| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 16, 2010 16:57 Заглавие: Питане за мощен траф |
|
|
Имам един траф със 20кв.см П образена сърцевина(5ст.х4ст.), първичната е със 1,6мм мед, а вторичната 10кв.мм шина. от 220В. на 36В. Като го пуснах установих че дърпа от първичната намотка 750mA. на празен ход. Нормално ли е това или трафа е за нещо специализирано и нарочно е със по малко навивки в първичната и се получава този ефект, или нещо друго. Първичната е под шината и не се вижда за да я преброя. Не съм специалист по мощни трафове и за това питам. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Пет Юли 16, 2010 20:33 Заглавие: |
|
|
Общото правило е следното. Консумацията при Пр.Х = на 7-10% от тази при ном. натоварване. Смятай, и докладвай. Ииии, грее ли на пр. ход, при продължителна "работа"? _________________ ................................................................
Не можеш два пъти да нагазиш в една и
съща река!... |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 16, 2010 21:57 Заглавие: |
|
|
Ако е така значи всичко е на ред, като го гледам си има киловат този траф. Не съм го държал дълго време включен, за това не мога да кажа дали грее. Съмнявах се да не е изчисляван за работа в режим на късо съединение. За пунктшвайс или нещо подобно, да не трябва да е включен дълго на празен ход, затова попитах. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
Biser Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 19, 2010 9:26 Заглавие: |
|
|
| shri написа: | | ...като го гледам си има киловат този траф. |
Мощносттта за този тип трафове се определя по сечението на магнитопровода в см.квадратни на квадрат и това във "ватове".Пиша го в кавички, защото мощността на източниците /генератори, трансформатори/ се измерва във волт-ампери. Та твоят е с мощност 20х20=400VА.
Токът на празен ход зависи от качеството на сърцевината.В случая не е много добро  _________________ Няма невъзможни неща! Важно е дали искаш да ги направиш! |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 19, 2010 20:22 Заглавие: |
|
|
Това и аз видях затова питам. Най вече се съмнявам че трафа е навит с по малко навивки в първичната от колкото трябва за да работи в режим на късо. Както и писах, не е нормално на такава сърцевина да има вторична 10кв.мм. шина. Смятам че е използван за точкова заварка. Ако мога да направя някаква друга проверка за да разбера истината. А за сърцевината не знам не съм го разглобявал но на пръв поглед не изглежда да са много ръждиви ламелите. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 19, 2010 20:42 Заглавие: |
|
|
| shri написа: | | ... Най вече се съмнявам че трафа е навит с по малко навивки в първичната .... |
И аз бих приел на първо четене това .
А загрява ли на празен ход , да не би да имаш междувитково късо някъде в първичната , ако е това - дано да не е . |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 19, 2010 20:47 Заглавие: |
|
|
Пускал съм го за 5-6мн. не грее не съм го оставял повече. Ако има междувитково кофти, тоя траф се навива на машина. Тази шина е абсурд на ръка да я пренавия. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
guitman Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 20, 2010 5:48 Заглавие: |
|
|
Ти добре измери тока на празен ход, но измери ли активната и реактивната мощност. На празен ход, реактивната е голяма, активната е малка. Въпроса е колко са. _________________ home studio |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 20, 2010 9:04 Заглавие: |
|
|
Измерих със нормален цифров уред тока през намотката на празен ход. Ако магнитно-индуктивните процеси в трафа са нормални не би трябвало да има голяма консумация на празен ход. Така мисля, може да греша. Ако някой е наясно нека да обясни точно. Иначе остават няколко варианта; както казва по горе колегата да имам лош магнитопровод, демек много раждиви ламели и магнитно късо в желязото, другото е междувитково късо или утечка, и третото трафа умишлено да е с 10% по малко навивки в първичната за да може да даде голям ток в режим на късо - точкова заварка. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 20, 2010 10:39 Заглавие: |
|
|
| shri написа: | | Пускал съм го за 5-6мн. не грее . |
Ако имаше проблем с магнитопровода или намотката за това време би трябвало да загрее осезаемо съответно едното или другото.
После този ток 750mA като стойност може и да е толкова, само че има един ъгъл "фи" на който е изместен той (тока) спрямо напрежението и от който се определя активната съставка на мощността (иначе казано загряването). |
|
|
 |
|