| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
importante Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 18, 2010 16:45 Заглавие: Търся схема на бягащи светлини |
|
|
Здравейте! Търся схема на бягащи светлини ,и намерих доста такива схеми ,но ми се иска да е по-различна ,и идеята ми е следната:
Група светодиоди ,до 20 някъде, при подаване на напрежение се палят един след друг ,като се пали първо единия после втория ..и т.н. След като се включат всички светодиоди да си останат вклкючени до премахване на захранването,като е по-хубаво след като се изключи да се гасят по реда както са се запалили ,но не е задължително.Благодаря ви!  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Чет Мар 18, 2010 21:58 Заглавие: |
|
|
Това нещо се прави с микроконтролер най-лесно. Намери си някой да ти напише програмата както искаш със съответните времена на закъснение и начин на палене. Също така ако поставиш по големи кондензатори или резервираш основното захранване за кратко, ще може да се гасят при отпадане на захранването. Схемата е елементарна само някой да се навие да ти напише сорса или да седнете и да си четете малко и вие да си го напишете. В това отношение има доста инфо в форума за роботика.Контролера който се използва там е на фирмата Atmel.Една ATMega16 тамън ще пасне и ще можете да използвате до 30 светодиода при положение, че ползвате компаратора да следи захранването. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Мар 19, 2010 15:10 Заглавие: |
|
|
Знам за форума по роботика ,ама аз не мога да програмирам контролери.За това търся схема без контролер.Благодаря ти за отговора.Все пак ако някой знае такава схемка да пише,ще съм благодарен.  |
|
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
|
|
 |
Mario-G Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 19, 2010 17:27 Заглавие: |
|
|
| Тук има доста, а съм и правил подобна преди доста време с тригери и 7400, само че не намирам схемата. |
|
|
 |
fortech Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 19, 2010 22:19 Заглавие: |
|
|
Ето и от мен един вариант: Вземаш кит ("Светодиоден индикатор 5" на Неомонтана например ).Той е с 12 светодиода.На входа (по-точно на горния по схемата извод на потенциометъра RP1) слагаш електролитен кондензатор С към маса и резистор R към +U.Така , като включиш захранването , напрежението на входа ще започне бавно да нараства (скоростта зависи от R и С ) и светодиодите ще се включват един след друг , даже ще има леко преливане , а не рязко превключване.Когато С се зареди до +U, стълбичката ще си остане включена до изключването на захранването, всички светодиоди ще светят. Когато изключиш захранването , ако електролитните кондензатори са с голям капацитет , +U ще започне да спада бавно , напрежението върху С ще спада по-бързо като с това светодиодите се изключват в обратен ред.(+U е захранващото напрежение, виж упътването към кита).
Успех. _________________ Всички знаят , че еди кое си не може да се направи.Обаче се намери един , дето не знае , и вземе , че го направи.Така се раждат някои открития. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Мар 21, 2010 17:13 Заглавие: |
|
|
Супер ,ще пробвам по този начин и дано стане!Мерси много!  |
|