|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
dichodichev3 Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 24, 2010 11:11 Заглавие: Централно заключване,управляващ модул |
|
|
Здравеите драги съфорумници!
Мъката при мен е следната.Колата е БМВ Е30 със заводско централно заключване.Машинките не са сменяни,пипанани нито от мен,нито преди това.Преди 2 години сложих аларма МАКС ПЛЮС.
Проблема с отключването и заключването се появи още когато беше студено времето.Слизам аз цъкъм дистанционното на алармата да отварям колата,вратите не искам да се отварят.Алармата си работи има ток по системата обаче не иска да се отварят вратите.Вкарах ключа да отворя вратата ръчно,отворих само моита,шофьoрската врата.Помислих че нещо може да е замръзнало и си казах то ще се оправи като се стопли.На същия ден като заключвах колата,пак с дистанционното на алармата,колата отново не искаше нито за затвори нито да отвори.Реших да излюча алрмата от тока.Да пробвам да затворя централно само с ключа.Но при завъртане на ключа се чува един шум нещо като стържене от управляващия модул на машинките.Мисля си, понеже в модула има две релета, че този шум идва от някое реле,но не ми е ясна причината поради,която това реле прави така.
Алармата доколкото гледам,не може да е от нея понеже я спирам директно от захранващия кабел, и централното пак не иска да заключи вратите.
Възможно ли е някаде по инсталацията нещо да е нагоряло?
Чудно ми дали причината е в алармата или в модула?Водещите машинки са здрави.А те са на шофьоркста врата,на пасежера, и на багажника.
Помагаите!Благодаря предварително! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
chavdar68 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 24, 2010 11:59 Заглавие: Аларма |
|
|
| Здравейте . Започнете първо с оглед на кабелите в маншона между вратата и колонката \ шьофьорска \ да няма скъсани , окъсени .Ако има скъсани -възстановете ги и ги изолирайте . Ако кабелите в маншона са наред , остава проблем в модула или некоректна работа на микреците в ключалката , подаващи команди на модула дали да "заключва" или "отключва" . По звука на "църкащото " реле се ориентирайте къде е модула и огледайте и него . Това се сещам на първо време . |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Фев 24, 2010 21:20 Заглавие: |
|
|
Благодаря за инфото!
Кабелите ги погледнах,които са под гумения маншон.Няма скъсани всички за здрави,евентуално някоя клема да е корозирала?
Модула,за моя модел кола се намира зад предна лява тонколона,в краката на шофьорското място.Свалил съм го.Погледах го вътре.Пълно е с компоненти,които би могло да са изгорели.Има и 2 релета вътре.Оригинален е модула.Не е сменян откакто е произведена колата.Водещите машинки съм ги свалил и огледал.Здрави са.
Много се съмнявам в този модул.Но пак не съм сигурен, и искам да попия от опита на хора сблъскали се с този проблем.Може ли този модул да се ремонтира?Ще кача снимки ако е нужно да се види отвътре. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Фев 25, 2010 9:09 Заглавие: ... |
|
|
| Дай снимки на модула от двете страни на платката . И да попитам прави ли проба да задействаш централното с откачени машинки \без товар\ ? |
|
|
 |
termin_6 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 25, 2010 10:21 Заглавие: |
|
|
Дай и малко повече инфо за колата.BMW E30 (поне мен),не ме ориентира.Напиши 3-ка ,5-ца ,7-ца ,година на производство.За мен проблема не е в алармата.Въпреки,че тя също има релета за управление.Провери предпазителя за централното.Понеже не прочетох никъде за това.Освен това заводският модул на някои BMW-ta,има възможност да се самоизключва за известно време (30мин.) ,при инцидент.Така че заводският модул,можеш също да откачиш за 5мин. Да,качи снимки. _________________ Когато човек иска да направи нещо намира начин, когато не иска намира причина. |
|
|
 |

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Фев 26, 2010 9:25 Заглавие: централно |
|
|
| Платката така както я виждам изглежда да е лакирана . Накисвай в коресилин да омекне лака и го отстрани . Няма да скапеш нищо . По мое мнение има доста спойки които не ми харесват . Хубаво е след като се махне лака да се презапои навсякъде .Смени и оранжевите кондензаторчета с нови със същата стойност и раб. напрежение ,все пак платката е на 20 и кусур години , може някое да си е променило капацитета . Направи тая интервенция и тествай пак на колата и очакваме резултата . |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Фев 26, 2010 9:34 Заглавие: |
|
|
На фабричното табло с предпазителите трябва да имаш такъв за централното.Накратко провери всички.Внимавай ако радиото ти има код.Ако има прекъснал...знаеш.Ако няма,проверяваш на буксата имаш ли захранване.Ако няма-търсиш защо,ако има,закачаш модула на колата както е отворен(като внимаваш да не опреш страна спойки на корпус)и правиш следното упражнение : Котвата на едното реле я буташ с пръста да "залепне" за контакта за 1сек.Ако няма ефект,повтаряш с другото реле.Ако в двата случая централното "мълчи",съветвам те да посетиш сервиз.
П.П. Твоят модул за централно не се самоизключва,т.е. винаги трябва да работи.Кафяв кабел-маса. _________________ Когато човек иска да направи нещо намира начин, когато не иска намира причина. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Фев 26, 2010 18:24 Заглавие: |
|
|
Момчета, ще пробвам казаното от вас, надявам се да се оправи, в най-скоро време ще пиша за резултата.
Искам същo да споделя тази моя мисъл с вас.Ако примерно,някои от снопа с кабелите,от годините е остарял и е започнал да се къса,но не токов кабел,които захранва модула,а примерно някои от останалите и се подава ток към модула,но не може да прати комада отк.,закл. към машинките понеже някои кабел по веригата е прекъснат.Но пък от друга страна, колата може да се заключи централно от лява предна,дясна предна врата и багажника.И от трите места,ръчно с ключ при въртене на ключа за да заключа, се чува това стържeне от модула.Значи какво следва,щом и трите водещи машинки карат модула да се товари. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Фев 27, 2010 10:45 Заглавие: |
|
|
Чавдар много хубаво ти е написъл:да провериш кабелите в маншона между вратата и купето.Провери и за оголени кабели и между багажника и купето(щом и от багажника се управлява).Това са единствените проблемни места,където може да има протриване,прекъсване на кабели.В купето кабелите са неподвижни.Хванати са със щипки и тиксо(освен ако някой в Булгаристан не е творил).
За стърженето:на едното от релетата на бобината нямаш постоянни маса или +12V.
Направи пробата,която те посъветвах с котвите за 1сек.
П.П.Ако има проблем с управляващите кабели,централното ще си прави каквото иска.
А какво е токов кабел,аз не знам.За мен всички кабели са за ток. _________________ Когато човек иска да направи нещо намира начин, когато не иска намира причина. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|