Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Стабилизирано захранване с регулиране на тока.

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
glizan
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Яну 31, 2010 18:29    Заглавие: Стабилизирано захранване с регулиране на тока. Отговорете с цитат

Здравейте,
решил съм да си направя и последното нещо от "списъка" ми, а именно стабилизирано захранване за средно голям ток, на което може да се регулира тока.

Първото нещо, което направих беше стабилизатор, на който може много плавно да се регулира напрежението. Направих си го с LM317 и един много фин потенциометър. Тока не е голям, но напрежението мога да го изменям със стъпка 0,01V.

Второто нещо беше стабилизирано захранване за голям ток. http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=55168&highlight=&topicshow=%C2%FA%EF%F0%EE%F1%20%E7%E0%20%F1%F2%E0%E1%E8%EB%E8%E7%E8%F0%E0%ED%EE%20%E7%E0%F5%F0%E0%ED%E2%E0%ED%E5. С ваша помощ го направих.

И сега това е третото нещо, което искам да направя. Не искам да е импулсно. Максималният ток искам да е около 5A, а напрежението около 12V. Напрежението не е необходимо да го регулирам… само токът искам. Най-лесно ще ми е да направя нещо подобно на това, което направих преди (но за по малък ток) и да сложа някакъв реостат, с който да регулирам тока. Но това регулиране не искам да е „силово” (не знам дали ме разбирате). Искам да е както примерно се регулира тока при тези лабораторни захранвания TEC.
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Нед Яну 31, 2010 22:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Виж в datasheet-а на LM317 май имаше подобна схема.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Edesign
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 01, 2010 15:04    Заглавие: Отговорете с цитат

ето тук има много хубави книжки

http://www.kn34pc.com/books/index_main_books.html

"Наръчник по токозахранващи устройства", Н. Стефанов, Т. Атанасов, А. Маноилов

Като я изчетеш и с няколко дневни експерименти сигурен съм че ще си направиш схема.
Edesign
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 05, 2010 15:02    Заглавие: Отговорете с цитат

ето схема на стабилизатор с регулиране на тока
- отдясно е стандартна схема за стабилизатор на напрежение
- отляво е регулатора на ток;
- двете схеми управляват мощния транзистор чрез схема И направена от двата диода 1н4007

принципът на работа е ясен
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети