Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

TV Sony KV-25R2 - вертикалното отклонение престава да работи

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
bsb
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Мар 09, 2010 11:53    Заглавие: TV Sony KV-25R2 - вертикалното отклонение престава да работи Отговорете с цитат

А може и вече окончателно да престана да работи :)
Симптомите са следните. Понякога при включване изображението е разположено в третата четвърт на екрана - от средата надолу, като обаче не достига до долния ръб. Изображението е деформирано непропорционално - има ярки ивици в горния и долния край на това, което се вижда. След като се превключи няколко пъти между каналите, е възможно да се оправи. Ако не се оправи, понякога помага изключване на телевизора за известно време.
Също така понякога при включване има само една хоризонтална черта в средата на екрата - само един ред. При превключване на каналите може да се стигне до гореописаното деформирано изображение, а може и да не стане така.

Това започна да се случва преди 10-ина дни и до днес беше случайно. Днес обаче не можа да се оправи по описания начин (превключване на каналите, гасене).

Свалих една схема от тук, която дава като обозначение на шасито FE-1. На пръв поглед нещата съвпадат.

За съжаление с най-обикновено оглеждане не видях видими с просто око проблеми по елементите. Гледах пътя от изводи 13 и 14 на схемата CXA2060AS до схемата STV9379 - общо взето, два транзистора и няколко кондензатора.
А не смея да меря каквото и да е, понеже не знам за лесен начин да намаля яркостта, когато се появи този дефект. И предпочитам да загася телевизора, вместо да рискувам прогаряне.

Преди около година носих телевизора на ремонт, но тогава симптомите не бяха такива. Изхвърлил съм бележката от ремонта, но мисля, че беше свързан с хоризонталното отклонение. Не си спомням вече, но като че ли е сменян един от мощните транзистори за него.

От една страна, практически не разбирам от ремонт на такива неща :) От друга страна, изобщо не ме блазни идеята да мъкна 25-30 килограмов телевизор по непочистени от сняг стълби, за да го занеса на ремонт.
Затова ще съм много благодарен, ако може да ме насочите към поне някакви елементарни диагностични стъпки, които бих могъл да изпълня, преди да занеса телевизора на ремонт.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 09, 2010 12:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Яркостта можеш да я бутнеш от скрийна.Не виждам какво можеш да направиш при положение че нищо не си премерил,а сигурно нямаш и осцилоскоп.Сменяне-чип,електролити,припояване.Които интервенции вероятно ще доведат до там че после майстора да иска от оная хубавата тарифа "по 3,14" Exclamation
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
bsb
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Мар 11, 2010 12:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Освен да питам тук, питах и един колега за някакви идеи "на сляпо". Той също предположи най-вероятно лоша спойка. И добре че ми каза, че се намира с лупа - нямаше да се сетя. Отделно, че по разни сайтове намерих описания на подобни проблеми за други модели на Sony, където спойките се били спукали. И като взех под внимание съвета на Божилов, се въоръжих с една лупа и огледах изводите на STV9379. Бяха пукнати спойките на изводите за +15V и -15V. Като на единия крак дори и с лупата почти не се виждаше пукнатината - много се съмнявах дали изобщо има. Обаче като натиснах крачето не много силно, и се отлепи.
Презапоих тези два извода, пък да видим дали ще има полза. Засега вреда няма.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети