| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Shadow__01 Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 16, 2010 22:01 Заглавие: Свързване на лазерен диод |
|
|
Здравейте, търся някой да ми обясни малко по-подробно как да свържа лазерен диод. Наскоро ми подариха една развалена записвачка CD-RW. Проблема бил, че не се отваря и мисля, че ако не я бях взел щяха да я хвърлят и аз я взех да използвам лазера.Искам да ми обясните подробно като извадя диода как да го свържа.Каква друга електроника да изкарам от устройството за да го подкарам.Предполагам, че не става само с диода и батерии.Гледах много клипчета, но там не е обяснено добре и почти нищо не се разбира.Знам, че трябва да взема и оптиката но ако тя не става мога ли да използва оптика от развалено лазерче 1mW?Целта е да може да пали някои неща от разстояние.
Бихте ли ми обяснили по-подробно как да го направя?
Имам си малко понятие от електроника макар да не уча тази специалност.Уча електрообзавеждане и имам повече познания по електротехника но мисля, че с малко обяснения ще се справя. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
joro_1 Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 17, 2010 9:13 Заглавие: |
|
|
| Оптика от развалено лазерче не става, обикновено, се сменя цялата глава, при любителски условия, е почти невъзможно да се запои диода(дори и да го имаш) под точния ъгъл спрямо оптиката. |
|
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Сря Мар 17, 2010 13:22 Заглавие: Re: Свързване на лазерен диод |
|
|
| Shadow__01 написа: | | ....Целта е да може да пали някои неща от разстояние..... |
На какво разстояние?
Нали разбираш че точно с тези диодчета разстоянието не може да е по голямо от сантиметър. Представи си на какво разстояние се намира компакт-диска при запис - за такова разстояние е пресметната и оптиката. При по-големи разстояние оптиката вече не фокусира лъча, а го разсейва. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Мар 17, 2010 19:37 Заглавие: |
|
|
Колкото-толкова.Ще стане поне за нестандартна джобна залапка. Имам корпус с оптика от развалено джобно лазерче 1mW. Ще мога ли да използвам корпуса и оптиката от него?
Последната промяна е направена от Shadow__01 на Сря Мар 17, 2010 19:41; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 17, 2010 19:39 Заглавие: |
|
|
| НЕ! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Мар 17, 2010 19:47 Заглавие: |
|
|
Ще може ли ако някой има схема на лазерен контролер да я постне в темата или да ми я прати на [email protected]
И да попитам за крачетата на лазерния диод.Те са 3.Едното е +, другото е -, а според клипчета в интернет третото не се използва и се свързва към корпус.Кое краче как се свързва и кое отива на корпус? |
|
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 17, 2010 19:57 Заглавие: |
|
|
| Не може! Не си малък ! В интернет има колкото искаш! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Мар 17, 2010 20:08 Заглавие: |
|
|
Вчера се порових малко и намерих в едно клипче тази схема http://www.4shared.com/file/243254789/f1b101f4/_____.html
Ако никой няма идеи за подобряване или опростяване ще я направя и първо ще я опитам на няколко светодиода и чак тогава на лазерния диод. |
|
|
 |
emil_berk Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 17, 2010 22:37 Заглавие: |
|
|
Лично аз мисля, че е достатъчно опростена, идеята за проби с други диоди е добра, но нека са от тип LED, не VQA. Остава само да им съобразиш мощностите. _________________ Linux Ubuntu |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 18, 2010 16:38 Заглавие: |
|
|
Схемата, която си посочил е достатъчно добра, всъщност това е генератор на ток, какъвто и трябва да се използва в случая. Относно записвачката:
1. Лазерния диод е много добре залепен. Много ако внимаваш може и да успееш да го демонтираш без да го повредиш. При мен това се получи само веднъж от три опита.
2.Само диода , без подходяща оптика, дава слабо голямо петно. Поставял съм такъв диод на мястото на изгорял в дискотечен лазер ( където в тялото си има оптика , която фокусира лазера ). Сравнявайки резултата с аналогичен ефект на чийто лазер пише 30 mW мога да кажа, че този от DVD-RW свети малко по-слабо. Нека да го кажем субективно -около 25mW. И за двата лазера действието се развива при около 60-80 мА ток през диода.
3. Нито ремонтирания от мен нито оригиналния пукат балони, горят хартии или правят други холивудски ефекти.Единственото което може би биха изгорили е ретината на някое око. След известно време научих, че лаз. диод от DVD-RW който поставих е работил добре само около месец, след което постепенно е загаснал. Това означава, че тока с който го оставих да работи - около 70 мА му е дошъл в повечко.
Дано тази информация ти помогне да се ориентираш малко в нещата.
И последно:- имай в предвид, че едно малко " залитане" с големината на тока през диода те връща в изходни позиции- да си търсиш нов такъв. |
|
|
 |
|