|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Пет Апр 24, 2009 15:47 Заглавие: Стабилизиран токоизправител за голям ток. |
|
|
От миналата година бях започнал един стабилизиран токоизправител със следните параметри напрежение 0-15 волта, и 25 ампера ток. Бях прекратил за малко проекта но ето,че сега пак ще го подхващам та имам няколко въпроса. Мисля да бъде линеен за целта мисля да използвам 6 транзистора КД503 мисля, че ще са достатъчни как мислите.
На второ място мисля да използвам някакъв много самнителен Грец с маркировка КВРС35-10~ който го дават, че е за 35 ампера. Някой ползвал ли е такива грецове на подобен ток защото малко с недоверие гледам на тях. Ползвал съм 2-3 пъти такива но за токове от порядъка на 3-4 Ампера за 15++ Ампера ми се малее.Също някой ако има опит ще съм благодарен ако дава съвети как да постъпвам при определени въпроси. Мисля напрежението да го филтрирам с 2 кондензатора по 22 000 uF. Ето снимка на охлаждащия радиатор и кутията в която мисля да го внедра:
Също да питам лошо ли е подобно устройство с подобни токове да го вграждам в талашитена кутия. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 24, 2009 15:57 Заглавие: Re: Стабилизиран токоизправител за голям ток. |
|
|
За този ток само диоди,кутията не пречи от какво е направена имам разработени платки за регулатори ток/напрежение,ако нямаш такава ще съдействам.Транзисторите е хубаво винаги да са повечко,например 8бр _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
nobodyshadow Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 24, 2009 18:11 Заглавие: |
|
|
За какво ще се ползва това чудо?Не виждам за какво ще ти е нужен такъв ток при напрежение по-малко от максималното.А при максимално напрежение единственото нещо за което се сещам да ти свърши работа е да тестваш автоусилватели,но тогава ми се губи защо ще го стабилизираш чак.... _________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Апр 24, 2009 21:27 Заглавие: |
|
|
nobodyshadow, Ами прав си, но така или иначе ще го правя да се регулира напрежението не е трудно да му сложа и що годе някакъв стабилизатор на напрежението. Няма да гона кой знае какви параметри, че да бъде идеално стабилизирано но все пак да не се клати много. А приложението му ще бъде основно да симолира автомобилно захранване за да мога да си тествам автомобилни усилватели,инвертори и разни такива устройства. Също се чуда дали може ако му сложа токоограничение да зареждам акумулатори или е по добре са неги зареждам с постоянно напрежение. Още един въпрос който обмислях за предпазител може ли да ползвам механичен предпазител. Целта му ще е предимно да предпазва от късо принципно ще измисля и друга защита но в нея ще има полупроводници така, че ми се иска да има и друго звено което да подсигорява защитата.
radev благодаря за съветите, точно това най-ме притесняваше дали да се доверявам на тези грецове, но май вярно е най-добре да изграда Грец с диоди. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 24, 2009 21:50 Заглавие: |
|
|
Ако вкараш и токоограничение,то захранващия блок вече има защита и друга не му трябва+ предпазител в първичната на трафа. _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Апр 24, 2009 22:00 Заглавие: |
|
|
Ами да но бих поставил подобно нещо само ако може да зареждам акумулатори по този начин защото хем токоизправител, хем ще имам универсално зарядно до към 200 Амперчаса акумулатори би могло да зарежда. Но нали по принцип е добре да пулсира напрежението когато ще се зарежда оловен акумулатор би ли имало проблем да е изправено и филтрирано с кондензатор. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 24, 2009 22:10 Заглавие: |
|
|
Не,предполагам че този акумулатор няма да се зарежда основно от стабилизатора,за еднократно става.А и какво толкова ти трябва за да го осъществиш и по ток.Едно спадово съпротивление и една интеграла да усилиш сигнала,нали и без друго ще се регулира по напрежение. _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
Nimi Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 24, 2009 22:18 Заглавие: |
|
|
Миналата седмица завърших подобен проект. След обмисляне и допитване до колеги стигнах до решението за по-слабо захранване буферирано от автомобилен акумулатор. Един сериозен траф не е много по-евтин от акумулатор а аз дори използвам не съвсем нов. Захранването ми е с ограничено до 5А като успява да дозареди акумулатора когато не си правя тестове. Сутрин като отида на работа си е съвсем зареден акумулатора. Справя се добре със захранването на два усилвателя в рамките между 30 мин и час.
Ако имаш по-високи изисквания може да се използва захранване от 10 или 15А за дозарядка на акумулатор.
Точно това с което си се захванал съм го правил преди около 7 години за захранване на един стент. Поръчков трансформатор 1kW, 8 15А-ви диода с радиатори и 8 транзистора 2N3055 на общ радиатор в тръба ф100 с вентилатори от двете страни. Имаше и една кутия с кондензатори вътре в стенда. При тестовете успях да изгоря почти една кутиика транзистори.
Втори път не се захращам с такава закачка  _________________ Алармени системи, Видеонаблюдение и контрол на достъпа. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Апр 24, 2009 22:23 Заглавие: |
|
|
Ами при този ток трябва доста мощно съпротивление при 0,15 ома трябва 60 ватово съпротивление плюс резерв ще отиде към 70-80 вата. Много ще топли и полезната работа няма да е много голема предпочитам да ограничавам ако се налага с товар в първичната примерно една крушка, ако се налага нещо по екстремно.
Nimi аз вече си изработих трансформатор сега остава електрониката да донаглася което е най-гадната задача, но пък ще науча нещо. А иначе и мен това най ме притеснява, че една грешка и ще се изхвърлят части с кофата което е кофти. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 24, 2009 22:40 Заглавие: |
|
|
Съпротивлението не е нужно да е едно а 10х0.15/10W,наскоро завърших едно подобно за 100А до 10V именно с такива съпротивления.И става много функционално,регулиране на напрежение и ток от 0 до максимум.  _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|