2010 19:26; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 13, 2010 19:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Първо трябва да си изясниш кое е вертикална и кое хоризонтална развивка. Второ да намериш схема на въпросния ТВ и чак тогава да видиш коя е бобината и да почнем да ти помагаме.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 13, 2010 19:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Помощ в случая не се иска (което е съвсем вярно решение).
А да се поразсъждава по темата може и в друг раздел.
Така като си го описал не е много еднозначно - все пак чертата която се е виждала вертикална ли е била?
Защото наистина малко бъркаш явно понятията.
При проблем във ВО - на екрана ще виждаш хоризонтална черта. "То" разпъва във вертикална посока.
При другото е обратното.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 13, 2010 19:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Може и да го е оправил и да е трябвало просто малко да вдигне скрийна.Примерно. Very Happy
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 13, 2010 19:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Редактирах си поста горе. Да наистина бях объркал малко. Значи изразено с пластините на осцилоскоп както съм свикнал да борава, свиването е по Х.Точно перпендикулярно на лъча на осцилоскопа. За темата не знам може би не е за този раздел. Въпроса е теоретичен.Бобината, която описвам е на сърцевина и съм я виждал в почти всички телевизори, та затова си мислех, че е нещо стандартно което го има както да речем ТХО го има при всички телевизори.Също така сърцевината и е подвижна и има някъде към 20 навивки на диаметър 8мм (на тялото на което е навита) някъде която обикновено я откроява от останалите бобини и дросели. Но по принцип ми е ясно, че без схема си е чисто хвърляне на боб каква е и за какво се използва Smile . За сега ровя да видя какво ще открия като схема, ама едва ли ще намеря.
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 13, 2010 20:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Много ми е интересно как ли съм ремонтирал навремето по 10 телевизора на ден без нито една схема.Може би със "хвърляне на боб" ще да е било.
Бобината ти е вързана последователно на ХОБ.В паралел на нея има и резистор.И като се отпои единия и крак баш така става.
Оттук насетне за тъмния екран без да се направят някакви манипулации и измервания вече наистина опираме до гадателство.
Има и вариант,както вече казах телевизора да си го бил почти отремонтирал напрактика...
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 13, 2010 21:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Възможно е, но прецених, че нямам нужния опит и се отказах да не навреда, така, че после някой майстор да псува и да си бие главата с дни. Поне съм го изчистил за следващите майстори които ще го правят.Значи горе долу съм бил тръгнал в правилната посока.
А какво се настройва от тази бобина щото е точно с подвижна сърцевина и явно служи за някаква настройка?Най-интересното е, че с силови манипулации от собственика не е зацепила тази бобина да направи контакт Laughing
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 13, 2010 21:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Настройва се хоризонталната линейност.
vladi46
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Съб Фев 13, 2010 22:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Има какво да се предположи. Късо в ОС или пробил тангенсов кондензатор. Бобината РЛХ пекла поради този дефект и накрая се разпоила. За каква схема говорим? Тази верига от ТХО към ОС е толкова елементарна, че като погледнеш пътечките на платката веднага виждаш всичко. Заради това късо е възможно сега и екрана да е угаснал. Може и крайният транзистор да е гръмнал, но може и да не е.
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 13, 2010 22:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Причина за този дефект няма(сиреч си е самата студена спойка) или ако има е късо в самата бобина и последващото напичане.При дефект в тангенсовия кондензатор или в откл.система далеч преди да се отпои бобината ще се случат много други работи.И все нехубави..
Крайния транзистор няма как да е гръмнал при положение че екрана е светил.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети