|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
kapitango Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 05, 2010 9:09 Заглавие: Въпрос за дигитален часовник на автомобилно табло |
|
|
Преди време си купих тало с бордови компютър и ауто чек за моето старо Ауди. Свързах го и всичко си заработи. Много приятнаекстра е бордовия компютър. Но се сблъсках със следния проблем:
Таблото с бордовия компютър е с часовник със стрелки и уред за температура на маслото + волтметър. А нещо, на което много държа е да си запазя трите уреда от старото табло, които са уред за температура на маслото, уред за налягане на маслото, волтметър и часовника, който е дигитален и се намира на оборотомера.
Въпроса с трите уреда се реши елементарно, но с часовника не се получи. След като разглобих новото табло и извадих оборотомера, видях, че има дупка за лампа (за подсветка на часовника), и съответно отворите за закрепване, както и контактните пътечки на печатната платка. Веднага сложих лампичка, почистих контактните пътечки прехвърлих часовника от старото табло на новото заедно с оборотомера.
Да, обаче след като го свързах се оказа, че часовника не работи. На дисплея му излизат само двете точки, които отделят часа от минутите. И подсветката му не светна но открих мястото където трябваше да запоя едно мостче и подсветката на часовника заработи.
Самата печатна платка е опроводена. Поиграх си да проследя всички пътечки на дигиталния часовник и на бъзо надрасках една картинка на свързването им:
http://media.snimka.bg/5562/017379983.jpg
Ето и две снимки на самта печатна платка:
http://media.snimka.bg/5549/017353283-big.jpg
http://media.snimka.bg/5549/017353080-big.jpg
Предполагам,че тайната е в тази итегрална схема:
MB88636B
152
9530 Z11
VDO 483M
Писах в над 10 форума но засега никой не ми е помогнал.
Дали някой ще може да ми помогне с активирането на дигиталния часовник? _________________ КОГАТО "СИЛАТА НА ЛЮБОВТА" ПОБЕДИ "ЛЮБОВТА КЪМ СИЛАТА", СВЕТЪТ ЩЕ ОПОЗНАЕ МИРА!
E = mc2 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Nikolai_1 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 05, 2010 9:59 Заглавие: |
|
|
Имам GOLF 2 преди време правих нещо подобно, но при мен заработи.Има вероятност да си объркал оная проводимата гумена лента която е между платката и часовника. Поиграй си с нея може да излезе нещо. _________________ Таз година булка , догодина...- две ! |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 05, 2010 10:38 Заглавие: |
|
|
| Ако си пипал проводимата гумена лента с пръсти, може да е от това. |
|
|
 |
kapitango Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 05, 2010 10:52 Заглавие: |
|
|
Със сигурност не е от това. И аз първоначално си помислих, че не контактува нещо както трябва и почистих с памук и спирт всички контактни повърхности, но няма ефект.
Това, което ми се върти на мен в главата (но съм много бос в тази сфера) е:
MB88636B е програмируем процесор. Той управлява, както часовника, така и километража и сервизните интервали.
Стрелковия часовник е най-обикновен стъпков електромотор, който се управлява от същия процесор. Дигиталния часовник е само един дисплей а самия часовник е пак в същия процесор.
От това, което съм чел във форумите разбрах, че при обратното действие (да се върже стрелкови часовник към табло, което е било с дигитален) пак не се получава и стрелките на часовника започват да обикалят бързо като за сверяване.
Та си мисля, че или има някакъв начи за прехвъргане на опцията от един вид часовник към друг чрез опроводяване на някое от крачетата на MB88636B или трябва да се препрограмира самия процесор, което е по-лошия вариант.
Пробвах през Ваг-Ком и проверих всички канали от контролера на таблото но няма опция за този проблем.
Незнам дали има начин да се препрограмира процесора без да се отпоява от платката. При мен е и старото табло, от което свалих дисплея на дигиталния часовник и евентуално ако може да се свали от нейния процесор нужната информация.
Ако някой може да помогне да каже, разбира се ще си заплатя за работота. _________________ КОГАТО "СИЛАТА НА ЛЮБОВТА" ПОБЕДИ "ЛЮБОВТА КЪМ СИЛАТА", СВЕТЪТ ЩЕ ОПОЗНАЕ МИРА!
E = mc2 |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|