| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Zdravkicha Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 18, 2010 8:02 Заглавие: Капацитетмер CM-108 |
|
|
Капацитетмер CM-108. Вчера сам си вкарах автогол с уреда. Работих до късно вечерта и го прецаках. Мерех един кондензатор направо на платката на един телевизор и бях забравил да го изключа от мрежата. Беше в захранващия блок на високото напрежение. Взе да ми показва някакви свободни съчинения сега като го включа на какъвто и да е обхват....почва да брои като часовник и не иска да се занули. Нищо не може да се измери вече. Например като сложих кондензатор 100мф. и почва да брои , подминава си стойността и изчезват цифрите на дисплея. Когато обаче е само включен без да е избран обхват си показва трите хули както трябва. Някой ако има идея моля да помогне. Много хубава работа ми вършеше и си го имах от почти 15 години. Благодаря предварително ! _________________ Обичам надписа - made in Japan |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
bamze Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 18, 2010 8:20 Заглавие: |
|
|
На входа на повечето капацитет метри има паралелна RC група и варистор . Обикновенно тя е оразмерена да предпазва и от подобни ситуаций като твоята . _________________ Иво Банов |
|
|
 |
geordgeo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 19, 2010 6:48 Заглавие: |
|
|
Без разглобяване няма да мине,поне го отвори и виж какво се е случило на входа То е ясно,че ще има поражения,но поне няма да си "на тъмно" и шанса да се оправят нещата е по-голям. |
|
|
 |
Zdravkicha Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 19, 2010 7:43 Заглавие: |
|
|
Е то разбира се че няма да мине без разглобяване. Вече го разглобих. Аз питах за схема а не че не съм искал да го разглобявам. Да не съм Хари Потър че да направя магия и да си го оправя. Изграден е с процесор TC7106 който за голямо мое учудване се оказа че го имам. На цокъл е и го смених но се оказа че не е от него. На входа има RC верига изградена и с няколко транзистора LM9013G , 2N3906 и J305-полевак май беше. Повечето са думнали и ще ходя сега да ги търся. Комутациите между обхватите са изградени с MC14069, MC14066, MC14518 и 2 операционни усилватела TL062CN. Ходих вчера по магазините да гледам нови капацитетмери но се оказа че с диапазон до 2000mf хубавите са от 100лв. нагоре и реших да си поправя моя който на времето бях дал доста повече пари и такива сега няма. Лошото е само че кондензаторите по входа няма как да ги измеря сега и ще трябва да си изпрося друг капацитетмер от някой докато си оправя моя което най-много го мразя но...така става понякога _________________ Обичам надписа - made in Japan |
|
|
 |
|