Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Кулинарна-за 'апване,пийване...и още нещо...
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
termin_6
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Райково

МнениеПуснато на: Съб Юли 24, 2010 22:32    Заглавие: Кулинарна-за 'апване,пийване...и още нещо... Отговорете с цитат

Още след това световно се замислих дали няма нужда от една такава тема...
Идеята ми се породи от [url=http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=32173&postdays=0&postorder=asc&start=740&topicshow=Коментари%20на%20футболни%20теми-само%20в%20тази%20тема%20+%20АНКЕТА%20:)]постовете на професор Пепи.[/url]
Всеки да предложи,лесна и бърза за изпълнение,в домашна обстановка рецепта...,както и с какво питие да се придружава...Wink
Аз съм най-слабия кулинар на света,но предлагам на вниманието ви едно изкушение...
Предлаганото ястие е правено и изпитано от мен много пъти.
Октопод... Laughing
Незнам как се прави супа от октопод,как се приготвя по холадски или по испански,...но да кажем това е по българо-беломорски.
Уверявам ви,много е вкусно...
Става за салата,за предястие,ястие...каквото се сетите...
Пие буквално всичко:бира,вино,мастичка(узо,който му вика),водка,...каквото ви е сладко...
И така:
Взимате си 3 средно големи октопода.Това е около 2 кг.Желателно е да са пресни,не замразявани.
После ги "биете"(много важен момент.Това е ключът.)"Биенето" представлява,да ги удряте със сила на плочките в банята(без майтап).За всеки един,поне 20 пъти. Laughing
Измивате ги с хладка вода и ги чистите(много е лесно).От долна страна,където се събират пипалата,махате устата(наподобява твърдо топче).
След това се вари.Тук има 2 варианта:в тенджера по налягане и обикновена.Важното е,че слагате много малко вода.Около 100-150 ml.
В тенджера под налягане варите около 20-30 мин.,а в обикновена час и 20 мин.Като отворите тенджерата,ще се изненадате...октопода си е пуснал мастилото и се е получил чудесен бульон.
Не правете грешка да хвърлите бульона.Не е отровен.
Изкарвате октопода и нарязвате пипалата на шайби,главата на парченца.През това време сте включили скарата и като се е загряла,мятате нарязания октопод да се запече леко по краищата.
Слагате в чиния много малко от бульона и запекания октопод.Поръсвате малко(но навсякъде) със зехтинче(не с олио)и малко оцет...и това е.Да Ви е сладко...
В бульона може да си сварите спагети.Също от бульона може добавите,ако правите за спагетите доматен сос.Това е друго ядене обаче... Wink

Последната промяна е направена от termin_6 на Нед Авг 01, 2010 14:19; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Pirdop/Zlatica

МнениеПуснато на: Съб Юли 24, 2010 22:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Термин/аторе/, Wink Да не би - ти да си кулинарът в къщи?! Wink
...Доста вкусно звучи, ама трябва да видя - от къде да набавя мат'риала /октоподите/...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
termin_6
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Райково

МнениеПуснато на: Нед Юли 25, 2010 11:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Не,Helios,не съм аз кулинара.И хич ме няма в тия работи.Мен все ме няма дома общо взето.Ама да не се обяснявам много много,че оспамвам.
Другото дето мога да правя е споржани ячинки. Laughing
Последно октоподи бях взимал от метро,ако се не лъжа. Rolling Eyes
И да не се обърка някой с калмарите,има ги навсякъде,но са с малки пипала.
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 25, 2010 11:34    Заглавие: Отговорете с цитат

В Пловдив на главната-от страната на фонтаните-съвсем близо до тях.Като идваш от пощата леко ги подминаваш и си там.Октоподи,миди,риби,калмари,раци,мекотели и всякакви подобни гадини(90% от които ги ине знам как се наричат),речни,морски,океански.Отделно-месни деликатеси,салати и вскичко това както сурово,така и приготвено.Всеки път като минавам през Пловдив се отбивам там.
Ходил съм навсякъде по подобни магазини и из други градове(включая и София)-друг такъв магазин с толкова сериозен асортимент от подобни неща нема.

Другите култови места за посощение,които просто не са за изпускане са
-турската сладкарница в Пловдив на "6ти септември" между подлеза на главната и площад "6ти септември".Такива баклави и локуми другъде няма.
-турската баничарница в София на "Княз Борис"-вляво,малко след големия подлез и малко преди "Електронинвест".Там се ходи заради баниците.Нямат равни.
В основни линии-ресторант,баничарница или квото ще да е-чуя ли че майстора приказва на турски-задължително влизам.Големи майстори са-немат равни.Оособено за сладкарските истории.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 25, 2010 12:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Яааа, Божилов какъв бил чревоугодник! Wink Пък външно - хич не му личи. Smile

... Добре е да се предложат рецепти и с риба. Освен традиционните начини: пържена; задушена във фолио; с доматен сос; панирана и пр... Яде ми се рибена чорба, ама доста отдавна не съм правил, и позабравих рецептата... Помня, че първо се вареше, обезкостяваше и ... до тук. Embarassed
Върнете се в началото
evgevg
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Нед Юли 25, 2010 13:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Bojilov написа:
.Такива баклави и локуми другъде няма.

Че то само за нас.
Върнете се в началото
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 25, 2010 14:02    Заглавие: Отговорете с цитат

С тия баклави и локуми, женките ви ще пропищят от вас! Wink
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 25, 2010 14:25    Заглавие: Отговорете с цитат

helios написа:
Яааа, Божилов какъв бил чревоугодник! Wink Пък външно - хич не му личи. Smile

Да не се повтарям-
Bojilov написа:
Няма как да ми личи.Примерно аз физическа дейност почти не извършвам-и да изляза да се разтъпча ще е до центъра,дето ми е на 5 крачки.Чат-пат ходя по балканите,ама напоследък не остава време и за това.И въпреки всичко както виждаш ям храна дето спокойно ще се натъпчат поне 3-4 души и ще им хартиса и теглото ми е под нормата.
Това си е проста математика-влиза определено количество енергия.Изразходва се определено количество енергия.И ако остане излишък се дипли като тлъстини.
Като има два начина тази енергия да се изгори-чрез физическа активност или чрез умствена работа.Човешкия мозък е най-големия консуматор на глюкоза(и въобще на енергия) в тялото.И изразходва повече от всички мускули накуп.Аз постоянно мисля и си правя сметки за нещо-мозъка ми постоянно щрака.Тва при мене да седна да блея,щастливо да гледам телевизия без да мисля за нищо го няма.Аз постоянно мисля за нещо(и то най-често работа).Просто въпрос на натура.Иначе при положение че на ден изяждам примерно по поне 30-40 обикновени вафли отдавна да съм минал 120те кила.

Сега е 3ч. следобед и досега от сутринта рекапитулацията е
-един пакет 30 обикновени вафли с бурканче сладко от ягоди(сигурно е 300-400гр.)
-половин тава свинско с картофи с близо цял леб.
В основни линии се движа в нормалния ритъм за деня откъм ядене.Който ме е канил на гости знае по колко ям и общо взето втори път ме не кани. Twisted Evil
Имаше един филм "Господин за един ден" с Тодор Колев(Пурко).Имаше едно малко прасе там.Е горе-долу това е единственото за което се сещам като обект за сравнение. Twisted Evil

P.S.Забравих и една нуга-халва(последната беше в магазина иначе нямаше да е само една Twisted Evil ).А в момента си варя сладко от афъзки-сливи(джанки).Да видим какво ще го докараме.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 25, 2010 14:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Имаш и бърз метаболизъм, брат! Wink Не е само от мисловната дейност. Иначе - всички дебели, трябва да са тъпи! Very Happy
Върнете се в началото
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Юли 25, 2010 14:51    Заглавие: Отговорете с цитат

helios написа:
Иначе - всички дебели, трябва да са тъпи! Very Happy

Хи,хи,хи....аз се чудя какво било,защо съм такъв дебелак,а то какво било,щото съм си бил тъпак....а аз се скъсах да пазя диети и файда никаква.......
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети