| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
juslen Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 28, 2010 17:33 Заглавие: Мощни светодиоди |
|
|
Здравейте, имам желанието да нагодя мощни диоди за вътрешно осветление на колата(плафони,багажник).Разполагам с диоди 3W(700-750mA, 3.7V).Лампите с нажежаема жичка, за които е пригодена инсталацията са 10W, какво да добавя към диодите за да работят нормално при напрежение 12-15V?
п.п. Намираше ми се резистор 33ома и направих опит при 12V. Резултата е, че и двата елемента се загряват доволно. Ясно ми е, че към диода трябва да се добави някакво радиаторче, но съпротивлението... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 28, 2010 17:41 Заглавие: |
|
|
Ето тук е оиписано всичко. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Сря Апр 28, 2010 17:44 Заглавие: |
|
|
Най-"дървения" и лесен начин е с баластно съпротивление както си пробвал. По интелигентен начин е с ШИМ или поне генератор на ток, но със сигурност ще ти се налага да се расейва топлина както от диода така и от схемата за управлението му. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
juslen Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 28, 2010 17:57 Заглавие: |
|
|
| pepi_voinishki1957 написа: | | .... |
Нищо ново не виждам, все пак следвам "ел.енергетика и ел.обзавеждане". При 3W и 3.7V пресмятам ток ~0.81A, вътрешно съпротивление според заповедите на ОМ ->~4.56 ома. При 12V и едно последователно свързано на диода съпротивление със стойност 15 ома изчислявам протичащ ток при 12V ->~0.62A и при 15V->~0.77A Следователно съпротивление от 15 ома би трябвало да удовлетворява моя случай. Обаче какво правим със загряването на съпротивлението? 33ома направо ще разтопят плафона при време на работа повече от 20-30сек. Няма ли някакъв друг по-ефективен начин?
Интересно ми е тогава как ги нагаждат тези диодчета за автомобили, които продават в търговската мрежа без да греят значително. Какво пропускам?
Пример: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.13043
Виждал съм такива и по 5W. |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 28, 2010 18:22 Заглавие: |
|
|
Ами ще отидем пак там дето съм ти посочил.Като не става с 12 волта значи ще променим напрежението и тогава ще се получат други неща.
Давам пример -новите подсветки за LCD мониторите предствляват една диодна лентичка но се пали с окло 400в на определена честота /ако се поразровиш из нета ще намериш доста неща. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Апр 28, 2010 18:29 Заглавие: |
|
|
Не съм се занимавал точно с тоя тип неща, но на теория най-интелигентния вариант е понижаващ преобразовател. Предполагам има специализирани интегрални схеми за управление на светодиоди, както и схемни решения. По въпроса с резистора не е удачен вариант защото има нисък КПД. Генератор на ток не знам дали няма да е по добър вариант от резисторът, но и той няма да е по добре енергийно.Аз бих започнал опити ако ми се наложи с някакъв генератор на който да меня ширината на импулсите. Като загряване трябва да е доста по-ниско, но пък недостатъкът е по сложния вариант и риска при опитите да си изгориш диода.
По тоя повод преди месеци идва в нашия университет представителя на Philips за Европа да си рекламират новите светодиоди с производителност 100 lm/W. Показа ни осветително тяло за улично осветление което в горния край имаше охладител като на усилвателите за кола. При това осветително тяло се ползваше DC-DC преобразовател. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване."
Последната промяна е направена от the_bull на Сря Апр 28, 2010 18:34; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 28, 2010 18:31 Заглавие: |
|
|
| Абе иди на Илиянци и си купи софитни лампи със по 6 светодиода ,светят със ток 30мА и се монтират направо на местото на старите лампи ,има и други модели ,тези с които искаш да светиш са излишно мощни ,че и консумацията ще ти се качи ,вместо да икономисаш ! |
|
|
 |
juslen Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 28, 2010 18:44 Заглавие: |
|
|
Ами точно от там си взех такива 2бр. с по 6 диода и предния плафон в момента е с тях. Взех си и за габарити с по 7 диода всяка, но са слабички. Първоначалната ми идея беше да ползвам мощни светодиоди, които във функцията си на габаритни светлини да изпълняват и тази на дневни(къси през зимата), но поради несъразмерността на компонентите реших да ги оползотворя по купето. Ама явно отивам пак на вариант да пълня гушите на търговците...
Коригирал съм ти поста Не се отговаря с този бутон
Последната промяна е направена от juslen на Чет Апр 29, 2010 21:31; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
lekov Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 28, 2010 19:44 Заглавие: |
|
|
| интегрален стабализатор ? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Апр 28, 2010 19:52 Заглавие: |
|
|
Само варианта с импулсен такъв става. Иначе линейните си е същата работа както с резистора. Освен това ако се използва интегрален линеен стабилизатор най-добре е да се свърже като генератор на ток. Пример datasheets на LM317. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
|