| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 08, 2005 14:02 Заглавие: Цифров мултицет неще да мери постоянен ток.... |
|
|
| Отворих въпросния мултицет да видя дали има поражения, но нищо не открих. Бушона не е изгорял, няма почернели резистори по пътя на токовата верига. Мултицета съм го плащал 18 лв. , сравнявал съм му показанията с марки каде по-добри. Иска ми се да го оправя. Къде може да е проблема. Благодаря. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 08, 2005 14:54 Заглавие: |
|
|
| Дай малко повече данни -какъв модел е уреда ,постоянен ток обхват за ампери ли имаш предвид,работи ли на други режими ? |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 08, 2005 15:11 Заглавие: |
|
|
| Model DMM 8902 AC Current 20µA-200m-10A - Всички режими работят без обхватите за постоянен ток . |
|
|
 |
коцев Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 08, 2005 19:15 Заглавие: |
|
|
Ами така го карай докато започне нищо да не мери и айде в гюма.Аз вече трети съм купил в разтояние на няколко години и то от по скъпите купувам.Но както казват науката изисква жертви и потърпевшите сме ние....  _________________ В един цирк играем и номерата си ги знаем...  |
|
|
 |
Ангел Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 09, 2005 0:49 Заглавие: |
|
|
Огледай се за диоди и не мери а сменяй!
А колегатаКоцев нещо се е отчаял от занаята май-Шарпа-през джама!Уреда-у кофата (или гюма)!
Стегни се бе колега  _________________ "Сега всеки ден,всеки час навсякъде има матриял..." |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 09, 2005 7:35 Заглавие: |
|
|
| Виж в Радиолоцман там имаше схеми на мултицети ,може някоя да е близка с твоята ,провери превключвателя на обхватите.Дай и малко информация при какви обстоятелства е изгорял-например "беше на обхват 20микроампера и премерих акумулатора на колата" или нещо подобно?Провери си шунтовете на съответния обхват ,ако е изгорял прекъснал ,то ток през уреда не може да премине и естествено няма да мери нищо.Хвани друг уред и премери на клемите на изгорелия трябва да дава под 1 ом на 10А ,ако не дава значи ти е прекъснал шунта.Успех! |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 09, 2005 15:17 Заглавие: |
|
|
ако бях измерил акумолатора при обхват "Ампери" изгарянаето на уреда щеше да е съпроводено със светнинни, звукови и пушечни атракции...
Причината за повредата е неясно каква, но според мен като съм си мерил напрежение в обхвата 0-30 V съм се опитал да измеря и тока на същата верига. Предпоследния път кат го използвах мереше. Следващия ден не. Вичко е станало несъзнателно........
Измерих съпротивлението на шунта - омметъра показва вътрешното си съпротивление, т.е. шунта е изхорял. Да попитам, шунта, това дебелия проводник ли е. Направи ми впечатление, че на външен вид няма поражения - обгарания, дефекти . Както и да е, явно е дал фира. А може ли по някакъв начин да мера малки токове без обхвата до 10А., т.е ако премахна този шунт, уреда ще мери ли токове 20uA-200m .? |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 09, 2005 15:53 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Измерих съпротивлението на шунта - омметъра показва вътрешното си съпротивление, т.е. шунта е изхорял. |
Колко е вътрешното съпротивление на омметъра?? За всеки обхват си има отделен шунт ,на 10А е най малкия и се прави с дебела жица ,на 200МА трябва да е 1ом а на 200микроампера трябва да е 1К при номиналния обхват пада върху шунта трябва да е 0.2волта.Ако ти е прекъснал само най дебелия шунт другите два обхвата би трябвало да ти работят-провери! |
|
|
 |
bai_tishan Опитен потребител

Регистриран на: 12 Фев 2005 Мнения: 5792 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Апр 09, 2005 16:12 Заглавие: |
|
|
виж превкючвателя на обхватите.там има доста тънки писти които в такива случеи прегарят.огледай всичко внимателно  _________________ Хайде няма какво да се залъгваме, и по- хубави сме виждали и по- грозни сме е***и. |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 09, 2005 16:18 Заглавие: |
|
|
Вътрешното съпротивление на уреда е R=0,2ohm
Ето какви са съпротивленията на повредения уред при различни обхвати:
20uA................R=10k
200uA..............R=1k
2mA................ R=100
20mA/10A...... R=безкрайност
200m...............R=безкрайност
Сдек като преместа сондата за обхват 10А, последните две съпротивления са със следните стойноти:
20mA/10A...... R=0,4
20mA/10A...... R=0,4
Най-често използвания от мен обхват е 200mA. Да разбирам ли, че за този обхват се използва този "изгорелия" шунт.? |
|
|
 |
|