| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ivan dimitrov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 19, 2010 15:10 Заглавие: Compaq Armada E500 мигат диодите |
|
|
Стои от 2 години скапан. Реших да го възстановя и открих че са изгорели транзистори в захранващият модул. Оправих го, 3.3 и 5в си дойдаха и машината тръгна. Оставих го да зареди батерията и след 7-8 часа го намирам с мигащи диоди за зареждането и POWER . Не включва вентилаторът а всички напрежения са наред. 5, 3.3 , 2.5 ,1.5 и 1.4 волта са точни и без пулсации. Извадих батерията на RTC за по- вече от ден - няма ефект. Не намерих инфо за системният контролер който е FDC37N971. При сравнение с FDC37N972 излиза че държи системният ресет на 0. Някой знае ли дали пиновете на двата контролера съвпадат?
При работа само на батерия мигат 3 диода на клавиатурата.Батерията се зарежда. В сервизната инструкция нищо не пише за подобни симптоми.
Нищо по дъното не грее, имам съмнения за "отлепен" чипсет или процесор.
Някой има ли идея какво ми казва с тия намигания. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
мармот Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 19, 2010 20:12 Заглавие: |
|
|
1.Мултиконтролерът мрънка,щото не му харесва някое напрежение,или при отсъстващо такова.
2.Пребит биос. _________________ Ремонт на лаптопи
Зарядни за лаптоп |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Май 19, 2010 21:55 Заглавие: |
|
|
Това го установих като му спрях 5-те волта. . Лошото е че всичсо уж му е наред. Напреженията са стабилни и филтрирани. Само това 1.5в не съм 100 процента сигурен дали трябва да е толкова щото стабилизаторът е регулируем но сравнявах с друг лаптоп със същият чипсет. Има няколко ключа по захранванията - работят.
Биосът може ли да си умре при изключена машина?
Да продължавам ли да сравнявам двата контролера?
Благодаря за отговорът! |
|
|
 |
мармот Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 19, 2010 22:20 Заглавие: |
|
|
Двете чипчета трябва да са еднакви.
Биос при изключена машина може да замине единствено при пик по захранване,тъй че ако няма късъци по вход,или подозрителни съпротивления,значи не е той
1.5V би трябвало да е едно от захранванията на ЮМ и ако е така,трябва да си е толкова.
Пробван ли е да стартира с извадена батерия и тогава всичко точно ли е?
Мен по ме притеснява това 1.4,освен ако не е захранване на процесора  _________________ Ремонт на лаптопи
Зарядни за лаптоп |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Май 19, 2010 22:44 Заглавие: |
|
|
Да за там са напреженията.За 1.4 се грижи LTC1736 и напрежението отговаря на зададената комбинация.По инфо от нета проца се храни с 1.2 до 1.5. С извадена батерия мигат светодиодите за зареждане и включено състояние, с батерия - тия за клавиатурата.
Щом чиповете са еднакви има още какво да се поизмери. Благодаря много! |
|
|
 |
мармот Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 19, 2010 22:58 Заглавие: |
|
|
Ами виж каква интересна ситуация се получава:нивото на процесора е високо,значи той на практика работи.Ако имаше проблем с комуникацията ЮМ-СМ-CPU,то нивото трябваше да е ниско и щеше да е блокиран.Не е задължително,но е типично.
Може би подозренията за дебелите чипове засега трябва да отпаднат.До доказване на противното  _________________ Ремонт на лаптопи
Зарядни за лаптоп |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Юни 03, 2010 20:37 Заглавие: |
|
|
Изглежда все пак ще излезе биос. Според открита информация в Монитор даракът има клавишна комбинация която го вкарва в режим за презапис на биосът през паралелният порт. Fn +F11. Един идиот (когото много добре познавам) пробва разни комбинации преди да изключи машината та-а-а ... възможно е и тая да е минала по редът си. .
Не открих инфо как точно се префлашва биос през LPT, и авторът на темата не беше открил.
Сега въпросът е колко горе - долу струва презапис на 28F004 в корпус TSOP40. Или - някой продава ли работещо дъно.
Моля ако някой иска да отговори на горните два въпроса - на лични. |
|
|
 |
мармот Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 03, 2010 23:39 Заглавие: |
|
|
OFF/
| Цитат: | | презапис на биосът през паралелният порт | Честно казано,не вярвам,че някой проектант ще замисли подобно нещо.Това на практика значи да презапишеш Биос през мулта,а по принцип процесите са обратни(биосът пише по контролера).Звучи тъпо и опасно.Ако действително има подобна опция,то съществува реална вероятност и мулта да е с бит запис и не е ясно дали ще се пропише коректно при старт с обновения Биос.
В E-bay има дънни платки,по-евтини няма да намериш.Друг въпрос е дали си заслужават риска.И дали въобще си заслужава ремонта тази кошница. _________________ Ремонт на лаптопи
Зарядни за лаптоп |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Юни 04, 2010 0:34 Заглавие: |
|
|
И аз не зная защо се заядох с животното . Отвреме на време ме хващат дяволите и изравям я някое дъно, я някой касетен дек.
Действително звучи тъпо с два клавиша да можеш да си затриеш машината. Ето я темата.
Аз не открих друго обяснение за ситуацията.Всъщност едното говорителче не работеше и това доведе до набиране на клавишни комбинации. Оказа се че е избило крайното стъпало,но машината си работеше до последно така. |
|
|
 |
|