|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Радослав Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 31, 2010 15:49 Заглавие: Пулсиране на въздушна бобина 2.15uH с 300V |
|
|
Здравейте!
Питането ми е към по-знаещите и опитни съфорумци, някой може да се е сблъсквал с елегантно решение на моя проблем.
Нужно ми е да пулсирам въздушна бобина почти нулева индуктивност 2.15uH /по сметки/ с много стръмни, мощтни и кратки импулси. Единственото за което се сещам е чрез разряд на кондензатори. Продължителността мога да я ограничавам до около 100 наносекунди посредством чакащ мултивибратор /one shot - 74121,123/.
/DDS - честотен генератор/
В компютърните захранвания се ползват дарлингтони => мисля да пробвам нещо такова. Но сосбенно ми допада идеята да управлявам биполярния транзистор с mosfet т.е. по подобие на IGBT /мисля че ще се подобри стръмността на импулса по този начин/.
Приемам е и решения с лампи.
Благодаря предварително!
Редакция: Граца е обърнат по погрешка, и бобината е 2.15uH!
Последната промяна е направена от Радослав на Сря Мар 31, 2010 21:13; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 31, 2010 19:45 Заглавие: |
|
|
Здравей!
Начинанието е доста интересно и съвсем не е просто...
1) Продължителността на импулса ще е много трудно да се ограничи от мултивибратора. Изключването на тр-ра ще е много тежък режим за него!
2) Трябва да дефинираш активното съпротивление на индуктора. То ще играе значима роля при тока, който ще тече.
3)
300V = 2.15uH . (dI/100ns)
=> dI = 300 . 100n / 2.15u = 14A
Това е токът, който ще развие идеалната система. Тук обаче влизат активното съпротивление на индуктора, еквавивалентното сериино съпротивление на кондензаторите, съпротивлението на ключа, свързващите проводници и т.н.
4) Добре си сетил за ключа, който да разделя входната верига от кондензаторите за разряда. Само че.... ако искаш да е в минуса, диодът трябва да е наобратно и тр-ра да е П-канален.
........ и диодите на греца са наобратно...
5) по т.1 и т.3.... 14А не е кой знае колко много ток и можеш да изключиш тр-ра при него, но трябва да имаш предвид мощността, която ще отдели при изключване на 300В, 14А и за времето "fall time".
6) Дарлингтони по комп. захранвания незнам къде си видял, но не ти трябват. От биполярни тр-ри се откажи въобще. За този импулс 100нс и МОСФЕТ-ите даже са малко бавни... IGBT също са бавни за тая работа.
7) За напрежението, което ти трябва ти препоръчвам няколко паралелно свързани IRFP460 - 500V, 20+A, 0,26R канал, TO-246 корпус.
8.) ЗАДЪЛЖИТЕЛНО RCD група (clamp) на тр-ра, по начина по който се слага на обратен преобразувател (flyback). С як и много бърз диод и голям кондензатор (примерно 1микро / 250В) и мощен резистор. Иначе още след първия импулс ще го изгубиш транзистора от високо напрежение.
9) За мощния ключ слагай драйвер TC44xx - не си спомням кой му беше номера, има го в Комет - единичен за 9А драйверен ток.
10) За другия ключ - дозареждащия - ако честотата на импулсите е малка ти препоръчвам да сложиш последователно едно съпротивление, което да ограничи зарядния ток. Тогава и управлението ти може да не е кой-знае какво - всеки драйвер за МОС ще ти свърши работа.
Толкова за сега. Дерзай и успех!  _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 31, 2010 20:50 Заглавие: |
|
|
| Гледам, че бобината на схемата е с индуктивност 2.15 хенри, а ти говориш за 2.15 микрохенри, да не си в грешка? |
|
|
 |
Радослав Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 31, 2010 20:58 Заглавие: |
|
|
tropper@ Сърдечно благодаря за насоките!
eler@ Микрохенри е. Грешката е моя, писал съм корекция.
Хм, чудна работа. Всички АТХ захранвания са с биполярни транзистори на първичната на големия траф /400V, 7-8А, 40-50W/. Дори фортроните ползват 13007/13009, On времето им често е над 1uS а Fall е 2х повече. Но при 50-60кхц можеби не оказва влияние а и по-малко шум ще внася в мрежата. Най-вероятно цената играе важна роля в ползването им - 20 цента с/у 1-2$.
http://pavouk.org/hw/atxps.png
Сега се залавям с предписанията на tropper@.  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|