| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
elektronchika Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 19, 2005 11:52 Заглавие: енегроспестяваща крушка 18W свети като 100W |
|
|
| ами имах такава "круша" в къща, ама не искаше да работи напоследък и реших да пробва ма я отворя, ама се счупи балона. вътре има една платка 40х40мм., та ми е интересно за какво се ползва тази платка и дали мога да я ползвам за друга цел(не ми се иска да я хвърлям) |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 19, 2005 11:58 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | интересно за какво се ползва тази платка и дали мога да я ползвам за друга цел | за запалване на луминисцентна лампа (друга) с подобна мощност, само че след като | Цитат: | | не искаше да работи напоследък | едва ли ще стане и за това. |
|
|
 |
tvservice Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 19, 2005 12:04 Заглавие: |
|
|
както RC ти каза, това е конвертор за запалване на лампата, явно някой елемент в него е дефектирал щом напоследък не е работил, ама както виждам от линка, ако така си я отварял лампата и да искаш нама да можеш да го ремонтираш  _________________ Няма да умрем от глад докато има техника  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Мар 19, 2005 12:06 Заглавие: |
|
|
| прав си, само припалваше лампата. |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 19, 2005 12:07 Заглавие: |
|
|
Вътре има изграден мултивибратор с транзистори и кондензатори и посредством тва дребното трафче си повишава напрежението от 220 на малко над 800В. Най-честата повреда е разпоени жички или трафчето се прецаква от прегряване. Една такава е 1 лев, но както си прецениш ти. Работят около 5-6 месеца и са за хвърляне ,някой и повече, ама за 1 лев толкова  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Мар 19, 2005 12:07 Заглавие: |
|
|
по подобен начин я отворих  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Мар 19, 2005 12:08 Заглавие: |
|
|
| тази си я взех преди 3 години за 10лв. |
|
|
 |
buhal Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 19, 2005 15:23 Заглавие: Опит за помощ |
|
|
Щом лампата само е припалвала, може да са се случили две неща, с които съм се сблъсквал. Едното е да е изгорял подгряващият електрод в единия край на лампата. Друга повреда, с която съм се сблъсквал, е изсъхване на кондензатора на входа на 220В. Той е високотемпературен, ама можеш да го провериш и евентуално смениш. После можеш да свържеш 18W пура. /пиши дали става, че не съм го пробвал/ Всъщност ако лампата е евтина - най-добре вземай нова. Аз преди време си играх, защото лемпите бяха Осрам 21W и бяха доста скъпи. Надявам се да съм бил полезен.  |
|
|
 |
Chelsea_69 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 19, 2005 18:20 Заглавие: |
|
|
| Наистина най-често прегарят отоплителните жички на балона и изсъхва филтриращият кондензатор на изправителя-4,7микрофарада на 350V.Щом е припламвала лампата,наи-вероятно е изсъхнал този кондензатор.Тази платка е идеален заместител на класическото запалване на луминисцентни тръби с мощност 18Вт,а и трепкането на светлината практически е изключено,поради високата честота на генератора.Така,че действай и късмет! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Мар 19, 2005 18:28 Заглавие: |
|
|
на кондезнатора пише 5,6микроФ 350В
ще пробвам с обикновена луминисцентна лампа 18 Вата, но след време, сега имам друга работа. а ако пробвам например с 8 Ватова какво ще стана? Те май се палят на по-ниско напрежение |
|
|
 |
|