| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
LZVQ Опитен потребител

Регистриран на: 18 Юни 2004 Мнения: 174 Местожителство: Белоградчик
|
Пуснато на: Пет Юни 04, 2010 21:52 Заглавие: Въпрос за TL072 |
|
|
Може ли схемата http://img156.imageshack.us/img156/81/toncorector2.gif
да работи с еднополярно захранване 12в.
Последната промяна е направена от LZVQ на Пет Юни 04, 2010 21:54; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Пет Юни 04, 2010 21:54 Заглавие: Re: Въпрос за TL072 |
|
|
В атача нямаш схема.. а иначе почти всяка може . _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 04, 2010 22:21 Заглавие: |
|
|
Ако просто сложиш еднополярно ще криви зверски, практически няма да работи. Ако тези 12В са галванично разделени от захранването на другите стъпала можеш да ги разделиш на две с кондензатори и резистори паралелно на тях и може да постигнеш целта с известни компромиси - припукване при включване примерно.
По-културния вариант е от 12-те волта които имаш, да си направиш инвертиращ имплусен преобразувател и да го изгладиш после със 7912.
П.С. Как ги получаваш 12-те волта? От траф ли? Ако да - има и по-лесен вариант изправяш от трафа с удвоител, а не с грец и получаваш и положително и отрицателно. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
LZVQ Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 04, 2010 22:28 Заглавие: |
|
|
| Целта е на мястото на тонкоректора да поставя такъв със LM1036-която е с еднополярно захранване??? |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 04, 2010 22:34 Заглавие: |
|
|
При това положение неразбирам какво е значенето дали тонкоректор с ОУ може да бъде захранен еднополярно, след като ти смяташ да смениш цялата концепция. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 04, 2010 22:40 Заглавие: |
|
|
Не уточняваш амплитудата на входния сигнал,но мисля,че само с LM 1036 няма да има проблеми,без ОУ пред нея.Ако все пак се налага предварително усилване,в даташийта на TL 072 би трябвало да има схема с еднополярно захранване,но това не е най-добрият вариант.Дай повече подробности как ще се използва коректора,за да сътворим нещо.В сайта на Rod Elliot има достатъчно добра и елементарна схема за двуполярно захранване с траф с една вторична намотка. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
LZVQ Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 04, 2010 22:57 Заглавие: |
|
|
По принцип мисля да използвам тази схема (сега я намирам в архивите,затова посочих като пример горната)
http://img228.imageshack.us/img228/2334/91678727.png
След нея ще има усилвател 2х20w.
Ще работи ли схемата при тази постановка коректно.
Източник на сигнал ще е двд примерно. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 05, 2010 7:12 Заглавие: |
|
|
Сега нещата се проясняват.С DVD,CD,радиокасетофон,тунер-LM 1036 си работи самостоятелно,без допълнително стъпало.Ако я ползваш за корекция на микрофонен предусилвател или за грамофон с магнитна доза,където изходният сигнал е от порядъка на няколко миливолта-тогава ще трябва да се усилва допълнително.И една препоръка от мен-сравни схемата,която си прикачил с тази,препоръчана от производителя-има я в даташийта.Придържай се към оригинала,защото аз когато правих тази схема бях меко казано разочаровн от първите резултати.Схемата бях свалил от някакъв справочник.По-гадно свирене не бях слушал никога.След 10-15 минутно почесване по главата се сетих за интернет.Оказа се,че това което съм направил няма нищо общо с истината-и като стойности,и като схемотехника.След като оправих нещата-коренна разлика.Мога спокойно да кажа,че това е най-добре свирещият интегрален коректор който може да се намери унас за 2-3 лева и то във всеки свестен магазин.Хубавото е и това,че нее толкова масово разпространена тази схема,та затова едва ли има ментета.Успех в начинанието,сигурен съм,че ще останеш доволен,когато ти запее чипчето  _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
LZVQ Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 05, 2010 9:31 Заглавие: |
|
|
Благодаря за отговорите.
Във втората схема са използвани два TL071.
Аз имам TL072 и искам да я използвам в тази схема.Имам и NE5532.
Коя от двете е за предпочитане и ще работят ли добре със захранване 12в при положение че по данни за тях захранването им е двуполярно 15в??? |
|
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 05, 2010 10:37 Заглавие: |
|
|
| Слагай TL072 и не се притеснявай. Само внимавай с изводите - TL071 е един ОУ в 8 пинов корпус, а TL072 са два в същия корпус |
|
|
 |
|