Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Помощ за изчисляване на форумла

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ex_2004
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Мар 04, 2010 20:03    Заглавие: Помощ за изчисляване на форумла Отговорете с цитат

Имам зададено Af=65dB .,,,,,,,,,за първото стъпало взимам Аf=25db=20lgA следователно А=17,78 от там трябва да изчисля F-дълбочината на обратната връзка която по принцип е равна на F=1+bA(за ООБ) където b-коеф. на обратна връзка ..........F=A/Af и в методиката която ползвам Аf по някакъв начин незнам на готово ли се взима или как се изчислява е използвано Af=1000!!! Схемата е с ОУ741 неинвертиращ постояннотоков двустъпален усилвател някой ако може да ми помогне защото не мога да си изясня как е взето или как е изчислено Аf=1000?!
Благодаря предварително
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1wvm
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: в Гората

МнениеПуснато на: Чет Мар 04, 2010 20:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Имам зададено Af=65dB

това да не е усилването на двете стъпала.

Цитат:
за първото стъпало взимам Аf=25db

и това да е за първото.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
lenko71
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Чет Мар 04, 2010 20:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Нещо май ги обърка А и Af.
А е коеф. на усилване без ООВ (на практика >10000)
Af е коеф. на усилване с ООВ, т. е. това което ти ще сметнеш(от зададеното в dB--> в пъти)
Цитат:
Имам зададено Af=65dB......е използвано Af=1000
Върнете се в началото
ex_2004
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Мар 04, 2010 21:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Да Af=65dB ми е зададено за цялата схема, а за първото стъпало се взима Af=25dB..............ами незнам така е написана формулата и в друг учебник е по същия начин Af=A/(1+bA)=A/F....... затова не ми е ясно и на мене............тоест трябва за Аf да използвам това което съм сметнал 17,78 а за А-взимам коеф на усилване без ООБ който там е зададен в параметрите на ОУ741 -дават го 200000 ?! тогава
F=A/Af=200000/17,78=11248 това възможно ли е за F да е такава стойност ?
Върнете се в началото
lz1wvm
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: в Гората

МнениеПуснато на: Чет Мар 04, 2010 21:56    Заглавие: Отговорете с цитат

В справочника дават усилване по напрежение от 20 000 до 50 000 за този ОУ.Af=A/(1+bA) коефицента b трябва да е ООВ,демек отношението на резисторите в обратната връзка.Обясни какво трябва да направиш,като изпълнение,какъв е входния сигнал и какъв трябва да е изходния.Все някой ще помогне.
Върнете се в началото
ex_2004
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Мар 04, 2010 23:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи имам следните входни данни Af=65dB, Uo=2V, Rt=2k, Ri=5k, Ro=150, Eaf=1%, deltaT=60 c, fb=12KHz, Mb=-3dB, Ucc=15V da se proektira dwustapalen usilwatel neinvertirasht s OУ741 и започват за първото стъпало
Аf=Uo/Ui Af=25dB=20lgA A=17,78
Af=Uo/Ui;Ui=Uo/A ???!!!!
Ui=0,02/17,18=1,12mV -явно не се взима цялото захран напрежение 2Волта след това по формули се изчисляват R1 i R2
R1=1k R2=20k(това са съпр за ООВ след това са изчислени R3 i Rs(те се включват към неинвертиращия вх на ОУ) получени са за R3=4k.... Rs го нямам дадено как се изчислява ?! след това по формули се получава deltaUcc=0,15V deltaUio=4,5.e-6 след това пак по формула за deltaUo=0,61mV и така нататък и по нататък трябва да се изчисли Riyc=F.Ri||Ricm||Rвън. и за F ми е написана формула F=A/Af=17,78x10e-3 ................и изобщо не ми става ясно как се е получило това ?!има явно объркани неща но не мога да се ориентирам Sad
Върнете се в началото
lenko71
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Мар 05, 2010 0:17    Заглавие: Отговорете с цитат

ex_2004 написа:

Аf=Uo/Ui Af=25dB=20lgA A=17,78
Af=Uo/Ui;Ui=Uo/A ???!!!!
Ui=0,02/17,18=1,12mV -явно не се взима цялото захран напрежение 2Волта ....
F=A/Af=17,78x10e-3

Uin=Uout/Af
Uin=2/17.78=112mV
2V е изходното напрежение Uout (или Uo), захранващото напрежение е Ucc=15V
Формулата за F си е така само че няма как да получиш такава стойност при положение че А>>Af
Върнете се в началото
ex_2004
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Мар 05, 2010 0:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Да де изх.напрежение исках да кажа....то се подразбра просто се обърках-възможно ли е да се взима само 20mV за изчисляване на първото стъпало.....да за F e така формулата но има някакво объркване с това А и Аf..............явно навсякъде в изчисленията трябва да си използвам това което съм изчислил за Аf тоест 17,78 тогава възниква въпрса A от къде да го взема,изчислява ли се или се взема на готово и като цяло за F каква стойност трябва да получавам приблизитено?! и навсякъде пише че за ООВ .....Af<A, разбрах вече че са объркани формулите и че където е писано а трябва да бъде Af това което съм пресметнал...............но в тая формула F=A/Af как се определя A ?!
Върнете се в началото
lenko71
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Мар 05, 2010 7:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами как да излезе задачата като единия път приемаш Af=65dB, после Af=25dB... и мен ме обърка!!!
Нали имаш двустъпален усилвател. Значи имаш усилване на първото стъпало, което ще отбележим да речем с Af1, на второто съответно ще бъде Af2.
И така Af1=25dB, а не Af.
Освен това Uo=2V е изх напрежение на второто стъпало, т. е. Uout2=Uo=2V, а изх. напрежение на първото стъпало е
Uout1=(Uo/Af}xAf1=(2/1700)x17.8=0.02V
По-нататък имаш не F, a F1=A/Af1, като А не се изчислява а трябва да е дадено.
Върнете се в началото
ex_2004
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Мар 05, 2010 13:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Мерси сега ми се изясни защо така се получава просто самите формули са написани супер неясно и объркано........а за А-коеф.на усилване без ОВ..в книгата по която гледам на Златаров се дава по каталог 200000 за ОУ741 ?! и ако го взимам него тогава за F-се получава близо 11000?! което е мн голяма стойност и при изчисляване по нататък където участва ще се получат мн големи стойности..........иначе има графика на зависимоста на А във функция от f да не би от там да трябва да засеча за честотата която ми е дадена за А колко се получава ?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети