Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Технология за рязане на луминисцентни тръби
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Апр 22, 2010 23:12    Заглавие: Технология за рязане на луминисцентни тръби Отговорете с цитат

Необходимо ми е да отрежа част от луминесцентна тръба. Отворил съм едната страна. Разполагам със специален тънък диамантен диск за стъкло. Въпросът ми е как точно да се осъществи рязанато, за да не се счупи тръбата(ще режа над 100 броя)? Виждах как се реже закалено стъкло на фар, но за тази тръба нямам технология.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
evgevg
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Пет Апр 23, 2010 1:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Колега виж това клипче-има нещо по твоя въпрос след 4-та минута.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Апр 23, 2010 7:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Кантал. Навиваш. Грееш. Топиш в масло. Може и вода.

За диска забрави. Ще се наядеш с живак и прах като за световно.

Измисли начин да свалиш луминофора с някакъв шомпол и парцал на него. И той е пълен с живак.

Изобщо, тръби се продават всякакви размери. Прецени пак, заслужава ли си борбата, при положение, че може да си ги купиш. Даже и по размер могат да ти ги отрежат. Това ти го предлага човек, който плаща само в наистина краен случай. Щом съм преценил, че в случая е удачно да се плати ... Wink
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kabel
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Павел бяня

МнениеПуснато на: Пет Апр 23, 2010 8:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Я кажете къде се продават стъклени тръби че и на мен ми трябват.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение AIM Адрес
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Апр 23, 2010 9:31    Заглавие: Отговорете с цитат

В Сливен май. Ще попитам конкретно другата седмица и ще пиша. Адрес, телефон и т.н. Има и обикновени и от кварцово стъкло.
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Апр 23, 2010 16:51    Заглавие: Отговорете с цитат

В интерес на истината доста търсеихме-не само аз, но нищо не открихме. Намерихме производител в Германия, но убиваше с цени. Първо чупя стеснението, за да изравня наляганията. после отрязвам единия край и свалям с навит парцал праха. Но искам точно срязване. Дайте линк към някой, който предлага тънкостенна стъклена тръба с вътрешно Ф35-40mm.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
kabel
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Павел бяня

МнениеПуснато на: Пет Апр 23, 2010 17:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря,като питаш ако не ти е проблем питай и за спектралната им пропускливост тоест имат ли затихване някъде по диапазона и каква е разликата между кварцовите и обикновенните.Мен точно ме интересува как са на 254nm.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение AIM Адрес
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Апр 23, 2010 17:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Така. Питането ще се осъществи в понеделник, че сестра ми в момента отсъства от БГ'то и ще да е скъпо да си говорим. Тръбите са по спомени от Сливен. Май да беше завода за лампи, ама може и да си измислям. Цената е стотинкова. Размери всякакви. Ако поискаш такива като за луминисцентни лампи, ще да е още по-евтино.

За спектри всеки си мери и си прави сметката. Дават ти съдържание на стъклото и толкова. UV би следвало да пуска лежерно, щото там правят и бактерицидни лампи. Кварцовите от некварцовите се отличават по температурата на топене. Сестрата ползва кварцови, като от тях прави ампули в които произвежда напредничави халкогенидни стъкла. Явно да са напредничави, щото го грееш на горелката, вадиш го от пламъка, слагаш си го в ръката и то е само леко топло...

Кварцовите ги реже на обикновен шмиргел, но там срезът трябва да е как падне. След това се дооправя и запечатва с бунзенова горелка. Обикновения джам си се реже с кантал.

Всички от моето поколение 40+ (младежите демек) са виждали чаша направена от шише от Coca-Cola. Те това е рязано с кантал.

Пак споделям да позачакаш с тръбите и живака в тях. Отровно е! Някога, да съм бил пети клас, сума банички си купихме по 5 стотинки. Сменяваха лампите в училището и старите ги хвърляха на двора. Взима се лампата. Чупи се. Между пръстите се слага луминофор и стотинката се търка до постигане на блестящ бял цвят. Тича се на лафката и се купува баничка, като се следи да се даде стотинката с герба нагоре. В тарпаната номерът минаваше. Естествено, това се правеше за спорта. Със същия живак по ръцете, баничката гордо се нагъваше. Всичко беше 6, докато не започнахме да го събираме. Като събрахме някъде 100 грама (това е малко като обем) и като на един съученик сестра му го пробва на вкус и после и правиха промивки и нещата се урегулираха. Май и малко бой да ядохме, ама покрай кризисността на ситуацията ще да е бил малко ...

Та така. Зачакай с тези тръби, щото теб няма да има и кой да те набие даже.
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Апр 23, 2010 17:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Разликата м/у "кварцовите" и "обикновенните" е в материала ("стъклото") за тръбата или балона.
Едното е кварцово, а другото обикновенно.
Съответно първото пуска UV-диапазона, а другото практически - не.
Но все си мисля, че "Светлина" Сливен май отдавна приключиха с тази дейност. До голяма степен ги крепеше родната микроелектроника - правеха кварцови тръби за термичните процеси и разна друга технологична стъклария. Тя не че ставаше за нещо, ама като е казано, че ще се прави и правеха Smile

Edit.
Като им гледам сайта все повече ми се затвърждават съмненията по отношение на стъклопроизводство и "стъклодувство".
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Апр 23, 2010 17:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Еднозначно при мен има 2 тръби по метър и половина, които са кварцови и са купувани някъде в България.

В понеделник ще знам и къде е това някъде.

Просто закротете ентусиазъма преди да се натровите с живак, да ви смърди къщата дълго време на сяра и т.н. За няколко дена си нема сми ...

-------

Сетих се къде да погледна ... Светлина Сливен. Моите са от там. Продават и обикновен джам и кварц. Вариант 2. Валерус. Продават само обикновен джам. В понеделник звънкате и се договаряте.

А и друг нюанс. Една пура за луминисцентна лампа да е май левче. Значи, ако човек поиска да и купи само стъклото, трябва да му искат максимум левче. За левче трудно ще се включим в рязане, почистване, заглаждане на ръба, миене и други съпътстващи разходи като лепесток, бинт, болница ...
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети