|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ribolovec2 Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 10, 2010 16:33 Заглавие: Шунтиращи кондензатори в мостов изправител? |
|
|
| Здравейте! Гледам, че някои хора шунтират всеки от диодите в схема "Грец" със кондензатор 100nF. Защо се прави това и има ли смисъл от него при положение, че ще правя захранване за аудио усилвател? От практична гледна точка кое би ми свършило по добра работа като мостов изправител: 4 * 1N5406 със шунт от 100nF, или KBU6K, което е монолитна схема "Грец" за 6А. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
dodov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 10, 2010 16:45 Заглавие: |
|
|
| Да обират "смущенията, паразитите" Не са важни тези кондензатори, може и без тях. Другите са важни, които се слагат след греца, да филтрират. Презапаси се по ток, защото при максимално усилване при басите да не клекне изправителя. |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 10, 2010 17:53 Заглавие: |
|
|
| Премахват внесения шум от комутацията на диодите. |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 10, 2010 18:59 Заглавие: Re: Шунтиращи кондензатори в мостов изправител? |
|
|
Хайде и аз да добавя: Когато се изправя синусоида, резултатът е (за всяко рамо) полусинусоида, с други думи несинусоида, а щом е така присъстват безброй много хармоници, включително до MHz. По-високите хармоници се излъчват от проводниците, по които текът и служат като антени. Излъчените хармоници могат да се индуктират в по-чувствителните вериги. Тъй като те са и модулирани (на 100%) от основния хармоник (50Hz), това се чува в говорителите. Особено силен е ефектът при приемници на АМ сигнали (средни, дълги и къси вълни), като там попадат директно във входните чувствителни вериги и антената. Ролята на тези кондензатори е да окъсят токовете с хармонични честоти. Навсякъде съм написал, че "могат", а не, че непременно ще стане, защото при грамотно конструиране не се допускат затворени, неекранирани контури, където тези електромагнитни излъчвания да дадат този ефект. Затова има добре работеща апаратура и без такива кондензатори.
100nF обаче ми се виждат твърде големи за тази цел. Обикновино са достатъчни 4.7 - 10nF.
Да напомня на разработващите PCB, че тези кондезатори имат ефект само ако са непосредствено до самия изправител. Ако връзките са "дълги" ефектът е отрицателен - брумът ще се увеличи. В този случай не разчитайте на ауторутера. |
|
|
 |
audiohack Опитен потребител

Регистриран на: 03 Апр 2008 Мнения: 151 Местожителство: Благоевград
|
Пуснато на: Чет Мар 11, 2010 10:11 Заглавие: |
|
|
Това последното обяснение предполагам Ikarlo е за кондензатоите след греца понеже Петров е отговорил на човека точно за какво са паралелните на диодите! _________________ "Всичко си има обяснение, но човек не може да знае всичко!" |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 11, 2010 19:07 Заглавие: |
|
|
Не, точно за шунтиращите е обяснението! Достатъчно е да се види формата на напрежението върху който и да е диод от греца. Кондензаторите (nF) в паралел на електролитите се слагат зада се намали вътрешното съпротивление на източника за високи честоти, при които електролитните кондензатори имат индуктивност. А Петров е напълно прав, аз само обясних думата "шумове" в неговия пост. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|