|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Aleks_bg Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 16, 2010 19:59 Заглавие: Измерване на ценеров диод |
|
|
| Здравейте, искам да попитам каква схемичка трябва да направя за да измеря даден ценер диод, на колко волта стабилизира,тъй като имам доста стъклени диоди, на които им е изтрит надписа, и искам да си направя нещо, като пробник, само да бодна диода на един цикъл и с уреда да измеря на колко волта е. Някой може ли да ми покаже, каква схема трябва да направя? Предполагам е нещо елементарно, но неможах да намеря някаква схема, която да ме насочи. Благодаря за помощта |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 16, 2010 20:28 Заглавие: |
|
|
| На повечето ценери (зависи от мощността) им стига 10мА за да влязат в режим на стабилизация. Сложи един баластен резистор около 1 килоом и от регулируем източник пусни напрежение, като постепенно го увеличаваш. Едновременно с това измервай напрежението върху ценера - когато спре да се повишава, при повишаване на входното, това ти е напрежението на стабилизация. |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 16, 2010 20:30 Заглавие: |
|
|
Схемата ти е : източник на напрежение U , резистор R и тествания ценер , всичко последователно . С волтметър мериш напрежението върху ценера .
Намираш си източник на напрежение U , да речем поне 2-3 пъти по-високо от очакваните напрежения на ценерите , за да получиш посредством R ефект близък до генератор на ток . Пресмяташ си серийния резистор при късо съединение (вместо ценера) да ограничава до 30-40mA и си готов с елементарния тестер .
ПП Колегата е писал по-бързо от мен .
При положение , че разполагаш с регулируем източник на напрежение - неговият вариант е по-добър . |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Вто Фев 16, 2010 20:33 Заглавие: |
|
|
Аз имам направено нещо като пробник за подобни цели освен това с него измервам пробивно напрежение на кондензатори и полупроводници. Цялото устройство се базира на умножител на мрежовото напрежение с 2 дидода 1N4007 и 2 кондензатора по 1uF като на изправеното и умножено напрежение към 600V, през 3 резистора и едно ключе с 3 положения си изкарвам на изхода високо напрежение с ограничен ток съответно 0,3mA 1mA 5mA .Измерването става като се ограничи тока съответно на 5mA и паралелно се свърже волтметър на ценера. Когато е в права посока падат му ще бъде към 0,7V когато е свързан в обратна падат през него ще е точно равно на напрежението на стабилизация. Горе долу по същия начин може да се мери пробивно напрежение на кондензатори, но някой типове които за изолация използват оксиди могат да бъдат съсипани по този начин, така, че трябва да се преценява за кондензаторите. Поне за електролитни върши работа без проблем.
Предупреждение: Препоръчително е или дори задължително това нещо да се направи през разделителен трансформатор защото има галванична връзка с мрежата. При смяна на елемента от куплунгите е необходимо да се вземат мерки и да бъде отделено мрежовото захранване както нулата, така и фазата.
С подобно нещо работя от 3-4 години и не съм имал проблеми и бих казал, че е доста елементарно и в същото време доста полезно като пробник.Може да се мерят и пробивни напрежения на преходи.
Като допълнение съм сложил на моя пробник глин лампа през един резистор като индикатор на високото напрежение.
ПП:Виждам, че са ме изпреварили с писането но горе доле принципа сигурно вече ви е ясен. Условието което е в общи линии е да подавате по високо напрежение от напрежението на ценра през един баластен резистор. За моя пробник работя с 5mA, но по добре би било ако имам и 10 понякога така, че в това отношение е по добре да има и повече. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
petromaniq66 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 16, 2010 20:57 Заглавие: |
|
|
Мериш пробивно напрежение на полупроводници (освен ценери) един път в живота им  |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Вто Фев 16, 2010 21:06 Заглавие: |
|
|
| petromaniq66 написа: | | ....... |
Напротив. Досега не съм изгарял, диоди, а доста съм измерил. Виж за транзистори нямам спомен да съм мерил, но не мисля, че ще дефектират. За диоди понякога това напрежение е крайно ниско и изобщо не ги хващам дава ми максимално напрежение което дава уреда, много рядко хващам пробивните в този обхват, трябва да е нещо доста низко волтово примерно от рода на 1n400 1,2,3,4 от тези серии. Тока е ограничен на под 1mA.Трудно може да се предизвика необратим пробив. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 16, 2010 21:09 Заглавие: |
|
|
| the_bull написа: | | Тока е ограничен на под 1mA.Трудно може да се предизвика необратим пробив. |
Разбира се , има специални уреди - характериографи , строят V-A характеристики на подобен принцип ! |
|
|
 |
Aleks_bg Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 16, 2010 21:35 Заглавие: |
|
|
Благодаря за предложенията.Пробвах сега с един 5,6 волтов диод през резистор 1К/0,1W, като почвам да му подавам от 6 до 36V като достигне 17V върху ценера има 5,5V и постепенно като продълвавам да покачвам до от 32-36V върху диода стават 5,55V, но усетих че резистора почна да топли и веднага намалих напрежението. Малко множко ми се струват тея 32-36V за да достигне ценера напрежението,което пише, но зависи и от тока който пада върху резистора и на ценера май...
Ето снимка на това,което направих:
[IMG=http://img175.imageshack.us/img175/5379/zener.png][/IMG]
На снимката е грешно - 7-21Vпонеже на изправителя нямах филтриращ кондензатор, после като го добавих стана от 6 до 36V |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 16, 2010 22:08 Заглавие: |
|
|
| Aleks_bg написа: | | ...17V върху ценера има 5,5V и постепенно като продълвавам да покачвам до от 32-36V върху диода стават 5,55V, но ... |
Напрежението на стабилизация се дава при определен ток (който е в рамките на допустимия) и то е с някакъв толеранс. Доколко те разбирам ти очакваш да се закове на една стойност и да не помръдва, което не е вярно предположение. Ако погледнеш волт - амперната характеристика в участъка където стабилизира - линията отразяваща зависимостта не е вертикална, а с някакъв макар и малък наклон.
Ценера ще е в режим на стабилизащия ако приложеното сумарно напрежение в/у последователно вързаните ценер и резистор е по-голямо от Uz (напр. на стабилизация) и тока протичащ в тази верига е достатъчен ( 5-10-20mA). T.е. от приложеното сумарно напрежение като извадиш напрежението на стабилизация и получения резултат разделиш на съпротивлението на резистора да получиш ток в тези граници. За да получиш това което пише в каталога (написаното в/у ценера) по горните сметки тряба да осигуриш написания ток в каталога при който е дадено въпросното Uz.
Ценер на X волта може да стабилизира при приложено напрежение както (X+1) волта, така и при (X+100) волта без да се случи нищо лошо, стига тока който тече през него да е колкото трябва. Ако тока е един и същ - напрежението на стабилизация ще е еднакво независимо от разликите на сумарното.
Последната промяна е направена от RC на Вто Фев 16, 2010 23:52; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 16, 2010 22:58 Заглавие: |
|
|
| В допълнение - Изследване на опорен диод. Бегло я прегледах, много добре е написана и ще даде отговор на въпросите ти по темата. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|