|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 08, 2010 18:29 Заглавие: Strike finder. Идеи, попадали книги по въпроса и т.н.? |
|
|
Значи, моите любимци, х'Америкозите, продават една юговина дето била защитена със 7 патента.
Споменавам за това:
http://www.insightavionics.com/strikefinder.htm
като е напълно възможно да има и други брандове, дивелъпъри и т.н.
Само на леко хвърлен поглед идеята му за работа трябва да е следната:
Когато има електростатичен атмосферен разряд то се генерира електростатично поле и електромагнитно поле. Електростатичното разреждане е със специфична форма и съотношение нарастване/спадане. Това, последното го знам от един грък, дето ме открехна защо като сложиш вентилен отвод на майната си от защитавания обект само си си дал парите за него. По това електростатино поле пускаме тригера да дебне за електромагнитната компонента. Тя се "чете" с две антени с перпендикулярна помежду им поляризация и диференциално свързване. Получаваме посоката. Явно би следвало да има някаква приемлива зависимост между времето на отчитане на магнитното поле и на разряда, която да е вързана с разстоянието. Щото, едновременно май имало само в секса. Или поне една кака, дето ми е обещала да го правим едновременно така каза. Ама то май ще му мине времето доде я чакам да съзрее и да капне.
Та, на темата. Поразрових интернетото и има изледвания по темата на разни руснаци, ама са засекретени. Засекретени, за мен значи, че искат каквато и да е сума пари, различна от нула или да ми дадат на мен. Ако на някой му е припадала публикация която може да се прочете в свободен режим, нека да насочи. Щото така един програмиЗт онзи ден ме ядоса, когато обясни, че оно 30 долара к'во са за софтуер, ели го има на тържището, ако ли да губел половин ден да го доработва, щото производителите забравили, че докато са го тествали са оставили някакъв код. Сигурно да го не гепи оня мангал от Африка от съседния тезгях на бачкането им. Ма кат почнат ми бацат за 5 долара на 3 дни ше ги скивам. (Боко форевър!)
Та, резюме...
Всякаква информация, шантави идеи и откровени глупости могат да се леят в темата. Все нещо ще изкристализира. Се'ем патента са тва, ебаси! _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 08, 2010 20:21 Заглавие: |
|
|
Абе още Попов го беше открил и нарекъл "грозоотметчик" ,тези американци са големи плагиати !  |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 08, 2010 20:28 Заглавие: |
|
|
Онова на Попов само е фиксирало наличието. Ние гоним по-високи цели. Между другото, това ако се спретне на читава цена си е много даже добро и за масова потреба. Литература трябва. Или ентусиасти. Да откриват топлата вода ... _________________ --------------------------------------------------
|
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Пет Юни 11, 2010 9:12 Заглавие: |
|
|
Не може ли малко по-просто. Един прост радиопеленгатор - от Втората световна насам се използват подобни устройства. Само на изхода на устройството сложи един ограничител, така че да ти реагира само на сигнали над определена сила и със съответния фронт/спад на сигнала както си го описал ти. Т.е. приемната част си работи непрекъснато, после следва:
| Цитат: | | По това електростатично поле пускаме тригера да дебне за електромагнитната компонента. Тя се "чете" с две антени с перпендикулярна помежду им поляризация и диференциално свързване |
Конструкцията според мен трябва да е от 3 бобини, на по 90 град. една от друга. Две от тях работят за пеленгатора, третата е за разделяне на мълния/радиопредавател |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 11, 2010 10:46 Заглавие: |
|
|
Може, но тогава възниква въпросът с разстоянието до конкретното образувание с вертикално развитие. Интензитетът на разряда зависи от конкретната йонизационна ситуация. За мен е от особено значение да се знае освен посока и разстояние. Интензитетът е практически маловажен, защото се брои количество за единица време.
Демек, да се дефинирам:
Някъде има мълнийна активност. Тя може да бъде с различен интензитет и с различно количество пробиви за единица време. Мен ме интересува количеството. Това събитие може да се случи на различно разстояние и в различна посока от мен. Трябва да знам и двете за да мога да направя оценка на фронта. По това се определяш дали ще заобикаляш или ще се връщаш и колко време имаш да се глезиш.
Реално, такова устройство може да се случи, че си е избило парите със се, че си им платил и седем патента за една ситуация, ама като си имам принципи и ми се ще да го направя, ели да го купувам ...
Другото, което е важно е, че мълнията идва и си заминава. Т.е., трябва да я "четеш" в реално време. С ADF'ите си ги има постоянно и си ги четеш колкото искаш.
Задачата е повече от текуща. Просто, ровейки из интернетото, ако ви припадне нещо, споделяйте.
Другото което е, оригиналът работи с DSP. Аз съм фен на "аналога". Щото, всичко качествено с аналогово преобразуване може да се окепази я до МеПе3 и до друга боза. Те затова и измислиха този евтинджос, DSP'тата. _________________ --------------------------------------------------
|
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Пет Юни 11, 2010 11:25 Заглавие: |
|
|
Хммм.... Дай да зададем малко ограничения.
Напр.: мълниите да са до 100 км. ( иначе според твойте упътвания може да се опитаме да хванем фронта на мълниите в ... Китай или Австралия.)
Освен това като гледам снимката на уредчето, май има и ограничение за посоката - само напред 180 градуса.
Доколкото успях да разбера, дадения уред не работи самостоятелно а в комплект с "Stormpscope", поне до толкова се ориентирах от тук |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 11, 2010 14:31 Заглавие: |
|
|
Значи, разстояние до шкваловата линия от 50 до 100 мили е повече от достатъчно. Това е от час до два в зависимост от конкретния самолет. Допълнителният уред е джаджа за връзка с метеорадар. Т.е., към вече съществуващ такъв, да се добави и тази опция. Това е скъпо и безмислено за конкретния случай.
За гледането само напред. В общи линии това е валидно и достатъчно за голям самолет, който в обозримото бъдеще ще се движи напред и каквото остане зад него, останало е. Обаче, за малките моторетки напред и назад е понятие относително поради краткото време между возенето дотам и возенето обратно. Което може да се реши с два сензора за 360 градусово покритие. Облаците с вертикално развитие се оформят много бързо. Има случаи и за 15 минути от едно пухкаво облаче да е станала черна стена, да се е извил рязко вятър, да е паднал град колкото яйце и всичко даже да е приключило. Това и с радар да го гледаш е малко късно. Обаче, йонизацията на въздуха при силното вертикално течение се появява преди другите видими признаци. "Пуканки" в УКВ диапазона на ФМ се чуват. Те също са полезни за анализ. Алтернативата е радарите на градушките да са на свободно гледане през интернет, ама понеже там се правят люти далавери и всичко е дълбоко засекретено. _________________ --------------------------------------------------
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|