|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
golemiga6ti Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 14, 2010 14:40 Заглавие: Питане за автотрансформатор |
|
|
Имам следните два трансформатора.
http://img15.imageshack.us/img15/2206/p3140003w.jpg
http://img15.imageshack.us/img15/9673/p3140002t.jpg
http://img15.imageshack.us/img15/4158/p3140001cn.jpg
Информацията която успях да намеря в нета е за ламарината, много висококачествена. Инатересуваме обаче метериала от който са намотките, които са много меки на огъване, след като свалих лака, се оказа че това не е медна тел или поне така ми се стори, цвета на жицата е бяло-сив като алумин. Интересуват ме данни на телта, и дали мога да я използвам за пренавиване на други трансформатори. Диаметъра на първична и вторична намотка е 0.8мм.
На една от снимките се вижда че има дървен клин между макарата и ламелите, незнам защо е така, а в инфото където намерих в нета пишеше че времто на работа е от 30 до 60 минути, явно прегряват. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Нед Мар 14, 2010 14:58 Заглавие: |
|
|
"времто на работа е от 30 до 60 минути, явно прегряват."...
Не че прегряват! /Като общо понятие/.Това е, защото вероятно трафа е работил в някакъв "повторно - кратковременен" режим, и ако се удължи времето на работа, със сигурност ще прегреят!...
Жиците /алуминиеви вероятно/, можеш да ги ползваш за някакви там бобини, които искаш да навиеш! Важното е да знаеш, че при едно и също сечение, алуминия издържа на по - малко ток спрямо медта!...
Има си таблици разни... |
|
|
 |
пламенхар Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 14, 2010 15:18 Заглавие: |
|
|
Желателно е навиването на трансформатор да става с нов проводник.
Макарата гледам ,че е малко празна и трупчето е набито сигурно за да не бръмчи трансформатора. |
|
|
 |
nikolai_nikolov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 14, 2010 15:23 Заглавие: |
|
|
| Проводника наистина е алумин.Срещал съм руски трафове и дросели за лампи с алуминиев проводник.По принцип може да се използва ,но точно тази от прегрелите трафове не е за препоръчване.Лака все някаде ще се нацепи при развиване и навиване отново. |
|
|
 |
golemiga6ti Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 14, 2010 19:47 Заглавие: |
|
|
От трафа със стопената макара, не мисля да ползвам проводника, а само ламелите да си допълня макарата на синия траф който е чисто нов, и също има набит клин.
Щом алуминия идържа на по малко ток от медта, значи няма да ми свърши работа.
helios имаш ли таблица по ръка. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|