Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Точкови заварки

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Фев 23, 2005 23:37    Заглавие: Точкови заварки Отговорете с цитат

Някой има ли идея как могат да се правят точкови заварки в "домашни условия"?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
badr
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 24, 2005 0:15    Заглавие: Отговорете с цитат

какво разбираш под домашни условия по принцип на електрожен се прави една намотка от цял лист медна ламарина (в смисъл една витка ) .
трябва да имаш ръкохватка с графитни електроди,която да е с водно охлаждане.така погледнато реално доста трудно е за домашни условия.
ако искаш потърси книгата най-доброто от в.направи си сам вътре има подобна схема с подробни инструкции за изработка
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Чет Фев 24, 2005 10:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Преди години се опитвах с един трансформатор от "Рубин 714" и по 2 навивки на макара от шина 36 квадрата.Наистина най голям проблем са електродите,Имаше едни пощенски батерии Никополско производство колкото двулитрова бутилка кола,та техните графити до някъде вършеха работа.А ти трябва и електроника с която да регулираш времето на импулса в зависимост от материала.За малки ламаринки , за запояване на акумолатори например може да пробваш с кондензатор с голям капацитет 82000 микро фарада и различно напрежение на зареждане.
Върнете се в началото
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 24, 2005 10:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Истинската машина за точкова заварка е доста сложно нещо.Зависи какво искаш да заваряваш.
Самото заваряване минава през няколко етапа.

Предварително притискане / сила на притискане /
Предварително нагряване / време и сила на тока /
Същинско нагряване / време и сила на тока /+
Основно притискане / сила на притискане /
Остатъчно нагряване / време и сила на тока /
Време на притискане след прекратяване на заварката/ може да съм забравил някой но беше доста отдавна /

Всички те оказват влияние на качеството на заварката. Бяхме направили такава машина за ползване в службата .Електродите бяха медни и за предпочитане не с кръгла а с елипсовидна форма като се заварява така че усилието да е насочено към широката страна на елипсата.Най важно е да се определи натиска по време на заварката.Силния пробива материала а слабия прави некачествена спойка. Ако се използват графитни електроди то тогава напрежението трябва да е по високо , а и натиска не може да е силен заради крехкия на материал. Използвахме два дросела от улични лампи съединени така , че правят един общ магнитопровод.Какво е било сечението не помня. Важното е да постигнеш максимален ток а натиска сам ще си го определиш с каква сила да бъде.
Дано да съм помогнал с нещо
Very Happy
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Фев 26, 2005 2:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря ви, малко е трудно дасе опише цялата ситуация / в смисъл повече са намесени емоционални, а не чисто технически проблеми/, но с две Smile думи:
1. За мой близък роднина подмених елементите на акумулаторна батерия / Ni-Cd 6V-700mAh / за видеокамера; с новосъздадената батерия нито камерата нито зарядното не "захапаха". Направих малко по щателен преглед - два от елементите си дават напрежение, но при по сериозен товар "клякат". Елементите, които бях купил са с фабрично заварени пластинки. Не искам да описвам ситуацията в магазина когато се върнах, но "Брато тука всичко има", "Е, те някои от батериите идват с 0V напрежение", "То в момента няма с пластинки", "е к'во толкова", "как ди и замеря тока?" понапрегнаха нервната ми система, но в края на краищата се озовах с две акумулаторни батерии без изведени пластини в ръка. Естествено с малко по-експедитивни дейстивя с поялника им "прикапах" по една жичка от всяка страна, събрах батерията и сега си "бичи" по-добре от оригиналната /в същия обем се събраха не 700, а 1200 mAh елементи/.
Това е единият повод за питането, втория ще си премълча, да не стана за майатап.
Да си дойдем на темата: знам, че не е хубаво да се правят спойки по изводите на батерии, било то обикновени или акумулаторни / не че успешно не съм го прилагал/. :/, та реших да питам как става така, както трябва да е, и възможно ли е да се осъществи в по-"елементарни" условия
И на финала на двете думи искам да изкажа благодарност на шурея ми, че ми харизва камерата за ползване по разни планини и пущинаци, дано дълго да му служи батерията / и на мен съответно
Very Happy ?
Е сега замириса на наградите "Оскар"...
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети