| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
lazybastard Нов потребител

|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
termin_6 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 24, 2010 17:21 Заглавие: |
|
|
Какво имаш предвид под "капацитивен"?По вход или по изход?
Щото по вход,за този,производителя може да каже какъв е.А по изход,определено,данните ги преобразува в напрежение.
Като повечето такива датчици.
Най-често се използват в медицинската техника при стерилизационните машини.
Извинете за спама.  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Апр 25, 2010 11:00 Заглавие: |
|
|
| Ами цялото задание е Преобразувател на налягане в напрежение, реализиран с капацитивен датчик. Доколкото разбрах те представляват електрически кондензатори, които променят капацитета си под действие на входната величина. |
|
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 25, 2010 12:33 Заглавие: |
|
|
| Яснооо ... Задание отново .. В интернет търси ли!!!!?!!? Ето пример тук. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Апр 25, 2010 13:00 Заглавие: |
|
|
Ако щеш вярвай, преобърнах нета да търся информация. Теория колкото искаш, но никъде не намерих схема за измервателна верига на такъв сензор. Намерих само това линк
но така като гледам сензора не е капацитивен. |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 25, 2010 14:46 Заглавие: |
|
|
Не, че всичко съм виждал, но в повечето случаи първичния преобразувател е тензомост, както е на последния линк, който си дал. Тези от първия линк, според мен, са на същия принцип. Виждал съм и такива - силфон, на него пластинка, мърдукаща между две бобини. Демек, ако правилно разсъждавам, на "индуктивен" принцип. Това с капацитета май повече е на теория  |
|
|
 |
dodov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 25, 2010 14:57 Заглавие: |
|
|
Това, което търсиш за преобразуване на налягане в напрежение, реализиран с капацитивен датчик, е напр. цифров апарат за кръвно налягане.
http://i40.tinypic.com/23u7j0w.jpg |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 25, 2010 15:08 Заглавие: |
|
|
Не е само теория - има и такива датчици.
Принципите за реализация са различни и могат да работят (покриват) различни диапазони от налягане (разреждане, вакуум).
Освен тензорезистивните преобразователи (балансиран мост в който едно от рамената е тезнорезистор), споменатите капацитивни и индуктивни има и на чисто резистивен принцип (или по-скоро промяна на съпротивлението в зависимост от неговото нагряване поради променените условия на термообмен с околната среда). Те обаче се ползват по-скоро за измерване на разреждане (вакуум и то по-приличен) отколкото за налягане.
Това което питащия е дал като линк в първия си пост е цял преобразовател ("трансдюсер"), а не само датчик. Има изход с напрежение което е пропорционално на приложеното налягане.
Та, в края на краищата какво трябва?
Самия сензор (датчик) на капацитивен принцип.
Или начините на обработка на сигнала от такива сензори.
Принципи
Място за търсене и четене. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Апр 25, 2010 16:28 Заглавие: |
|
|
| Ами трябва ми капацитивен датчик за налягане с обхват 0-10 atm и изход 0-5V. Трябва ми и измервателна верига за този датчик. Цял ден ровя из нета и из различни учебници и не успях да намеря грам информация-само суха теория за капацитивните датчици като цяло. Не намерих нито един производител на датчици с моето задание, камо ли измервателна схема. |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 25, 2010 19:07 Заглавие: |
|
|
| RC е прав, че капацитивните не са само на теория Тази статия мисля, че осветлява основната идея на нещата. От моята практика съм останал съм с впечатление, че в повечето случаи за първичен преобразувател се използва тензомост. В по-старите системи първичния преобразувател е отделно от схемата за обработка на сигнала и можеш да видиш какъв е. От доста време всичко е "all-in-one", както е посочено в първия линк, и трудно можеш да разбереш какъв е принципа на измерване. |
|
|
 |
|