|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Dan4ote Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 14, 2010 20:59 Заглавие: Имам 180V по корпуса на лаптопа (проблем с контакти) |
|
|
Здравейте,
нов съм във форума, регистирах се, защото имам някакви необясними проблеми с ел. инсталацията в къщи. Всичко е правено от електротехник.
Това е накратко:
Имам контакт 1, в който като включа лаптопа усещам напражения по корпуса му. Като го включа в друг контакт 2, не го усещам това напрежение.
Лаптопа включвам в контакт 2, в който не бие на ток. Пипам с мултицет корпуса на лаптопа и земя в контакт 1 - 180V, а в земя на контакт 2 - 0V. Двата контакта са на различни бушони.
Това е подробно:
Има три контакта, които са вързани заедно с осветление на тавана, което е с трансформатори от 220V на 12V - на един бушон са. В единия контакт свързвам разклонител, който е 100% ок, тестван е на друго място. В този разклонител са включени LCD телевизор и аудио уредба, която я ползвам за звук от телевизора. На този разклонител ползвам и Булсатком приемник. Всики тези уреди работят без проблем. Когато в същия разклонител включих лаптопа си, за да гледам филм през HDMI кабел, всичко беше наред, само че моя лаптоп отстрасни има метална лайсна, както и метални решетки по които усетих напрежение, движейки си ръката. Това напрежение се усеща винаги на тези три контакт с лунички, а на другите контакти - не. Доста време не му обърнах внимание, само замерих с мултицет дали има напрежение, от корпуса на лаптопа към земя на същия контакт, в който са включени всички техники - показа 4 волта.
Проблем стана, когато прителката ми е решила докато ползва нейния лаптоп, който обаче е бил включен към друг контакт, който не е на този бушон, да включи HDMI кабела към лаптопа. При допира на кабела с лаптопа, невероятни искри са изхвърчали и бушона е паднал. За щастие нямаше никакви поражения, с изключение на кабела, който беше цъфна в буксата. Купих нов кабел, ползвахме месец филми през лаптопа, като го включвах в разклонитела заедно с другите техники. Вчера включих лаптопа на контакта, на който се получиха искрите първия път и допирайки HDMI кабела - о не, отново заря.
Та след тази дълга предистория, направих още едно замерване - включих лаптопа в контакт, от който не ловя с ръка напрежение по корпуса на лаптопа, премерих от корпуса към земя в контакта с телевизора и показа 180 волта, което според мен е бил и проблема за тези искри. Това нормално ли е според вас и ако не - къде може да е проблема. Мерих всички контакти - 220V и се държат като контакти. Мен нещо ме съмняват тия трафове на тавана.
Много ще съм ви благодарен за мнения!
Последната промяна е направена от Dan4ote на Съб Авг 14, 2010 21:41; мнението е било променяно общо 3 пъти |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 14, 2010 21:22 Заглавие: |
|
|
Аз нищо не разбрах, но може да драснеш нещо като схема за да е по-разбираемо  |
|
|
 |
vetre Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 14, 2010 21:31 Заглавие: |
|
|
ако нямаш , купи си един фазомер за левче и измери има ли фаза на
занулителните клеми на ВСИЧКИ КОНТАКТИ първо. |
|
|
 |
Dan4ote Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 14, 2010 21:34 Заглавие: |
|
|
Имам контакт 1, в който като включа лаптопа усещам напражения по корпуса му. Като го включа в друг контакт 2, не го усещам това напрежение.
Лаптопа включвам в контакт 2, в който не бие на ток. Пипам с мултицет корпуса на лаптопа и земя в контакт 1 - 180V, а земя в контакт 2 - 0V. Двата контакта са на различни бушони.
Последната промяна е направена от Dan4ote на Съб Авг 14, 2010 21:41; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 14, 2010 21:47 Заглавие: |
|
|
Фаза ли ?!? И си ИЗМЕРИЛ, а не си замерял ) |
|
|
 |
Dan4ote Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 14, 2010 21:53 Заглавие: |
|
|
да, прави си
Всъщност на занулените клеми не съм измервал. Просто видях, че има фаза в контактите, после измерих от фаза към 0 -> 220 V; от фаза към земя -> 220 V, от нула към зема -> 0V.
То ако има фаза на занулена клема, мисля че щях да съм усетил. Във всички контакти, електроуредите работят нормално.
Не се отговаря с този бутон |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 14, 2010 22:00 Заглавие: |
|
|
| Провери (в кадърен сервиз) адаптера на лаптопа! Свали капачките на всички контакти и провери има ли мостче от 0-та към клемата за зануляване! |
|
|
 |
Dan4ote Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 14, 2010 22:04 Заглавие: |
|
|
| pamporov написа: | | Провери (в кадърен сервиз) адаптера на лаптопа! Свали капачките на всички контакти и провери има ли мостче от 0-та към клемата за зануляване! |
Зарядното е ок 100%, защото това нещо се случва и на аудио уредбата. Зарядното си подава нужното напрежение и на други места нямам проблем.
Това с моста ще го проверя, там вече не знам дали е както трябва. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|