Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Имам старшно странен проблем с една схема.Помогнете!

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 29, 2004 4:28    Заглавие: Имам старшно странен проблем с една схема.Помогнете! Отговорете с цитат

направих си схема за повторител - 1 аудио сигнал(от soundcard на PC) се разклонява на 5. Всичко по схемата уж е точно, захранването е идеално - 2х12В, стабилизирано , филтрирано и т.н. За да стане по ясно сложих и схемата.Не ми се изнервяйте че съм я набутал цялата , а не само сегмент- просто исках вместо да обяснявам да дам абсолютно точна картина на устрoйството.

Това от 1-4 са 4 TL084.Еднакво мощно и по еднакъв начин се чува и от изходи 1 и 2 сравнено с 3,4,5. Масата е обща - масата на звуковата картата си се разклонява на 5 и толкова(не е свързана с масата на захранването).
!!! Но проблемът е следният:
Когато свържа изрядно левия и десния канал се получава следното - чува се звука с точна сила, но се губят ту високите, ту ниските, ту средите честоти - ей така - просто когато си искат, но в никакъв случай не са налице и трите в един момент.Абе все едно че правя някакви шашми с еквалайзер!!!
Другият проблем е свързан с този и ми е още по-голяма мъгла. Всичко се чува нормално, когато свържа САМО ЕДИНИЯ КАНАЛ от звуковата карта САМО С ЕДИНИЯ на повторителя. И тогава се чува И ПО ДВЕТЕ ЛИНИИ!!!!!! - прослушвам всичко с едни слушалки, абе чува се без никакъв проблем, ама и по двата - ляв и десен канал, но аз съм свързал само единия. Така не мога да имам баланс обаче - пускм си нещо на десния канал и то се чува супер, но мина ли на ляво с баланса от Winmap, сигнала се загубва. А и когато гледам филми ще ми се губи единия канал, затова този вариант не ме устройва.
Ето какво мога да кажа за пояснение:
всички връзки и спойки са напълно здрави, не се допират, всичко е както по схемата.Сигурен съм, защото вече трети път правя това, на две различни платки и резултатът е еднакъв!
Единствените допирни точки на двете леви с двете десни ТЛ-ки са общите точки за + , - и маса.
Пробвал съм безуспешно следните решения:
уверих се че кабелите в жака на слушалките не са се свързали - имат си съвсем добър баланс. кабелите по пътя до повторителя също са ОК.
Пробвах да сложа кондензатори на входа - по 22мФ, 47мФ, 100мФ и неполярни 1мФ - безуспешно.
друго не се сещам.
Ако някой вижда някаква грешка, която може да предизвика това да каже.
Благодаря предварително!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Мар 01, 2004 7:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Въпреки ,че си дал схемата не ми става ясно ако захранването ти е двуполярно +-12 В защо са ти тези изкуствени средни точки с 2 съпротивления 100К и 100МF капацитети? Второ защо ти е толкова високоомен вход през 1М това не е нормално като се има в предвид ниското изходно съпротивление на звуковата карта-оттам може да идва прослушването. Затова: 1.махни изкуствените средни точки и свържи входовете през 10-47К директно към средата на захранването ,а към сигнала през кондензатор 10МF -същото важи и за втората половина от схемата в дясно _изходи 3 и.т.н.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Гост

МнениеПуснато на: Пон Мар 01, 2004 10:12    Заглавие: Отговорете с цитат

и на мен точно не са ми ясни тези части от схемата.ще ги променя както казваш,пък да видим какво ще стане.Също така ще сложа диоди на масата, за да не се смесват сигналите оттам.Дано се получи нещо:)
Върнете се в началото
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 01, 2004 10:16    Заглавие: Отговорете с цитат

предния пост беше пак от мен, ама все забравям да се рег-на. Искам още да питам, когато искарам масите с 47к от входовете да оставя ли връзката от 100к със захранването?
Върнете се в началото
simo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 01, 2004 11:12    Заглавие: Отговорете с цитат

teZi rezistori ot po 100k i kondenzatora pravqt izmestwane na signala ot nulata s VCC/2 - koi znae koi gi e slozil tam, makar 4e sled kato mine signala prez kondenzatora to pak ostava samo promenliwotokowata sustavka !!!! Po dobre gi eliminirai 6toto mai te prawqt problema ...

P.S. abe 4ovek ti ne si li 4ul za opracionni usilwatelili s ednopolqrno zahranvane ? - Viz LM384 - samo 1 zahranvane ot 5 do 30 V !!!!
Върнете се в началото
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 01, 2004 12:43    Заглавие: Отговорете с цитат

за ОУ с еднополярно мислех че са по-некачествени, затова пробвах с двуполярни, ама ако знаех к'ви проблеми ще ми направят нямаше да ги вземам.
както и да е, тези 100к са ги сложили в оригиналния Datasheet от SThomon.затова се придържах към схемата им.знам че вдигат сигнала с 6В, ама аз после си го свалям, така че за сега то не ми пречи. Взех си диоди и ще видя с тях дали мога да изчистя нещо.дано да стане само с тях, защото вече съм я направил така схемата и въобще не ми се разваля:(....
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Мар 01, 2004 19:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Мисля ,че бях пределно ясен -махни всички останали части от тази изкуствена средна точка и остави само по един резистор към маса!!
За ОУ с еднополярно захранване които могат да заместят директно твоите TL084 мисля ,че са LM324 ,но и така трябва да работи.Ако все още не можеш да се оправиш пиши ми на мейла да ти дам телефона си ,че да ти обясня по човешки и да не задръстваме форума с писане!
Успех!!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Мар 17, 2004 14:12    Заглавие: Отговорете с цитат

направих всичко както казвате,ама гадния проблем със смесването си остава - иначе всички други недостатъци по схемата изчезнаха и като е само едно TL-че,всичко е ок.но когато сложа още едно за другия канал и го вържа към същото захранване, дори да подам сигнал само по единия канал се чува и по другия->сигнала са смесва някъде, а както казах не се допират освен в +.- и маса. пробвах да махна масата на едното - получава се брум но пак свирят и двете, т.е. не е оттам. пробвах да сложа диоди на + и - , ама сигнала нещо се разваля и започват бръмчения. сложих и диоди на изходите - пак никакъв ефект(страшни брумове). как да ги изолирам напълно едно от друго освен с две различни захранвания ???
Върнете се в началото
fg
Гост

МнениеПуснато на: Нед Мар 21, 2004 22:03    Заглавие: re Отговорете с цитат

zanimaval sam se dosta s OU ni takav problem ne sam sre6tal ako niama6 gre6ka v pe4atnata platka to sigurno ima probiv niakoia integrala sme ni li gi za6to ne polzva6 ednopoliarno zaxranvane i tam kadeto nijno creden izvod t.e. masa neia polu4i6 izkustveno nezabraviai 4e blizo do integralata triabva da ima filtrov condenzator na zaxranvaneto op 100nF
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети