| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Shadow__01 Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 07, 2010 18:02 Заглавие: Електронни елементи |
|
|
Здравейте, нов съм в този форум и ако темата не е според правилата се извинявам.
Наскоро ми попадна един развален датчик за движение дето цъка лампите като те усети. Искам да попитам разбиращите тук какви електронни елементи мога да си разпоя от полу-обгорялата платка.Знам че мога да си ползвам най-споколно светодиода дето е в 2 цвята, релето ако работи още, тримерите, кондензаторите и там още каквото ми хареса.
Въпросите и са няколко:
1.Светодиода на колко волта е?
2.Кондензаторите за какво мога да гиизползвам пълноценно?
3.Релето ако работи какво интересно и полезно нещо мога да си направя с него?
4.За какво мога да използвам жълтата кутийка дето не я знам какво е и се намира между зеления и черния кабел?
5.Отгоре на платката има излъчвател и приемник на някакви лъчи дето като се прекъснат от минаващия човек и се включва датчикът.С какви лъчи работи това нещо?И кое е излъчвателя и кое е приемника?Едното е малко с някаква червена усукана линийка, а другото е по-голямо с някакво правоъгълниче по средата.За какво мога да ги използвам?
6.За какво мога да използвам всички тези елементи събрани заедно + някои съпротивления които също мога да взема?
Предполагам че мога да си направя някаква аларма за нещо от тези елементи?
Благодаря предварително за отговорите. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
sms Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 07, 2010 18:38 Заглавие: |
|
|
Здравей
имам два въпроса
какво си учил и какво работиш
извинявам се ако със въпросите съм те обидил |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Мар 07, 2010 18:46 Заглавие: |
|
|
Уча електрообзавеждане на производството и си имам понятие от такива неща и малко дори от електроника.
Все още уча и засека не работя. |
|
|
 |
dodov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 07, 2010 20:01 Заглавие: |
|
|
Здрасти! Трябва да прочетеш по-вече книги от раздел "Основи на електрониката" Като цяло, можеш да ги разпоиш всичките елементи. И аларма може да стане. Светодиодите могат да работят на различно напрежение, но зависи какъв ток преминава през тях! Средно около 10-20 mA. А това червеното с усуканата линийка, и правоъгълничето трябва да погадаем  |
|
|
 |

|
|
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 07, 2010 21:08 Заглавие: |
|
|
Само за да ти задоволя любопитството (снимката няма да коментирам понеже нищо не се вижда но това в случая няма значение).
Няма никакъв излъчвател - онова "с червената усукана линийка" е фоторезистор (за настройка на датчика да не работи през деня), другото е датчик за инфрачервени лъчи. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Мар 07, 2010 21:09 Заглавие: |
|
|
| Някой знае ли или да вадя кристалната топка?И как и за какво мога да използвам този датчик за инфрачервени лъчи и другото там каквото беше? |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 07, 2010 23:07 Заглавие: |
|
|
| За да си ги гледаш ,или ги продай на битака ,ти да не си мислиш ,че тук се занимаваме само с клошари . Един дявол знае дали има нещо здраво по тази платка ,хайде гледай си учението ! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Мар 07, 2010 23:07 Заглавие: |
|
|
| Поне не мога ли да го използвам като се доближи човек да затваря някаква верика с някакво реле? |
|
|
 |
|