| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Апр 21, 2005 17:01 Заглавие: Как се измерва пробивно напрежение на транзистори или диоди. |
|
|
| Та това ми е въпроса как става. Имам регулируем источник до 80 волта. Искам да проверя колко волта могат да издържат едни транзистори, схемата която използвам е источник последователно свързвам резистор 6,8 ком и С-Е на транзистора. Паралено на С-Е на транзистора съм свързал цифров волтметър. Увеличавам постепенно напрежението но то без проблем стига до 80 V. и не се променя като включвам и изключвам транзистора от схемата, а транзистора е с Uce max 60 V. Аз ли не меря както трябва или просто има запас ? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 21, 2005 17:06 Заглавие: |
|
|
| Издържат.А съпротивлението е малко ,ще го повредиш когато пробие. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Апр 21, 2005 17:11 Заглавие: |
|
|
10х
а какъв ефект се наблюдава когато пробие, напрежението става равно на пробивното, като при ценеров диод или спада ? Нали няма опасност от повреда на транзистора  |
|
|
 |
elektronchika Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 21, 2005 19:29 Заглавие: |
|
|
един учител каза че си е правил нещо подобно, но го ползва за да определи пробивното напрежение на ВВ електролитни кондензатори. и как каза че си го е направил: изправя мрежовото и го умножава с кондензаторен умножител. после със тиристор(симистор) е направено да се регулита. после закача един мощен резистор 5W с висока стойност(мегаоми, ама точно колко не каза) и последователно на него кондензатора. и 2-та края(единия на резистора и единия на кондензатора) към високоро, като преди да го закачи го намаля до 100-тина волта. после вдига U-то и после не каза какво правя, ама то май каза че резистора трябва да е с голяма стойност, за да тече много малък ток през кондензатора(микро или мили ампери. не знам дали ще ти помогне това  |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 21, 2005 19:59 Заглавие: |
|
|
| slav4o.com написа: | а какъв ефект се наблюдава когато пробие, напрежението става равно на пробивното, като при ценеров диод или спада ? Нали няма опасност от повреда на транзистора  |
Има, и то голяма.
Какъв ще е ефекта зависи от токоограничаващия резистор в колектора на транзистора и състоянието на извода на базата (ако говорим за Uceo). Всеки един p-n преход в обратно включване има свойства подобни на "ценеров" пробив, номера е тока да е такъв, че да не прерастне в топлинен при което има лавинообразно нарастване на токоносителите (увеличаване на тока) и необратим пробив.
Та в зависимост от това как е направена опитната постановка резултата от меренето може да бъде както 0 (при пълен пробив вкл. и на прехода Б-Е който е в права посока /но той няма да издържи по ток/), така и текущото значение на източника на напрежение - при прекъсване. Ако нещата са направени както трябва, то действително при стойности над определено напрежение трябва да наблюдаваш нещо като ценеров ефект ( с който не трябва да се прекалява). |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Апр 22, 2005 12:48 Заглавие: |
|
|
Значи мога да подавам от 48 до 78 волта през резистор 15 ком 0.5 W.
Дори на 78 V прехода В-Е не се поврежда и напрежението спада до 0.7 волта. С-Е в обратна посока е се едно ценер за 10 тина волта. А в права някои транзистори не променят нищо, други пък още при 48 волта намаляват леко напрежението С-Е но то не остава стабилно и при увеличаване на това от източника то също се увеличава, например при 48 V на източника то спада до 45 а при 78 до към 70. Това е при транзистор 2Т9136 (който е за 45 V) а друг екземпляр на 78 V не дава пробив. Целта ми е да проверя дали е възможно да използвам 9136 вместо 9140 при около 52 V. Явно някои само стават, но не се знае при загряване как ще се държат. Това са резултатите и при свободна база и при свързани накъсо В-Е.. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 22, 2005 13:57 Заглавие: |
|
|
Ти пък намери кои трнзиастори да мериш В стравочниците за повечето транзистори тези неща са мерени по време на производството им и са дадени съответните графики,резултатите са усреднени от измерването на хиляди бройки.Ако отвориш датата на трнзистор от сериозна фирма има доста подробна информация. |
|
|
 |
ToНи Гост
|
Пуснато на: Съб Апр 23, 2005 8:47 Заглавие: |
|
|
| Ами аз бих те посъветвал да не правиш такива експерименти, ползвай справочните данни на транзистора, и щом пише 45 не го пускай на повече, това че един е издържал нищо не значи, а и при загряване се увеличава вероятността от пробив. |
|
|
 |
|