|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
BrowseR Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 06, 2010 13:22 Заглавие: Въпрос за смяна на говорител на Субуфер |
|
|
Здравейте,
Имам един въпрос към колегите от форума. Имам следната 2+1 звукова система за моя компютър: http://www.alteclansing.com/vs2521-pc-computer-speakers.html
Работише си добре за моите нужди, но котката реши, че бас-а я изнервя и старателно разкръса мембраната на говорителя на буфера, след което, разбира се, започна неприятно пръщене при всеки по-голям бас. Реших да заменя говоритела и го демонтирах от системата. Отзад на говорителя е изписано, че има съпротивление 4Ohm с мощност 15W. След като се разтърсих из магазините за говорители (които успях да намеря в пловдив) намерих следните предложения, които съвпадат по размери на оригиналния говорител:
4 Ohm 60W
8 Ohm 35W
8 Ohm 5W
По съвет на приятел не взех нито един, но друг ми казва че на 4-ри ома с 60 вата няма да имам никакъв проблем за системата. Другите съвети са да не слагам по-мощен говорител, защото съм можел да изгоря последното стъпало.
Въпроса ми е, има ли някаква опасност да сложа 4 Ohm 60W или да го взимам спокойно и да го монтирам. В магазина ме успокояваха, че все пак е китайски и тази мощност е много по-малка от написаната, но не искам да рискувам да си прецакам и малкото останало здраво.
Благодаря ви. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 06, 2010 13:33 Заглавие: |
|
|
| Да, можеш да го замениш. Убеди се все пак, че новия говорител е басов ( щом ще го слагаш на суббуфер ) и размерите му са същите. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 06, 2010 13:36 Заглавие: Re: Въпрос за смяна на говорител на Субуфер |
|
|
| BrowseR написа: | | ....Въпроса ми е, има ли някаква опасност да сложа 4 Ohm 60W или да го взимам спокойно и да го монтирам. В магазина ме успокояваха, че все пак е китайски и тази мощност е много по-малка от написаната, ..... |
И в магазина са едни .....
Взимай и слагай.
Това, че говорителя е еди колко си вата - означава, че той би могъл да понесе и възпроизведе тази мощност.
Мощността идва от възможностите на изхода на самия усилвател.
Това, че говорителя е предназначен за по-голяма мощност в случая нищо лошо няма да направи, дори от към някои акустични характеристики е някакъв плюс. |
|
|
 |
BrowseR Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 06, 2010 13:50 Заглавие: |
|
|
А, съжалявам за тъпия въпрос, но как мога да се убеда в подобно нещо?  |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 06, 2010 16:15 Заглавие: |
|
|
За размерите- сваляш стария, носиш го в магазина и сравняваш на мясти диаметъра на мембраната и разположението на отворите.
А за характеристиките , ако в магазина не ги знаят, запиши какво си избрал и потърси в интернет някаква информация, или попитай тук. А ние като не знаем какво си харесал няма как да ти помогнем. |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
BrowseR Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 06, 2010 23:17 Заглавие: |
|
|
Благодаря Филипов, въпреки че не разбрах идеята на пост-а ти, ако ми потрябва сервиз, ще се обърна към теб за съвет къде да отида.
И на другите колеги от форума мерси за отговора на въпроса ми, който зададох. Със здраве |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|