|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
glizan Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 31, 2010 18:29 Заглавие: Стабилизирано захранване с регулиране на тока. |
|
|
Здравейте,
решил съм да си направя и последното нещо от "списъка" ми, а именно стабилизирано захранване за средно голям ток, на което може да се регулира тока.
Първото нещо, което направих беше стабилизатор, на който може много плавно да се регулира напрежението. Направих си го с LM317 и един много фин потенциометър. Тока не е голям, но напрежението мога да го изменям със стъпка 0,01V.
Второто нещо беше стабилизирано захранване за голям ток. http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=55168&highlight=&topicshow=%C2%FA%EF%F0%EE%F1%20%E7%E0%20%F1%F2%E0%E1%E8%EB%E8%E7%E8%F0%E0%ED%EE%20%E7%E0%F5%F0%E0%ED%E2%E0%ED%E5. С ваша помощ го направих.
И сега това е третото нещо, което искам да направя. Не искам да е импулсно. Максималният ток искам да е около 5A, а напрежението около 12V. Напрежението не е необходимо да го регулирам… само токът искам. Най-лесно ще ми е да направя нещо подобно на това, което направих преди (но за по малък ток) и да сложа някакъв реостат, с който да регулирам тока. Но това регулиране не искам да е „силово” (не знам дали ме разбирате). Искам да е както примерно се регулира тока при тези лабораторни захранвания TEC. _________________ Начинаещ |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 31, 2010 22:24 Заглавие: |
|
|
| Виж в datasheet-а на LM317 май имаше подобна схема. |
|
|
 |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 01, 2010 15:04 Заглавие: |
|
|
ето тук има много хубави книжки
http://www.kn34pc.com/books/index_main_books.html
"Наръчник по токозахранващи устройства", Н. Стефанов, Т. Атанасов, А. Маноилов
Като я изчетеш и с няколко дневни експерименти сигурен съм че ще си направиш схема. _________________ www.epd.hit.bg - хоби и професионална електроника |
|
|
 |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 05, 2010 15:02 Заглавие: |
|
|
ето схема на стабилизатор с регулиране на тока
- отдясно е стандартна схема за стабилизатор на напрежение
- отляво е регулатора на ток;
- двете схеми управляват мощния транзистор чрез схема И направена от двата диода 1н4007
принципът на работа е ясен _________________ www.epd.hit.bg - хоби и професионална електроника |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|