| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 08, 2010 13:25 Заглавие: Samsung chassis S16C - не приема от дистанционното |
|
|
Проблема се е получил след мълния (гръмотевичен). Телевизора работи нормално, но не се управлява от дистанционно, което е здраво - изпробвано на същия работещ такъв телевизор. Засега е сигурно, че инфраприемника не е наред, понеже на изхода към процесора няма изобщо напрежение, дори при откачено краче. Процесора не е окъсил на извода за управление, но не е сигурно и че е оцелял. Засега искам да пробвам с друг инфраприемник, но не намирам предлага ли се някъде такъв или с какво се заменя. Оригиналния е 356VF5, по схема е FRP-3521H31 - по данни, които намерих са еднакви, но не намирам някъде да се продават. С какво друго мога да заменя тоя приемник. Аз пробвах с два сваляни от телевизори, но не стават. Не се появява и сигнал към процесора. _________________ All Rights Reserved |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 08, 2010 13:39 Заглавие: |
|
|
Фотоприемниците се различават по:
- носещата честота към която са насочени (като правило масово 36-38 kHz). Колкото е "по китайски", толкова този параметър е от по-малко значение.
- по типа на изхода си "прав" и "инверсен". Масово се използват "инверсни", т.е. без да има сигнал, изхода е дръпнат към Vcc, а когато се появи "слиза" към маса.
- товаросимост на изхода, за целта се слага резистор който да тегли изхода. Но не мисля, че и това е проблема ти.
- захранващо напрежение "3" или "5" волтови.
Та, с какви (от какво поне) си пробвал, че чак | ivankrivodol написа: | | ...Не се появява и сигнал към процесора |
При читав фотоприемник почти е невъзможна ситуацията (във връзка с горните изброени) да не се появява нищо на изхода му при положение, че входа на процесора не го товари. Това което излиза може да е изкривено и процесора да не го "разбира", но нищо да не излиза - почти няма никакъв шанс! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Авг 08, 2010 13:52 Заглавие: |
|
|
Тия с които пробвах може и да са били също дефектни. Единия е от NEC (иначе на ламаринената кутийка пишe Sony) - имаше един модел дето това им е най- честия дефект - процесора се поврежда и не приема дистанционно - също като тоя Samsung - другите два инфраприемника не ги знам какви са - на единия не пише нищо, другия не му намерих параметри, но и на двата за съжаление не им знам изводите как трябва да са. Не получих сигнал в нито една комбинация. Не знам дали би могло да се пробва с приемник от електронско дистанционно - всичко, заедно с интегралната схема. А имам и едно модулче от стар телевизор - в ламаринена кутийка. _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
evgevg Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 08, 2010 14:16 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | но и на двата за съжаление не им знам изводите как трябва да са. Не получих сигнал в нито една комбинация. |
А дали вси още са здрави? |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 08, 2010 14:25 Заглавие: |
|
|
| ivankrivodol написа: | | ... Не знам дали би могло да се пробва с приемник от електронско дистанционно - всичко, заедно с интегралната схема. .... |
Ако под "Електронско" ти разбираш комплекта с 1293 и/или 1251, то - не може.
Принципа на кодиране там е съвсем друг - немодулиран.
При "ламаринените" кутийки извода за маса поне е задължително ясен -> свързан е с тенекията.
От останалите два изобщо не е проблем да се определи кой, кой е като се погледне в кутийката.
Но дори и да се пробват и двете комбинации, на приемника няма да му стане нищо.
П.П. Много обичам такива теми.
На конкретни въпроси, отговорите са от типа:
| Цитат: | | ...другите два инфраприемника не ги знам какви са - на единия не пише нищо, другия не му намерих параметри, но и на двата за съжаление не им знам изводите как трябва да са. |
П.П. А за замяна на 356VF5 ще стане всеки който е за 38kHz носеща, с инверсен изход и 5 волтово захранване. По-лесно от това - няма на къде. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Авг 08, 2010 14:32 Заглавие: |
|
|
| RC написа: | | П.П. А за замяна на 356VF5 ще стане всеки който е за 38kHz носеща, с инверсен изход и 5 волтово захранване... |
Точно това ми е и основния замисъл на темата - не намирам (в сайта на Петров например) какво се предлага и да знам към какво да се насоча. А относно ония с които пробвах дали са още здрави - вероятно вече не са, но така или иначе не ми се вярва да им намеря приложение, та ги жертвах "в името на науката"  _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 08, 2010 14:43 Заглавие: |
|
|
| ivankrivodol написа: | | .... не намирам (в сайта на Петров например) какво се предлага и да знам към какво да се насоча.... |
Този например, този също въпреки, че е за 36 kHz не би трябвало да има особен проблем.
Пък защо не и този.
Тук също има не един и два подходящи за целта. |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Авг 08, 2010 19:17 Заглавие: |
|
|
Благодаря, линковете ми бяха полезни. Аз не бях успял да ги открия - нещо не се досетих за правилната формулировка.
P.S. Оказа се, че асортимента във Враца по отношение на фотоприемници е беден. Намерих TSOP1176, който вероятно е за 36kHz, но с него заработи без проблеми. Единствено за да е обърнат правилно фотоприемника се наложи да кръстосам 1-во и 3-то краче. _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
|