| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
niko70 Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 06, 2010 13:26 Заглавие: Схема за аванс процесор - малко помощ. |
|
|
Здравейте,
Разработвам схемичка за аванс процесор, но нещо му куца.
http://img22.imageshack.us/img22/4751/shema.png
Бих се радвал ако я погледнете и ме насочите къде да търся грешката.
Софтуера е разработен, при палене съм го направил да повтаря импулсите от входа директно на изхода. На входа(RB7) от ЕКУ има напрежение 5V(включен пул ъп), което се окъсява при отпушване на транзистора.
Схемата работи, но като съм пред компютъра (ползвам РС осцилоскоп). Като я свържа към колата не работи(нямам хардуерен осцилоскоп да проверя къде точно се дъни). |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Нед Юни 06, 2010 13:33 Заглавие: |
|
|
Сложи кондензатори по 100nF на входа на стабилизатора и на изхода. също така постави един кондензатор точно до изводите на контролера. Напиши какъв е контролера. Предполагам имаш на схемата кварц или ползваш RC осцилатора. Също така резистор от MCLR към +Vdd имаш. Може да поставиш и някой дросел последователно на входа на интегралния стабилизатор. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 06, 2010 13:35 Заглавие: |
|
|
Може да се дъни на много места.
Като почнем от захранването и.
Аз бих направил следното:
На първо време бих я захранил от външен източник развързан от инсталацията на колата за да видя ще има ли разлики в поведението и. |
|
|
 |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 06, 2010 14:15 Заглавие: |
|
|
е щом не работи значи софтуера не работи
причините:
- ако използвате класиката от зората на майкрочип ПИк 16f84 той няма вътрешен осциалтор така че му трябва кварц
- ако използвате по-новите Ф627 или Ф628 трябва да се пусне вътрешния осцилатор (който е на 4 МХЗ)
- също ресет пина трябва да се конфигурира. Тук е най-лесно защото и да не знаеш как да го конфигурираш го свържи към +5те волта и поне ще започне да работи
и накрая когато човек хич не разбира от микроконтролери е абсолютно задължително на някой пин да сложи един светодиод за да види дали изобщо нещо започва да работи. _________________ www.epd.hit.bg - хоби и професионална електроника |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 06, 2010 15:02 Заглавие: |
|
|
Транзистора, който вкарва сиганал към RB7, няма Pull-up резистор към 5-те волта ...
П.С. Отделно - какво излиза от ЕКУ-то? Отворен колектор ли е?
С тия 6.8к може да отпушиш транзисторчето, но когато на ЕКУ-то тр-ра свали, дали ще успее този НПН да се запуши?
По-добре сложи маломощно МОСФЕТ тр-рче на негово място.
Не знам какъв софт си вкарал в процесора, но схмата ти аналогово не е много издържана и как ще работи в кола със всичките му там смущения...  _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи.
Последната промяна е направена от tropper на Нед Юни 06, 2010 15:06; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Нед Юни 06, 2010 15:04 Заглавие: |
|
|
| Тя тука работата и с програмата е сложна . Ти момента на запалване трябва да го изчисляваш и според честотата (оборотите). Аз това ECU не бих го ползвал. Бих сложил датчика на някакво голямо предварение. От там според оборотите ичислявам закъснението с контролера. Т.е. времето намалява правопропорционално с покачването на оборотите (ако искаш постоянен ъгъл на запалване). Ако искаш и той да варира трябва допълнителни изчисления. Тая честота 4 Mhz може би ще осигури достатъчна скорост на процесора да прави изчисленията, стига да не са сложни. Все пак може да боднеш един кварц на 20 MHz. |
|
|
 |
niko70 Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 06, 2010 17:16 Заглавие: |
|
|
Здравейте,
контролера е 16F628A, не ползвам кварц, а вътрешния часовник(той е на 4 МХз).
За захранването: единия кондензатор е на входа на 7805, а другия паралелно на контролера. Идеята с дросела не е лоша, ще сложа, като ще го комбинирам с още един кондензатор. Но преди това ще опитам с независимо захранване.
Относно софта: Както казах на ПС осцилоскопа схемата работи. На входа подавам сигнал генериран с PWM от друг контролер.
Софтуера измерва предишния импулс и създава следващия с предварение зависещо от оборотите.
Пул ъп резисторите са вградени в контролера(16F628A за "В" портовете)
Относно ЕКУ-то: Предполагам че на изхода има НПН транзистор който окъсява към маса. Затова съм сложил 100 омовия резистор към "+" за да имам и горно ниво.
За запушването може би е добре да добавя един резистор паралелно на прехода база-емитер?
За МОСФЕТ транзистора: Да сложа, но какъв. Препоръчайте нещо което го има на пазара.
Какво мога да направя да защитя схемата срещу смущения? |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Нед Юни 06, 2010 17:49 Заглавие: |
|
|
Изпробай варианта с друго захранване което е автономно от автомобилното. Друго което аз бих направил е да помисля за оптрона развръзка на RB2 особено ако се комутира бобина или каквото там е начертано. Така и не разбрах има ли резистор от Vdd към MCLR ?
Добави си някакъв светодиод да мига на някой от другите портове за да знаеш изобщо работи ли програмата в контролера или тотално умира. Също като забележка мога да вмъкна слагай по-големия по стойност кондензатор на входа на стабилизатора, а по малкия на изхода. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
niko70 Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 06, 2010 19:22 Заглавие: |
|
|
Портове "А" са конфигурирани като входове. Всеки от тях е свързан към +5V през резистор 6.8к. С дип ключове може да се прави нивото на всеки порт "0".
| Код: | Vdd----R6.8k----RA5/MCLR
|
маса----ключ--
|
За светодиодите... ще сложа. Няма да помогнат особенно, тъй като при незапален двигател отсъстват смущенията, но поне могат да се проверят някои проблеми. |
|
|
 |
teodor_dj Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 06, 2010 20:19 Заглавие: |
|
|
| Правил съм такова нещо, но с PIC18 и да ти кажа 4MHz не ми стигнаха до никъде, на 32 или 40 трябваше да работи, че да може да се справя със сметките при високи обороти. Отделно смята и по MAP, т.е. работи по 2 таблици, имаше и LCD дисплей за показване на текущите стойности. Настройката - с лаптоп(PC) по интерфейс. Но все пак аз ползвах изчисления с плаваща запетая, точността беше стотни от градуса. Така, че ако са не се изисква голяма точност, 4MHz може и да са достатъчни. Все ми се струва, че проблемът е софтуерен, я опиши точно алгоритъма на работа. |
|
|
 |
|